"Confederaţia Patronală Concordia salută direcţia reformatoare propusă prin măsurile legislative şi administrative introduse în următoarele pachete, anunţate de premierul Ilie Bolojan. Măsurile structurale vizate - de la debirocratizare şi eficientizare fiscală, până la digitalizarea administraţiei şi optimizarea companiilor de stat - reprezintă paşi esenţiali către o administraţie publică eficientă şi care va trebui să ofere servicii de calitate cetăţenilor. Implementarea fermă a acestor măsuri de reducere a cheltuielilor este esenţială pentru sustenabilitatea bugetară.
Aceste reforme asigură baza unei administraţii publice sănătoase, în care sectorul privat poate contribui la relansarea economică, într-un cadru echitabil. Totodată, sperăm că implementarea acestor măsuri poate asigura premisele ca majorările de taxe şi impozite să fie temporare, ceea ce va impulsiona investitorii locali şi internaţionali să îşi continue planurile de dezvoltare în România", susţin patronatele.
Premierul Ilie Bolojan a anunţat vineri că pachetul de măsuri pe care urmează să îl promoveze Guvernul include reforma societăţilor comerciale în care statul este acţionar majoritar, urmând să fie stabilită reducerea numărului de membri în structurile de conducere şi plafonarea indemnizaţiilor la valori rezonabile.
"Printre pachetele pe care ne propunem să le pregătim în următoarele două săptămâni, în aşa fel încât la finalul lunii iulie să le putem prezenta şi să trecem la adoptarea lor, este cel care ţine de reforma societăţilor comerciale în care acţionar majoritar este statul. Şi acum aţi văzut în ultima perioadă, de la cheltuielile acestor societăţi, de la creşterea indemnizaţiilor conducerilor care s-au instalat acolo, de la randamentele lor, de la pierderile pe care le au, rezultă un tablou foarte prost pentru statul român. (...) Ce ne propunem? Vom asigura transparenţa gestionării tuturor companiilor de stat publicând de săptămâna viitoare toate datele ce ţin de conducere şi de indicatori. Vom iniţia modificarea indicatorilor de performanţă. Acest lucru este foarte important, pentru că toate conducerile funcţionează pe baza unor contracte de management. Unii s-au instalat, ca să folosesc ghilimele de rigoare, pentru câţiva ani de zile, pe baza unor indicatori de performanţă, care sunt formali, din păcate, de multe ori, care nu înseamnă indicatori specifici care ţin de industria respectivă, de domeniul respectiv", a afirmat Bolojan, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
El a menţionat că va fi modificată legislaţia în privinţa membrilor din structurile de conducere.
"Vom modifica legislaţia, propunând reducerea numărului de membri în structurile de conducere şi plafonarea indemnizaţiilor la valori rezonabile. Aţi văzut şi aici ce s-a întâmplat? S-au instalat pe poziţii, la salariile pentru care au acceptat să concureze, după care, pe fondul unei legislaţii pe care în România am interpretat-o în varianta în care ne convine nouă, am constatat că putem avea până la trei salarii medii pe ramură, după care încă trei salarii variabile pe ramură şi ne-am dus la nivelul maxim, fără să se schimbe nimic nici în activitatea societăţii, nici în rezultate. (...) E nevoie să creştem eficienţa acestor companii, iar indicatorii să fie cerţi, reducerea subvenţiilor acordate de stat, stabilirea şi calcularea în mod corect a numărului de angajaţi, îmbunătăţirea serviciilor, profiturile suplimentare să revină statului", a explicat prim-ministrul.
Potrivit lui Bolojan, este nevoie de reducerea pierderilor sau închiderea societăţilor care acumulează pierderi mai mulţi ani.
"Pentru aceasta vom propune modificarea de legislaţie, în aşa fel încât numărul de societăţi care astăzi sunt gestionate de această agenţie AMEPIP, care ar fi trebuit să vină cu nişte indicatori foarte buni şi deci să nu mai fie o recompensă să fii director, ci să fie o provocare, să nu mai gestioneze 1.400 de societăţi, cam cât spune că gestionează, că nu le poate gestiona, ca să ne înţelegem bine, iar numărul acestora să se reducă la cele relevante pentru economia românească, care nici într-un caz nu pot depăşi 200", a transmis el.
Premierul a dat ca exemplu de societăţi care beneficiază de subvenţii CFR Călători şi Metrorex.
"În fiecare an statul român subvenţionează cu miliarde de lei aceste companii. CFR Călători, din total cifră de afaceri, are 80% asigurată din subvenţii şi doar 20% din veniturile proprii. În Europa, de exemplu, pragul de subvenţionare este în medie între 30 şi 60%. În Marea Britanie toate trenurile funcţionează fără subvenţii, iar în România companiile private care sunt subvenţionate după nişte criterii asemănătoare cu cele ale CFR (Călători - n. r.) realizează profit, iar noi suntem în situaţia în care cu 80% subvenţie de-abia suntem pe zero", a indicat Ilie Bolojan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.