Poate Suedia să arate Europei cum să redevină competitivă? ANALIZĂ

Simona Haiduc |
Data publicării:
Stockholm, capitala unei țări care știe ce face / FOTO: Wikipedia
Stockholm, capitala unei țări care știe ce face / FOTO: Wikipedia

Din multe puncte de vedere, economia suedeză a avut de înfruntat aceleași necazuri ca și restul Europei: inflație galopantă, risc de recensiune și, mai nou, perspectiva unei creșteri slabe într-o lume divizată de conflicte geopolitice și economice.

Suedia se poată lăuda însă cu o listă de companii de înaltă tehnologie care trezește invidia vecinilor săi. Spotify și Skype sunt recunoscute la nivel global. Alte exemple: Klarna, o companie de tehnologie financiară și King Digital Entertainment, producătorul jocului video Candy Crush.

„Au ceva – mai ales în sectorul tehnologic – pe care alte țări europene nu îl au în aceeași măsură”, a comentat Jacob Kirkegaard, membru al German Marshall Fund, contactat de New York Times. Aceste succese antreprenoriale atrag din nou atenția într-un moment în care există îngrijorări cu privire la capacitatea Europei de a concura cu progresele americane și chineze în domeniul înaltelor tehnologii.

Europa, spectator, nu inovator 

Statele Unite au facilitat apariția unei generații de companii precum Google, Meta și Amazon, în timp ce scena tehnologică a Chinei a înflorit cu firme precum Alibaba, Huawei și proprietarul TikTok, ByteDance. Europa, desigur, are giganții ei tehnologici, precum compania olandeză ASML, lider mondial în sectorul semiconductorilor. Continentul este însă văzut mai degrabă ca spectator decât inovator, cunoscut mai mult pentru reglementarea agresivă a companiilor străine de tehnologie decât pentru crearea propriilor companii, consideră NYT.

Impactul economic al acestei întârzieri este considerabil, dar are și implicații sociale importante. Decidenții politici europeni sunt preocupați de efectele pe termen lung ale dependenței de companii străine pentru comunicare, social media, cumpărături și divertisment, nu și de soarta unor întreprinderi care promovează „valori europene”, precum protejarea vieții private, a drepturilor angajaților sau salarii echitabile. 

Detractorii politicilor aplicate de europeni în domeniul tehnologic deplâng accesul mai restrictiv la capitalul de risc și de o aversiune culturală față de asumarea riscurilor. Prin urmare, mulți antrenori din sectorul tehnologic s-au mutat adesea în Statele Unite, mai degrabă decât să înceapă afaceri acasă.

Experiența diferită a Suediei

Dar Suedia a avut o experiență diferită. A produs mai mulți unicorni tehnologici (startu-uri evaluate la peste 1 miliard de dolari) pe cap de locuitor decât orice altă țară din Europa, după micuța Estonie, potrivit unui raport privind tehnologia europeană al Atomico, o societate de investiții. Ocupă locul patru la numărul de unicorni, după Marea Britanie, Germania și Franța, țări cu populații de șase până la nouă ori mai mari.

Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene care analizează „criza de competitivitate” pentru Uniunea Europeană, a citat recent Suedia ca exemplu de urmat. Sectorul său tehnologic este de două ori mai productiv decât media Uniunii Europene și oferă programe sociale puternice, menționa el.

Așa a început totul 

Antreprenori, investitori și economiști sunt de acord că unul dintre ingredientele succesului Suediei constă în inițiativele luate în anii 1990 pentru a permite unei mari părți a populației să acceseze computere personale și bandă largă. La acea vreme, majoritatea oamenilor tocmai se obișnuiau cu rasterul strident al modemurilor dial-up.

Fredrick Cassel, partener la Creandum, o firmă de capital de risc care a investit în Spotify și Klarna, a recunoscut că posibilitatea de a folosi internetul acasă l-a pus pe calea investițiilor în tehnologie. Dorința de a echipa fiecare casă cu un computer și de a dezvolta conectivitatea a permis Suediei să producă o „generație de ingineri”, a spus Cassel, în vârstă de 50 de ani. „Îmi este greu să-mi imaginez că acest lucru s-ar putea întâmpla fără aceste două piese de infrastructură. »

Antreprenorul suedez Hjalmar Nilsonne a avut o experiență similară. Își amintește că a primit propriul computer HP Pentium II în 1998, la vârsta de 10 ani: „mi-a schimbat viața introducându-mă în programare și internet”.

Exact aceeași poveste 

Nilsonne, care a fondat și apoi vândut Watty, a co-fondat recent un startup numit Neko Health împreună cu Daniel Ek, fondatorul și CEO al Spotify. „A avut exact aceeași poveste ca mine”, a spus Nilsonne despre partenerul său Neko. Am început să ne jucăm pe computer, am învățat cum să creăm site-uri web. Am început să vindem site-uri web prietenilor și familiei când eram adolescenți. Și toate acestea au fost posibile pentru că am avut acces la internet foarte devreme”, a subliniat, la rândul său, Hjalmar Nilsonne, co-fondatorul Neko Health.

De asemenea, analiştii subliniază tradiţia Suediei pentru investiţii publice şi private în cercetare şi dezvoltare, care reprezintă în prezent 3,4% din producţia totală, unul dintre cele mai mari procente din Europa. Exista, de asemenea, un mare bazin de active de la fundații de familie precum Wallenberg și IKEA, precum și un sistem de pensii controlat de guvern, care a servit drept surse locale de capital de risc.

Nu vei ieși în stradă dacă nu reușești 

Companiile suedeze au fost întotdeauna împinse să caute clienți în afara țării, care are o populație de doar 10 milioane de locuitori, a declarat Åsa Zetterberg, directorul executiv al TechSverige, o firmă comercială. Acest lucru a forțat start-up-urile și industria să „fie competitive în economia globală”. Jumătate din produsul intern brut al țării provine din exporturi, iar sectorul tehnologiei a reprezentat 11% din totalul exporturilor în 2022.

Marii industriași și investitori ai Suediei au subliniat în mod repetat rolul crucial pe care îl joacă vasta plasă de siguranță socială a țării în încurajarea antreprenorilor să experimenteze și să își asume riscuri. Un „sistem de bunăstare” eficient este cea mai bună modalitate prin care guvernul suedez poate încuraja antreprenoriatul și inovația, a spus Cassel.

Educație gratuită, îngrijire medicală gratuită, îngrijire gratuită a copiilor. „Îți poți permite să-ți asumi riscuri, nu vei ieși în stradă dacă nu reușești”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9737
Diferența -0.0005
Zi precendentă 4.9742
USD
Azi 4.4826
Diferența -0.0330
Zi precendentă 4.5156
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 14-09-2024
EUR flag1 EUR = 4.9737 RON
USD flag1 USD = 4.4826 RON
GBP flag1 GBP = 5.8899 RON
CHF flag1 CHF = 5.2884 RON
AUD flag1 AUD = 3.0116 RON
DKK flag1 DKK = 0.6664 RON
CAD flag1 CAD = 3.3029 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0319 RON
NOK flag1 NOK = 0.4200 RON
SEK flag1 SEK = 0.4378 RON
XAU flag1 XAU = 370.5328 RON
Monede Crypto
1 BTC = 270584.17RON
1 ETH = 10911.23RON
1 LTC = 292.98RON
1 XRP = 2.59RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.86% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.55%
6 luni: 5.61%
12 luni: 5.65%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17388.350.35%
BET-BK3266.130.22%
BET-EF929.740.30%
BET-FI60672.720.01%
BET-NG1220.290.34%
BET-TR38309.720.36%
BET-TRN37239.800.36%
BET-XT1493.770.29%
BET-XT-TR3235.210.30%
BET-XT-TRN3151.540.29%
BETAeRO969.57-0.87%
BETPlus2575.020.37%
RTL38495.050.36%

Opinii

Ministrul Adrian Câciu

Putere de cumpărare vs inflație. Câciu: Un ciclu electoral al contrastelor economice

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu,...

Analistul Adrian Negrescu ne anunță ce ne așteaptă în următoarele luni / FOTO: Facebook
Cinema / Foto: Freepik

Cum se schimbă industria cinematografică. De la marile, la micile ecrane

Oamenii încep să se dezobișnuiască de obiceiul...

Comunicate de presa

foto: pexels.com
Lucrători

Cât ar trebui să fie salariul minim în România

Un nou studiu al Confederației Patronale...

Foto: Pexels.com

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel