Indicii bursieri americani au crescut vineri, semnalând o a doua săptămână consecutivă de câștiguri, susținuți de date economice peste așteptări și de semnale pozitive privind posibila detensionare a conflictului comercial dintre Statele Unite și China.
Conform datelor publicate, economia americană a adăugat 177.000 de locuri de muncă în luna aprilie, depășind estimările analiștilor. Rata șomajului a rămas constantă, la 4,2%. Cifrele au calmat parțial temerile privind o încetinire economică, generate anterior de un raport al Departamentului Comerțului care arăta o scădere a PIB-ului – prima din ultimii trei ani – provocată de un val de importuri influențat de tarifele vamale impuse.
„Piața reacționează pozitiv la datele privind angajările, însă trebuie menționat că ritmul de creștere a încetinit față de luna precedentă, iar acest lucru nu a fost suficient discutat”, a declarat Talley Leger, strateg-șef la The Wealth Consulting Group. „Totuși, mă așteptam la o încetinire mai accentuată, având în vedere că sondajul privind locurile de muncă a fost realizat imediat după anunțul noilor tarife. Piața pare să perceapă acest lucru ca pe un semnal pozitiv.”
China a anunțat vineri că „evaluează” o propunere venită din partea Washingtonului pentru reluarea negocierilor comerciale, în contextul noilor tarife impuse de președintele Donald Trump, de până la 145% pe unele importuri din China.
Tensiunile comerciale dintre cele două superputeri au generat volatilitate pe piețele globale, într-un joc diplomatic în care niciuna dintre părți nu vrea să cedeze. Cu toate acestea, unele concesii recente din partea administrației Trump au oferit un respiro burselor americane. Nasdaq a revenit la niveluri nemaiatinse dinainte de 2 aprilie – supranumită de analiști „Ziua Eliberării”, când Trump a anunțat noile măsuri tarifare.
Indicele S&P 500 era pe cale să înregistreze a noua sesiune consecutivă de creștere, iar Dow Jones se îndrepta spre un șir de nouă zile de câștig – o performanță nemaiatinsă din decembrie 2023. Nasdaq marca a doua zi consecutivă de creșteri. Pe ansamblul săptămânii, toți cei trei indici principali urmau să înregistreze un avans de aproximativ 3%.
La ora 14:19 (ora locală), Dow Jones Industrial Average urca cu 593,22 puncte (+1,45%), ajungând la 41.344,78. S&P 500 câștiga 90,52 puncte (+1,62%), la 5.694,81, iar Nasdaq Composite avansa cu 313,10 puncte (+1,77%), atingând 18.024,51.
„Cred că mesajul zilei este că economia este mai puternică și mai rezistentă decât se credea, în ciuda presiunilor generate de tarife și incertitudinile asociate”, a spus Thomas Hayes, președintele Great Hill Capital din New York.
Pe segmentul companiilor de tehnologie, Apple a scăzut cu aproape 4% după ce și-a redus programul de răscumpărare de acțiuni cu 10 miliarde de dolari. CEO-ul Tim Cook a avertizat că noile tarife ar putea adăuga circa 900 de milioane de dolari la costurile din acest trimestru.
În schimb, alte companii din grupul „Magnificii Șapte” – inclusiv Amazon, Meta și Nvidia – au înregistrat creșteri între 0,3% și 5,2%.
Chevron a urcat cu 1,6%, iar Exxon Mobil a câștigat 0,5% după publicarea rezultatelor financiare trimestriale.
Acțiunile Block au căzut cu 21% după ce compania și-a redus prognoza de profit pentru 2025 și a ratat așteptările privind câștigurile. Producătorul de jocuri video Take-Two Interactive a scăzut cu 4,6% după ce a amânat lansarea așteptatului titlu „Grand Theft Auto VI” pentru mai 2026.
La nivelul bursei de la New York, numărul acțiunilor în creștere l-a depășit pe cel al celor în scădere într-un raport de 4,16 la 1. Pe Nasdaq, 3.332 de titluri au fost pe plus, față de 1.030 pe minus – un raport de 3,23 la 1 în favoarea celor care au avansat.
Indicele S&P 500 a înregistrat 12 maxime și 3 minime la 52 de săptămâni, în timp ce Nasdaq a marcat 48 de maxime și 33 de minime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.