Bruxelles-ul caută surse noi de venituri pentru bugetul multianual
Comisia Europeană analizează introducerea unei taxe europene pe tutun ca posibilă sursă proprie de venit pentru următorul buget multianual al Uniunii Europene (MFF), potrivit unui document guvernamental german consultat de Euractiv. Ideea apare într-o notă transmisă discret de Biroul pentru Afaceri Internaționale de la Bruxelles către Parlamentul german și ar putea stârni reacții intense din partea industriei tutunului și a unor state membre.
Taxe noi, priorități noi: apărare și autonomie bugetară
În contextul creșterii cheltuielilor preconizate pentru apărare și alte priorități strategice, Bruxelles-ul caută alternative la actualele contribuții naționale. Documentul citat precizează că „pot fi explorate surse noi de resurse proprii, precum taxe pe deșeuri electronice sau tutun”.
În prezent, bugetul UE este finanțat preponderent prin contribuțiile statelor membre, taxele vamale și o parte din veniturile provenite din TVA. O eventuală taxă directă la nivelul UE, similară sistemului ETS (Emissions Trading System), ar marca o schimbare semnificativă în modelul de finanțare al blocului comunitar.
Un plan mai vechi: majorarea accizelor la tutun
Comisarul european pentru fiscalitate, Wopke Hoekstra, pledează deja pentru o creștere substanțială a taxelor pe produsele din tutun, potrivit aceleiași surse. Luna trecută, Euractiv a dezvăluit un proiect de modificare a Directivei privind accizele la tutun (TED), care prevede o creștere de 139% a taxei pe țigări. Propunerea oficială ar urma să fie prezentată în toamnă, după consultări interservicii programate pentru 15 iulie.
Deși statele UE aplică deja accize și TVA pe tutun, Comisia ar putea propune o taxă suplimentară colectată la nivelul UE, care să alimenteze direct bugetul comunitar.
Opoziție puternică din sud și estul Europei
Propunerea va fi dificil de implementat din punct de vedere politic, întrucât o eventuală revizuire a TED necesită aprobarea unanimă a tuturor statelor membre. Grecia, Italia, România și Bulgaria s-au opus deja unei astfel de modificări, argumentând că o taxă mai mare ar stimula vânzările pe piața neagră și ar reduce veniturile bugetelor naționale.
Potrivit unei surse din zona politicilor privind tutunul, „dacă legi o astfel de taxă de bugetul UE, forțezi practic statele membre să accepte o creștere a taxelor fără să fie nevoie să modifici formal Directiva TED”.
Industria avertizează asupra creșterii contrabandei
Reprezentanții industriei tutunului au avertizat deja că o nouă taxă la nivel european va încuraja traficul ilicit, mai ales în regiuni unde diferențele de preț sunt deja mari. Astfel, avertizează aceștia, în loc să aducă mai mulți bani la bugetul UE, măsura ar putea avea efectul invers, afectând inclusiv bugetele statelor membre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.