Comisia Europeană lucrează la introducerea unui plafon de preț flexibil pentru petrolul rusesc, în cadrul celui de-al 19-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, au declarat patru diplomați europeni citați de Reuters.
Ideea vine după ce propunerea anterioară – de reducere a plafonului stabilit de G7 de la 60 la 45 de dolari pe baril – a fost respinsă în iunie, în lipsa sprijinului SUA la summitul G7 din Canada. Măsura urmărește să limiteze capacitatea Rusiei de a finanța războiul din Ucraina prin exporturile de petrol.
Deși susținută de Marea Britanie și o parte din UE, reducerea plafonului a fost considerată inutilă de Washington, în contextul în care prețurile globale ale petrolului au scăzut deja sub 70 de dolari.
În ciuda reticențelor americane, UE continuă pe cont propriu, pregătind acum un mecanism automatizat de ajustare a plafonului, în funcție de evoluțiile pieței globale de petrol. Potrivit surselor diplomatice, plafonul ar urma să plece de la puțin peste 45 de dolari/baril, dar fără o valoare fixă stabilită.
O sursă apropiată dosarului a explicat că noul sistem ar permite revizuiri regulate ale plafonului, pentru a evita blocajele politice și a menține sancțiunea eficientă indiferent de fluctuațiile pieței.
Tensiuni cu statele maritime
Țări precum Grecia, Malta și Cipru continuă să-și exprime îngrijorarea față de un plafon prea sever, de teama că armatorii și companiile de transport maritim își vor muta afacerile în afara UE. Reamintim că plafonul actual interzice transportul și asigurarea petrolului rusesc vândut peste 60 USD/baril.
În același timp, Slovacia amenință cu blocarea întregului pachet de sancțiuni, din cauza planului Comisiei de a elimina complet importurile energetice rusești până în 2027. Orice nou set de sancțiuni europene are nevoie de unanimitatea celor 27 de state membre.
SUA, între rezerve și presiuni politice
În culisele politicii externe americane, poziția Washingtonului rămâne ambivalentă. Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a respins ideea reducerii plafonului în întâlnirea miniștrilor de finanțe ai G7 din mai. Totuși, fostul președinte Donald Trump și-a întărit recent retorica împotriva lui Vladimir Putin și ar putea sprijini noi sancțiuni americane.
Senatori influenți, precum Lindsey Graham, au declarat deja că susțin scăderea plafonului pentru petrolul rusesc, ceea ce ar putea reînvia sprijinul bipartizan în Congres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.