Trump a luat la ţintă flota fantomă a Iranului

DCBusiness Team |
Data publicării:
Petrolierul Eagle S
Petrolierul Eagle S

SUA impun sancțiuni asupra ministrului petrolului din Iran și a flotei fantomă care maschează exporturile de petrol, transmite Reuters.

Statele Unite au impus joi sancțiuni asupra ministrului iranian al petrolului, Mohsen Paknejad, și asupra unor nave sub pavilion Hong Kong, parte a unei „flote fantomă” care ajută la mascarea transporturilor de petrol iranian, a anunțat Departamentul Trezoreriei.

Președintele Donald Trump a reimpus în februarie politica de „presiune maximă” asupra Iranului, care include eforturi de a reduce exporturile de petrol ale Teheranului la zero, pentru a împiedica dezvoltarea unui program nuclear și finanțarea grupărilor militante.

Paknejad „supervizează exportul de petrol iranian în valoare de zeci de miliarde de dolari și a alocat miliarde de dolari din aceste vânzări forțelor armate iraniene”, se arată în comunicatul Trezoreriei.

„Regimul iranian continuă să folosească veniturile obținute din resursele vaste de petrol ale națiunii pentru a-și promova interesele înguste și alarmante, în detrimentul poporului iranian”, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent. „Vom lupta și vom perturba orice încercare a regimului de a-și finanța activitățile destabilizatoare și agenda periculoasă.”

 

Iranul susține că programul său nuclear are scopuri exclusiv pașnice

 

Sancțiunile vizează și proprietarii sau operatorii unor nave care au transportat petrol iranian către China sau l-au încărcat din depozitele de acolo. Printre jurisdicțiile implicate se numără India și China.

Forțele armate iraniene se bazează pe o vastă „flotă fantomă” de nave pentru a masca transporturile de petrol către China, în valoare de miliarde de dolari.

Printre navele sancționate joi se numără Peace Hill, sub pavilion Hong Kong, și proprietarul său, Hong Kong Heshun Transportation Trading Limited, precum și Polaris 1, sub pavilion iranian. Alte entități vizate includ Fallon Shipping Company Ltd (înregistrată în Seychelles), Itaugua Services Inc (înregistrată în Liberia), și Corona Fun (sub pavilion Panama), despre care SUA susțin că a manipulat sistemele de identificare automată pentru a ascunde transporturile de petrol iranian.

De asemenea, nava Seasky, sub pavilion San Marino, a fost sancționată pentru transportul de păcură în numele companiei petroliere naționale a Iranului către China.

Sancțiunile blochează activele din SUA ale entităților vizate și interzic cetățenilor americani să aibă orice tranzacții cu acestea. Departamentul de Stat al SUA a anunțat, de asemenea, că desemnează trei entități și trei nave ca „proprietăți blocate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0011
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6173
Diferența 0.0060
Zi precendentă 4.6113
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.6173 RON
GBP flag1 GBP = 5.9711 RON
CHF flag1 CHF = 5.2210 RON
AUD flag1 AUD = 2.9123 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2307 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4381 RON
SEK flag1 SEK = 0.4597 RON
XAU flag1 XAU = 453.2378 RON
Monede Crypto
1 BTC = 400981.38RON
1 ETH = 9236.77RON
1 LTC = 426.27RON
1 XRP = 10.64RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel