Randamentele obligațiunilor guvernamentale din zona euro au crescut miercuri, atingând noi maxime ale ultimelor săptămâni, pe fondul reducerii tensiunilor comerciale, care a diminuat temerile legate de o încetinire a creșterii economice, transmite Reuters.
Analiștii au remarcat că miercuri calendarul economic a fost slab, dar investitorii și-au concentrat atenția asupra raportărilor economice din SUA, programate pentru joi, care ar putea oferi indicii suplimentare despre efectele fazei inițiale a impunerii tarifelor comerciale.
Costurile de împrumut în zona euro au urcat semnificativ încă de luni, după ce Statele Unite și China au anunțat un acord comercial preliminar. La aceasta s-au adăugat comentariile membrei consiliului executiv al Băncii Centrale Europene, Isabel Schnabel, care a sugerat că instituția ar trebui să renunțe la politica de reducere a dobânzilor.
Randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani – considerat referința pentru zona euro – a urcat miercuri cu 1,5 puncte de bază, ajungând la 2,691%, cel mai ridicat nivel din 10 aprilie.
Piețele monetare au revizuit în sus așteptările privind rata facilității de depozit a BCE, estimând că aceasta va ajunge la 1,80% până la sfârșitul anului, față de 1,67% vinerea trecută și sub 1,55% la mijlocul lunii aprilie, când BCE lăsa să se înțeleagă că ar putea reduce dobânzile în fața riscurilor comerciale.
În același timp, investitorii atribuie o probabilitate de aproape 95% unei reduceri a dobânzii în iunie și de aproximativ 10% unei noi reduceri în iulie.
Randamentele obligațiunilor germane pe doi ani – mai sensibile la modificările de politică monetară ale BCE – au crescut cu 1 punct de bază, atingând 1,95%.
Pe piețele internaționale, randamentele titlurilor de Trezorerie americane au scăzut miercuri dimineață la Londra – cel pe 10 ani coborând cu 3 puncte de bază, la 4,47% – după ce în ziua anterioară crescuseră din cauza temerilor legate de o posibilă accelerare a inflației.
În Italia, randamentul obligațiunilor pe 10 ani a crescut cu un punct de bază, până la 3,71%, după ce atinsese 3,756%, cel mai ridicat nivel din 14 aprilie.
Diferența de randament între titlurile italiene și cele germane – indicator al primei de risc percepute pentru datoria Italiei – a fost de 99,5 puncte de bază, după ce atinsese în ziua precedentă cel mai scăzut nivel din aprilie 2021: 93,8 puncte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.