Principalii indici bursieri de pe Wall Street au suferit scăderi abrupte miercuri, după ce datele economice au confirmat prima contracție a economiei americane din ultimii trei ani. Scenariul unei încetiniri profunde, alimentate de tarifele impuse de administrația Trump și de incertitudinile comerciale globale, pare tot mai probabil.
PIB-ul SUA s-a contractat în primul trimestru, iar numărul angajărilor din sectorul privat a crescut într-un ritm sub așteptări în aprilie. În același timp, indicele PCE – principalul indicator de inflație urmărit de Rezerva Federală – a crescut ușor peste estimări în luna martie, accentuând dilema băncii centrale privind politica monetară.
„Având în vedere impactul deja resimțit de companii și scăderea încrederii consumatorilor, e posibil ca abia acum să înceapă o serie de date economice negative”, a avertizat John Luke Tyner, manager de portofoliu la Aptus Capital Advisors.
Într-un efort de a evita scumpirile și penuria cauzate de tarife, consumatorii americani s-au grăbit să cumpere autoturisme luna trecută – un comportament care maschează fragilitatea cererii.
Pe fondul acestor evoluții, traderii anticipează că Fed va reduce dobânda-cheie cu un punct procentual până la sfârșitul anului, în încercarea de a susține economia.
La ora 10:03 a.m. ET, indicele Dow Jones scădea cu 699,90 puncte (-1,73%), S&P 500 pierdea 113,47 puncte (-2,04%), iar Nasdaq Composite înregistra o corecție de 449,75 puncte (-2,58%). Toate sectoarele din S&P 500 erau pe roșu, cele mai afectate fiind sectorul de consum discreționar (-3,6%) și tehnologia informației (-2,3%).
Indicele de volatilitate CBOE (VIX), considerat barometrul fricii de pe Wall Street, a crescut cu 3,53 puncte până la 27,69 – cel mai ridicat nivel din ultima săptămână.
Investitorii privesc cu atenție rezultatele financiare ale giganților tehnologici Meta și Microsoft, care vor fi publicate după închiderea pieței. Îngrijorările privind investițiile în inteligență artificială au fost amplificate de revizuirea în scădere a estimărilor companiei Super Micro Computer și de refuzul Snap Inc. de a oferi o prognoză pentru trimestrul al doilea. Acțiunile ambelor companii s-au prăbușit cu peste 16%.
Chiar dacă Wall Street a recuperat parțial terenul pierdut în urma anunțării tarifelor vamale pe 2 aprilie – botezată simbolic „Ziua eliberării” – luna aprilie este pe cale să se încheie în teritoriu negativ pentru toți indicii majori. Dacă scăderile se mențin până la finalul sesiunii, S&P 500 va încheia cea mai bună serie lunară de câștiguri din noiembrie încoace.
Miercuri s-au împlinit 100 de zile de la revenirea lui Donald Trump în funcția de președinte. În acest interval, schimbările bruște de politică comercială au destabilizat piețele și au șters optimismul inițial generat de promisiunile pro-business ale administrației.
„Dacă cineva ar căuta un manual despre cum se încetinește o economie sănătoasă, politicile recente ar putea fi un exemplu perfect”, a declarat Scott Helfstein, strateg-șef la Global X.
Pe piața individuală, Norwegian Cruise Line a pierdut 10% după rezultate sub așteptări pentru primul trimestru. Pe ansamblu, la New York Stock Exchange, acțiunile în scădere au depășit cele în creștere într-un raport de 7,6 la 1, iar pe Nasdaq de 4,8 la 1. Nasdaq a înregistrat 57 de noi minime și doar 14 maxime în ultimele 52 de săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.