Washingtonul analizează opțiuni pentru relaxarea sancțiunilor impuse sectorului energetic al Rusiei, ca parte a unui plan mai amplu de sprijin rapid în cazul în care Moscova acceptă să pună capăt războiului cu Ucraina, informează agenția Reuters, citând două surse bine informate.
Tot Reuters a anunțat, ceva mai devreme, că administrația americană elaborează un plan în vederea unei posibile relaxări a restricțiilor impuse Rusiei, demers care, pe lângă faptul că ar putea determina Kremlinul să renunțe la atitudinea ei negativistă, ar putea îmbunătăț relațiile diplomatice și economice dintre cele două țări.
Rusia, unul dintre cei mai mari trei producători de petrol din lume, alături de Arabia Saudită și SUA, este supusă unor sancțiuni severe impuse de Occident după invazia Ucrainei din februarie 2022.
Trezoreria SUA explorează opțiuni
Ca atare, Casa Albă a cerut Departamentului Trezoreriei să analizeze modalități de reducere a sancțiunilor asupra sectorului energetic rus, în perspectiva unor viitoare discuții între Donald Trump și Vladimir Putin privind încetarea conflictului din Ucraina, au declarat sursele sub protecția anonimatului.
Acest plan ar permite Washingtonului să ridice rapid sancțiunile în cazul unui acord de pace, dar SUA nu vor lua această măsură fără concesii din partea Moscovei, au precizat sursele.
Donald Trump a anunțat că intenționează să se întâlnească cu Vladimir Putin în Arabia Saudită în următoarele săptămâni.
Condiție esențială
Analiștii consideră că relaxarea sancțiunilor reprezintă un element-cheie în orice acord de pace. În același timp însă, președintele Trump a avertizat că este dispus să amplifice presiunea asupra Kremlinului, introducând noi sancțiuni, de o severitate fără precedent, inclusiv asupra sectorului bancar până când Rusia își va veni în fie și va fi de acord cu un armistițiu și un acord de pace cu Ucraina.
Nici Casa Albă, nici Trezoreria Statelor Unite nu au răspuns solicitărilor jurnaliștilor de a comenta această informație.
SUA mențin presiunea economică asupra Rusiei
Sancțiunile impuse de SUA împotriva Rusiei includ măsuri care limitează veniturile acesteia din petrol și gaze, printre care și un plafon de 60 de dolari pe baril pentru exporturile de petrol rusesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.