Unde fug americanii bogați cu banii de frica lui Donald Trump

Matei Ion |
Data publicării:
Bogații americani își ascund banii
Bogații americani își ascund banii

Bogații Americii, atât cei din interiorul granițelor Statelor Unite, cât și cei din diaspora, își pregătesc terenul pentru a-și transfera averile în Elveția.

Pe fondul incertitudinilor politice tot mai mari generate de perspectiva unei noi administrații conduse de Donald Trump, băncile private și firmele de administrare a averilor din Elveția raportează o creștere accentuată a cererii pentru deschiderea de conturi bancare și investiții, scrie Financial Times.

Elveția, refugiul clasic în vremuri tulburi

Elveția își consolidează din nou poziția de lider mondial în domeniul administrării averilor transfrontaliere, în ciuda presiunilor politice din ultimii ani și a pierderii statutului tradițional de neutralitate în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Potrivit unor bancheri și administratori de avere de top, Elveția continuă să fie percepută ca un bastion al stabilității financiare, ceea ce atrage un val nou de capitaluri americane.

Băncile elvețiene, deși au fost constrânse de autoritățile fiscale americane să își sporească transparența și să colaboreze cu Fiscul american prin intermediul legislației FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), rămân în continuare un punct de atracție pentru clienții ultra-bogați. Mulți dintre aceștia caută acum să își diversifice plasamentele, inclusiv prin mutarea unor sume semnificative în conturi elvețiene.

Cererea crește, teama se adâncește

„Este o situație pe care nu am mai întâlnit-o decât în timpul crizei financiare din 2008, când mulți americani se temeau de prăbușirea băncilor din SUA”, afirmă Josh Matthews, co-fondator al Maseco, o firmă britanică specializată în administrarea averilor expaților americani. Potrivit acestuia, actualul val de transferuri financiare este alimentat de „incertitudinea asociată cu o posibilă administrație Trump”.

Această incertitudine politică și economică determină unii clienți să își mute sume cuprinse între 5 și 10 milioane de dolari către conturi deschise în Elveția, afirmă surse din domeniul wealth management. Iar exemplele nu sunt puține.

Băncile elvețiene profită de pe urma temerilor americane

Una dintre cele mai mari instituții financiare elvețiene, banca privată Pictet, a confirmat că a înregistrat o creștere „semnificativă” a cererii din partea clienților americani. Pictet North America Advisors, divizia sa înregistrată la Securities and Exchange Commission (SEC), gestionează în mod direct aceste relații, asigurând respectarea legislației fiscale americane.

Și alte firme elvețiene, precum Alpen Partners din Zurich, care deține entitatea înregistrată Alpen International, confirmă tendința. Pierre Gabris, fondatorul companiei, afirmă că a primit numeroase solicitări de la clienți americani care își pun problema relocării activelor, ba chiar și a reședinței fiscale. Mulți dintre acești clienți au deja rădăcini internaționale, fiind de origine israeliană sau indiană.

„Este un tipar pe care îl vedem tot mai des în ultimele luni”, spune Gabris. „De la alegeri încoace, mulți dintre clienți sunt motivați de teama unei reveniri a lui Trump la Casa Albă.”

În paralel, tot mai mulți dintre acești clienți încep să diversifice și monedele în care își păstrează averile, optând pentru conturi în franci elvețieni și plasamente în active non-americane.

Reglementările stricte nu-i descurajează pe bogații Americii

Chiar dacă accesul cetățenilor americani la serviciile bancare elvețiene a devenit mai dificil din cauza normelor FATCA, procesul nu este imposibil. Băncile care și-au înființat entități înregistrate la SEC pot deschide conturi pentru americani, gestionându-le averile în mod conform cu legislația SUA.

După scandalurile fiscale din ultimul deceniu, în care numeroase bănci elvețiene au fost sancționate cu miliarde de dolari pentru sprijinirea evaziunii fiscale, multe instituții financiare au devenit mai prudente în privința clienților americani. Acest lucru a dus la dezvoltarea unor structuri separate, conforme cu reglementările impuse de autoritățile americane. Băncile elvețiene au acceptat să renunțe la secretul bancar tradițional, în schimbul păstrării accesului pe piața ultra-bogaților americani.

„Tendința este ca băncile elvețiene să își creeze entități separate, înregistrate în SUA, care să le permită să gestioneze banii clienților în Elveția, dar sub supravegherea directă a autorităților americane”, spune un alt specialist în wealth management din Statele Unite.

Ce urmează?

Este încă devreme să estimăm impactul final al acestui nou val de relocare a capitalului. Cert este că mulți americani înstăriți nu mai au încredere în stabilitatea politică a propriei țări și caută refugii financiare sigure. Elveția, cu toate constrângerile sale legale și cu un sistem financiar ultra-reglementat, rămâne în topul preferințelor.

Între timp, bancherii privesc cu atenție spre următoarele luni. Dacă retorica politică din SUA va continua să se intensifice, iar incertitudinea economică va persista, este de așteptat ca tot mai multe averi americane să-și găsească drum spre conturile private din Geneva, Zurich sau Lugano.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 5.1222
Diferența 0.0231
Zi precendentă 5.0991
USD
Azi 4.5369
Diferența 0.0471
Zi precendentă 4.4898
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 5.1222 RON
USD flag1 USD = 4.5369 RON
GBP flag1 GBP = 6.0212 RON
CHF flag1 CHF = 5.4930 RON
AUD flag1 AUD = 2.9098 RON
DKK flag1 DKK = 0.6866 RON
CAD flag1 CAD = 3.2688 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0313 RON
NOK flag1 NOK = 0.4377 RON
SEK flag1 SEK = 0.4687 RON
XAU flag1 XAU = 487.0692 RON
Monede Crypto
1 BTC = 467445.02RON
1 ETH = 10190.24RON
1 LTC = 433.09RON
1 XRP = 10.45RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16324.71-1.79%
BET-BK3076.14-1.23%
BET-EF890.65-1.86%
BET-FI57538.38-0.73%
BET-NG1185.43-1.68%
BET-TR35998.73-1.79%
BET-TRN34990.64-1.79%
BET-XT1399.94-1.59%
BET-XT-TR3034.72-1.59%
BET-XT-TRN2956.06-1.59%
BETAeRO803.77-0.27%
BETPlus2406.75-1.75%
RTL36497.95-1.84%

Opinii

Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Nu suntem loviți de tsunami, ci de greșelile făcute. Mircea Coșea: ”Am o teamă de viitor”

Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit,...

Adrain Negrescu / Foto: Facebook

”Roșul” de la bursă ar putea fi primul pas. Următorul, deprecierea leului

Analistul financiar Adrian Negrescu a respins...

Profesorul Mircea Coșea / FOTO: Arhivă

Comunicate de presa

Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik

Parcuri fotovoltaice. Alte 60 de contracte semnate cu primării și entități publice

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță...

Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM

Guvernul a aprobat bugetul Administrației Fondului pentru Mediu pentru anul 2025

În ședința de Guvern de astăzi, la propunerea...

Leadership creativ

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel