Raport: SMR-urile, prea scumpe, prea lente și prea riscante

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:
SMR
SMR

Un nou raport a evaluat fezabilitatea implementării reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni pentru a satisface cererea tot mai mare de energie din întreaga lume. Rezultatele nu arată prea bine pentru această formă specială de producție de energie.

Reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR) sunt definite în general ca fiind centrale nucleare cu o capacitate maximă de aproximativ 300 de megawați, suficient pentru a alimenta aproximativ 30.000 de locuințe. Potrivit Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA), care a elaborat raportul, există în prezent aproximativ 80 de concepte SMR în diferite stadii de dezvoltare în întreaga lume.

În timp ce astfel de reactoare au fost considerate cândva o soluție la complexitatea, riscurile de securitate și costurile reactoarelor de mari dimensiuni, raportul se întreabă dacă este un efort util continuarea dezvoltării acestor centrale nucleare de dimensiuni mai mici, pentru satisfacerea cererii de energie din ce în ce mai mare pe glob.

Răspunsul la această întrebare se găsește în mare parte în titlul raportului: „Reactoare modulare de mici dimensiuni: Încă prea scumpe, prea lente și prea riscante”.

Totuși, dacă acest lucru nu este suficient de clar, rezumatul raportului ajunge cu siguranță la esența concluziilor sale.

„Retorica din partea susținătorilor reactoarelor modulare mici (SMR) este puternică și persistentă: De data aceasta va fi diferit, deoarece depășirile de costuri și întârzierile de program care au afectat proiectele de construcție a reactoarelor mari nu se vor repeta în cazul noilor modele", se arată în raport. „Dar cele câteva SMR-uri care au fost construite (sau au fost demarate) descriu o imagine diferită - una care seamănă în mod surprinzător cu cea din trecut. Întârzierile semnificative ale construcției sunt încă norma, iar costurile au continuat să crească.”

Prea scumpe

Costul SMR-urilor se află în prim-planul argumentelor din raport împotriva desfășurării reactoarelor. Conform unora dintre datele pe care le furnizează, toate cele trei SMR-uri aflate în prezent în funcțiune (plus unul care este în curs de finalizare în Argentina) au depășit cu mult bugetul, după cum arată acest grafic.

Autorii raportului subliniază, de asemenea, că un proiect din Idaho, numit NuScale, a trebuit să fie abandonat deoarece, în timpul dezvoltării sale, între 2015 și 2023, costurile au urcat vertiginos de la 9 964 de dolari pe kilowatt la 21 561 de dolari pe kilowatt. În plus, costurile pentru alte trei centrale de mici dimensiuni din SUA au crescut vertiginos față de evaluările inițiale ale costurilor.

Costurile excesive ale construcției de SMR nu numai că sunt problematice în sine, spune IEEFA, dar banii investiți în aceste proiecte sunt bani care nu sunt cheltuiți pentru dezvoltarea altor surse de energie care sunt mai curate, mai rapid de implementat și mai sigure.

Citește și: De ce americanii au renunțat la reactoarele modulare NuScale - Analiză

„Este vital ca această dezbatere să ia în considerare costurile de oportunitate asociate cu promovarea SMR”, scriu autorii. „Dolarii investiți în SMR-uri nu vor fi disponibili pentru a fi folosiți în construirea unei baze de resurse eoliene, solare și de stocare a bateriilor. Aceste tehnologii fără emisii de dioxid de carbon și cu costuri mai mici sunt disponibile în prezent și pot împinge tranziția de la combustibilii fosili înainte în mod semnificativ în următorii 10 ani - ani în care SMR-urile vor fi încă în căutarea aprobării licențelor și a finanțării pentru construcție.”

Prea lent

Această ultimă afirmație se referă la o altă concluzie a raportului: construirea SMR-urilor durează pur și simplu prea mult. Proiectul Shidao Bay din China, de exemplu, ar fi trebuit să dureze patru ani, dar în realitate a durat 12 ani; proiectul rusesc Ship Borne a avut un termen de finalizare estimat la trei ani, dar a durat 13 ani; iar proiectul CAREM din Argentina, aflat în curs de desfășurare, ar fi trebuit să fie finalizat în patru ani, dar acum se află în al 13-lea an de dezvoltare.


Raportul subliniază, de asemenea, că proiectul MPower PWR, care a fost unul dintre primele SMR planificate în SUA, a fost scos din funcțiune în 2017, după ce a devenit clar că nu va respecta data de desfășurare prevăzută pentru 2022 - o decizie care a irosit efectiv cele 500 de milioane de dolari care fuseseră deja cheltuite pentru acest efort.

„În ciuda acestei experiențe din lumea reală, Westinghouse, X-Energy și NuScale, printre alții, continuă să susțină că vor putea să își construiască SMR-urile în 36 până la 48 de luni, poate suficient de repede pentru a le avea online până în 2030”, scriu autorii. „GE-Hitachi susține chiar că, în cele din urmă, va putea construi instalația sa de 300 MW în doar 24 de luni.

„Este adevărat că există o șansă nu zero ca acest lucru să fie posibil, dar este contrară experienței industriei nucleare, atât în ceea ce privește eforturile anterioare de dezvoltare și construcție a SMR, cât și în ceea ce privește universul mai larg al reactoarelor de dimensiuni normale, care au avut nevoie de mult mai mult timp decât se preconiza pentru a începe exploatarea comercială.”

În ciuda progreselor în domeniul fabricării SMR, cum ar fi progresul în materie de sudură care permite lucrătorilor să asambleze o navă de reactor SMR în 24 de ore în loc de 12 luni, timpul necesar pentru a aduce aceste instalații pe teren va continua probabil să fie o barieră majoră în calea adoptării lor.

Prea riscant

Atât costurile imprevizibile, cât și întârzierile extraordinare de construcție fac ca dezvoltarea SMR să fie un risc prea mare, spune IEEFA. Dar acesta nu este singurul pericol potențial. Deoarece tehnologia pentru această instalație nucleară la scară mică este destul de nouă și netestată, ar putea exista riscuri și în ceea ce privește funcționalitatea și siguranța. De exemplu, autorii se întreabă dacă noile SMR-uri vor fi într-adevăr capabile să producă genul de energie pe care îl pretind. Pe baza estimărilor privind costurile și dezvoltarea, care sunt atât de îndepărtate, raportul are sentimentul că afirmațiile privind producția de energie ar putea fi, de asemenea, eronate.

În ceea ce privește siguranța, raportul citează un studiu realizat în 2023 pentru Forțele Aeriene ale SUA, în care se spune că: „Deoarece tehnologia SMR este încă în curs de dezvoltare și nu este implementată în SUA, informațiile sunt puține în ceea ce privește diferitele costuri pentru [operațiuni și întreținere], dezafectare și dizolvare la sfârșitul duratei de viață, restaurarea proprietății și curățarea site-ului și gestionarea deșeurilor”.

Autorii subliniază, de asemenea, că, deoarece multe SMR-uri sunt construite folosind tehnologii identice, dacă o componentă a acelei tehnologii cedează, aceasta ar putea afecta cu ușurință reactoarele din întreaga lume.

De exemplu, ei aduc în discuție faptul că a fost necesară înlocuirea generatoarelor de aburi la peste 110 reactoare cu apă sub presiune (PWR), jumătate dintre acestea funcționând în SUA, din cauza deformării și subțierii pereților tuburilor fabricate dintr-un material numit „aliaj 600 tratat termic”.

„Nu susținem că noile SMR-uri vor avea aceleași probleme”, scriu ei. „Ne așteptăm ca deciziile privind proiectarea și materialele luate pentru SMR-uri să reflecte măsurile de remediere luate la reactoarele existente. Preocuparea noastră este mai largă, în sensul că o problemă la un SMR ar putea avea repercusiuni grave la multe alte SMR-uri cu același design standardizat.”

Concluzie

Așadar: prea scump, prea lent și prea riscant. Și deloc acolo unde ar trebui să ne concentrăm, ăăă - energia - în aceste zile, după cum arată clar autorii studiului în concluzia lor.

„Cel puțin 375.000 MW de noi capacități de producție de energie regenerabilă vor fi probabil adăugate la rețeaua americană în următorii șapte ani”, spun ei. „În schimb, IEEFA consideră că este foarte puțin probabil ca vreun SMR să fie pus în funcțiune în același interval de timp. Comparația nu poate fi mai clară. Autoritățile de reglementare, companiile de utilități, investitorii și oficialii guvernamentali ar trebui să recunoască acest lucru și să îmbrățișeze realitatea disponibilă: Sursele regenerabile sunt soluția pe termen scurt.”

AICI raportul complet

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.97
Diferența 0.0010
Zi precendentă 4.969
USD
Azi 4.5781
Diferența -0.0004
Zi precendentă 4.5785
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 27-07-2024
EUR flag1 EUR = 4.9700 RON
USD flag1 USD = 4.5781 RON
GBP flag1 GBP = 5.8914 RON
CHF flag1 CHF = 5.1865 RON
AUD flag1 AUD = 3.0027 RON
DKK flag1 DKK = 0.6660 RON
CAD flag1 CAD = 3.3139 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0297 RON
NOK flag1 NOK = 0.4154 RON
SEK flag1 SEK = 0.4235 RON
XAU flag1 XAU = 349.3503 RON
Monede Crypto
1 BTC = 310865.12RON
1 ETH = 14892.42RON
1 LTC = 326.10RON
1 XRP = 2.73RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.86% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.80%
6 luni: 5.85%
12 luni: 5.90%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET18562.570.62%
BET-BK3451.260.29%
BET-EF1000.000.00%
BET-FI60522.910.44%
BET-NG1324.700.60%
BET-TR40567.250.64%
BET-TRN39460.390.64%
BET-XT1582.580.60%
BET-XT-TR3406.050.63%
BET-XT-TRN3319.700.63%
BETAeRO1041.04-0.45%
BETPlus2742.330.56%
RTL40817.270.65%

Opinii

Preț halucinant ca să îți pui prosopul pe plajă

200 de lei ca să stai cu prosopul pe plajă. Românul, mai tare ca francezul de la Saint Tropez

Litoralul românesc continuă să ne surprindă...

Tren deraiat / Foto: Replica Online

Călătoriile cu trenul au devenit sport extrem în România

Căile Ferate din România se mai țin în doar...

Cosmin Marinescu

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel