UPDATE 20:53 : Noul Suveran Pontif al Bisericii Catolice, Papa Leon al XIV-lea, şi-a exprimat joi speranţa, în prima sa intervenţie de la balconul Bazilicii Sf. Petru de la Vatican, ca salutul său de pace să ajungă la întreaga planetă şi a făcut apel la "construirea de punţi" prin intermediul dialogului, transmit agenţiile internaţionale de presă.
"Pacea fie cu voi toţi", au fost primele cuvinte rostite de noul Papă în faţa a 100.000 de credincioşi adunaţi în Piaţa Sf. Petru. Credincioşii i-au răspuns: "Trăiască Papa Leon al XIV-lea".
Papa Leon al XIV-lea i-a mulţumit predecesorului său papa Francisc şi le-a cerut credincioşilor din Piaţa Sf. Petru şi nu numai lor să-l ajute să construiască punţi, fără teamă, cu scopul de a căuta dreptatea.
Noul Papă a salutat în limba spaniolă vechea sa dioceză din Chiclayo, în Peru.
"Şi dacă îmi permiteţi un cuvânt, un salut... tuturor, şi în special iubitei mele eparhii de Chiclayo din Peru", a declarat noul suveran pontif.
Preşedintele american Donald Trump l-a felicitat pe cardinalul american Robert Francis Prevost, devenit Papa Leon al XIV-lea.
''Este aşa o onoare să realizezi că el este primul Papă American. Ce emoţie şi ce Mare Onoare pentru Ţara noastră", a scris Trump pe platforma sa Truth Social. Trump şi-a exprimat nerăbdarea să aibă o întâlnire cu noul suveran pontif.
Leon al XIV-lea va fi al 267-lea pontif din istorie, urmându-i Papei Francisc (2013-2025), care a murit pe 21 aprilie, la vârsta de 88 de ani.
Alegerea lui Leon al XIV-lea are loc şi în mijlocul Jubileului sau Anului Sfânt convocat de Papa Francisc şi care urmează să se încheie pe 6 ianuarie 2026.
UPDATE : Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales joi Papă al Bisericii Catolice.
Anterior, agenţia ANSA a relatat că noul papă i-a salutat unul câte unul pe cardinalii care l-au ales şi va lua cina cu ei mai târziu, joi seară. "I-a îmbrăţişat pe toţi", a anunţat Vaticanul.
Știre în curs de actualizare.
Bucurie la Vatican: „Avem un Papă!”
Cardinalii au ales un nou lider al Bisericii Catolice. Joi seară, la ora 18:08 (ora României), fumul alb s-a ridicat deasupra Capelei Sixtine, iar clopotele bazilicii Sf. Petru au început să bată, semnalând alegerea unui nou Suveran Pontif. Milioane de catolici din întreaga lume așteaptă acum anunțul oficial cu privire la identitatea noului Papă.
Conclavul a decis în mai puțin de două zile
Alegerea vine în prima zi completă de vot din cadrul Conclavului, în care cei 133 de cardinali electori s-au reunit miercuri după-amiază în spatele zidurilor medievale ale Vaticanului. După un vot inițial fără rezultat, desfășurat miercuri seara, și alte două voturi în cursul dimineții de joi, decizia a fost luată după o a patra sesiune de vot, în jurul orei 16:00 GMT.
Starea de spirit în Piața Sf. Petru: lacrimi, urale și rugăciuni
Mii de oameni au umplut Piața Sf. Petru încă de dimineață, în așteptarea semnalului istoric. Mulțimea a izbucnit în urale când primele pâlcuri de fum alb au ieșit pe coșul Capelei Sixtine. „Trăiască Papa!”, strigau credincioșii. „Avem un Papă!” – scria un banner ridicat deasupra capetelor. O imagine emoționantă a fost oferită de o călugăriță braziliană, Mona Lisa, care plângea de bucurie fluturând steagul Braziliei: „Sunt atât de fericită că avem un Papă”, a spus ea printre lacrimi.
Urmează anunțul oficial: „Habemus Papam”
Numele noului Papă și numele pontifical pe care și l-a ales vor fi anunțate în curând de cardinalul protodiacon de la balconul central al Bazilicii Sf. Petru. Noul Suveran Pontif își va face apoi apariția în fața credincioșilor pentru primul discurs și prima binecuvântare „Urbi et Orbi”.
Moștenirea lui Francisc și miza alegerii
Papa Francisc, decedat pe 21 aprilie, a condus Biserica timp de 12 ani, marcând un pontificat cu deschidere către lume și reforme semnificative. El a încurajat dezbaterea pe teme sensibile precum hirotonirea femeilor și includerea catolicilor LGBT, stârnind atât entuziasm, cât și controverse în rândul credincioșilor.
În acest context, alegerea noului Papă a fost privită ca un moment de răscruce: cardinalii au avut de ales între continuarea direcției reformiste trasate de Francisc sau o întoarcere spre o linie mai conservatoare.
Printre favoriții menționați anterior s-au numărat cardinalul italian Pietro Parolin – „mâna dreaptă” a lui Francisc în funcția de secretar de stat, filipinezul Luis Antonio Tagle, dar și francezul Jean-Marc Aveline, maghiarul Peter Erdo, americanul Robert Prevost, italianul Pierbattista Pizzaballa și filipinezul Pablo Virgilio David.
Conclavul: un proces de secol medieval în era digitală
Cardinalii au fost complet izolați de lumea exterioară pe durata Conclavului. Le-au fost confiscate telefoanele și computerele, iar comunicarea s-a făcut doar prin fum: negru pentru voturi fără rezultat, alb pentru alegerea unui Papă cu cel puțin două treimi din voturi. În medie, alegerea unui Papă a necesitat 7,2 tururi de scrutin în ultimele zece Conclavuri; Francisc a fost ales după cinci voturi, în 2013.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.