Oraşul Marsilia, ales printre cele mai frumoase locuri de văzut din lume

DCBusiness Team / 14 iul 2022, 07:31
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Potrivit unui clasament dezvăluit de revista americană "Time", oraşul Marsilia este unul dintre locurile care trebuie văzute o dată în viaţă.

O performanţă de prim plan pentru oraşul Marsilia. Potrivit clasamentului revistei americane "Time", citat de BFMTV, miercuri, 13 iulie, oraşul Marsilia este unul dintre cele mai frumoase 50 de locuri din lume care trebuie vizitat măcar o dată. Singurul reprezentant al Franţei, Marsilia este plasată alături de alte locuri emblematice de pe glob precum Insulele Galapagos, Marea Barieră de Corali din Australia, Calabria şi Staţia Spaţială Internaţională.

Instigatorii acestui clasament explică în ce constă forţa de atracţie a Marsiliei. În primul rând este menţionată replica peşterii Cosquer, deschisă la Villa Méditerranée la începutul lunii iunie. Situată pe fundul pârâurilor, această peşteră preistorică le oferă turiştilor posibilitatea de a admira aproximativ 480 de gravuri şi picturi datând din perioada cuprinsă între anii 33.000 şi 19.000 î.Hr.

Peisajele din Provence şi moştenirea naturală a regiunii sunt de asemenea evidenţiate. Într-adevăr, oraşul focean este situat în inima pelerinajului "Pe urmele Mariei Magdalena", care leagă Saintes-Maries-de-la-Mer şi Saint-Maximin-la-Sainte-Baume, care trece în special prin două dintre parcurile naturale cele mai cunoscute din sud-estul Franţei: parcul Camargue şi parcul Sainte-Baume. În fine, Marsilia datorează foarte mult gastronomiei sale, cu bucătăria mediteraneană care este foarte onorată, în special în Le Présage, primul restaurant alimentat cu energie solară din Europa.

Lista întocmită de revista 'Time" a fost concepută după criza Covid-19, când sectorul turismului îşi regăseşte un nou suflu. Principalul său obiectiv în căutarea locurilor de descoperit este să "găsirea contactului uman prin intermediul călătoriei".

Alte zece destinaţii ale Vechiului Continent figurează în acest clasament. Este vorba despre Dolní Morava în Republica Cehă, Valencia în Spania, County Devon în Anglia, Portree pe insula scoţiană Skye, Alentejo şi Madeira în Portugalia, Kaunas în Lituania, Skelleftea în Suedia, Copenhaga în Danemarca şi Salonic în Grecia. Oraşe şi regiuni care ar putea bine să se bucure de prezenţa multor turişti curioşi începând din această vară, citează Rador.

 

Citeşte şi: Grecia. Insula Skyros, alternativă la staţiunile aglomerate, pentru o vacanţă liniştită

 

Românii care vor să petreacă o vacanţă liniştită în Grecia, departe de locurile aglomerate şi foarte turistice, pot alege mica insulă Skyros, unde se ajunge atât cu avionul din Atena şi Salonic, cât şi printr-o călătorie de aproximativ o oră şi jumătate cu feribotul din sudul insulei Evia, o altă zonă care merită descoperită.

Foarte puţin frecventată deocamdată de turişti români, potrivit hotelierilor şi reprezentanţilor autorităţilor locale, insula Skyros se mândreşte în primul rând cu caracterul său autentic, fiind căutată inclusiv datorită faptului că păstrează mult din aspectul tradiţional al vieţii grecilor din aceste locuri.

"Skyros este complet diferită de alte insule greceşti. Jumătate din insulă este în stilul nordului Greciei, iar cealaltă jumătate este în stilul Cicladelor", a declarat Kyriakos Antonopoulos, şeful autorităţii portuare din Skyros, într-un interviu pentru AGERPRES, realizat în cadrul unei vizite în scop jurnalistic organizată la începutul lunii iunie în insula Evia şi în insula Skyros de Biroul din România al Organizaţiei Naţionale de Turism a Greciei.

"În acelaşi timp, vestul, estul, sudul şi nordul insulei sunt diferite între ele. În nord sunt plaje însorite, sudul este mai pietros, vestul este plin de conifere, până la mare, în timp ce estul este mai muntos şi periculos, cu peşteri marine", a adăugat el.

"Skyros este autentică. Este izolată. Aici, evoluţia vine cu 20-25 de ani mai târziu. Apoi, caracterul oamenilor este diferit. Nu este o insulă nautică. Activitatea principală a oamenilor de aici este legată de creşterea caprelor, nu pescuitul sau marinăria. Activităţile de mare în Skyros sunt pentru turişti. Localnicii au o mentalitate de oameni de munte", a mai spus Kyriakos Antonopoulos.

Primarul din Skyros, Nikos Mavrikos, a explicat că, în ultimii ani, insula a devenit foarte cunoscută pe piaţa turistică, fiind căutată în special de francezi, austrieci, belgieni şi olandezi.

Potrivit edilului, Skyros oferă acces la cel puţin 35 de plaje în apropierea cărora se poate ajunge cu maşina, dar şi la numeroase alte plaje mai mici şi ascunse, dintre care unele sălbatice.

Nikos Mavrikos s-a declarat încrezător în potenţialul de dezvoltare al insulei şi a spus că, în ultimii ani, au venit tot mai mulţi investitori, care construiesc hoteluri mici, cele căutate în mod special de turişti.

El a mai explică faptul că, în afară de cursele zilnice cu feribotul dinspre portul Kymi din sudul insulei Evia, pe a cărei rază administrativă se află şi Skyros, în insulă se poate ajunge cu avionul zilnic din Atena şi de trei ori pe săptămână din Salonic.

Încrezătoare că insula se va dezvolta este şi Iro Grimpizi, o tânără care, alături de sora sa şi de părinţii lor, se ocupă de hotelul ALERÓ Seaside Skyros Resort, o afacere de familie deschisă de doar câţiva ani.

"Însă oamenii care vin aici să investească ţin să păstreze insula autentică. Asta este valoarea sa. Şi asta caută clienţii - un loc autentic, liniştit şi care nu este foarte aglomerat. Aşa că, din aceasta perspectivă, insula nu se va schimba curând", a declarat ea, precizând că Skyros nu este atât o destinaţie de vacanţă pentru tineri, pentru că nu are o viaţă de noapte bogată, cât mai ales una pentru cupluri şi familii.

Dieter, un pensionar din Viena, a ales pentru a cincea oară Skyros ca loc de vacanţă. "Venim aici pentru că eu şi soţia mea căutăm o vacanţă liniştită. În Skyros, Grecia seamănă foarte mult cu Grecia pe care o ştiam eu când eram tânăr", şi-a explicat el alegerea, pe feribotul care face legătura între Evia şi Skyros.

Anne, o pensionară din oraşul Aix-en-Provence din sudul Franţei, se află pentru prima dată în Grecia, iar Skyros este unul din cele câteva locuri pe care ea şi soţul său le-au inclus în excursia lor, rezervată printr-o agenţie de turism, în această ţară.

"Este prima vacanţă după COVID-19. Înainte de COVID-19, călătoream mult. Însă nu cunoşteam Grecia. Suntem prima dată aici. Mulţi prieteni care au venit aici ne-au spus că este foarte bine. Grecia are o imagine bună", a adăugat ea.

Liniştea şi siguranţa pe care le oferă insula sunt importante şi pentru Magda Perdikaki, o femeie româno-elenă, recepţioneră la Hotelul Perigiali din Skyros.

Ea a venit cu părinţii în Grecia în 1980, când avea şase ani. Bunicul său era refugiat grec ajuns după Al Doilea Război Mondial în România, unde s-a căsătorit cu o româncă. După ce a făcut şcoala în Grecia şi venea anual cu părinţii în România înainte de 1989, Magda Perdikaki a ales să urmeze facultatea în România, ASE-ul din Bucureşti, între 1993 şi 1997.

Ulterior a revenit în Grecia, s-a stabilit în Lamia, apoi în Atena. S-a căsătorit cu un bărbat grec, mecanic auto la aeroport. Cei doi s-au mutat din 2018 în Skyros, de unde nu se gândesc să plece momentan şi unde cresc doi băieţi, de 9 şi 11 ani.

Nu a mai ajuns în România de aproape 20 ani, deşi i-ar plăcea să meargă. "Însă benzina e scumpă. Dacă nu scade preţul, nu văd scăpare", a afirmat femeia pentru Agerpres.

"M-am obişnuit aici. Dacă mă întrebaţi, nu aş avea nicio problemă să stau şi în România, nu e ceva ce mă sperie, doar că nu vrea soţul. Şi Grecia, şi România le simt ca pe ţara mea", a mai spus Magda Perdikaki.

În afara plajelor şi a peisajelor sale spectaculoase, care taie răsuflarea, în Skyros pot fi vizitate obiective turistice precum ruinele unui castel din perioada ocupaţiei veneţiene (între secolul al XIII-lea şi secolul al XV-lea), Mănăstirea Agios Georgios (Sfântul Gheorghe), care datează din perioada bizantină, statuia şi mormântul poetului englez Rupert Brooke şi mai ales ferma de cai skyrieni.

Ferma Mouries este un centru de creştere şi conservare a cailor skyrieni, una dintre cele mai rare şi mai vechi rase de cai din lume, de dimensiuni mici şi originari din Skyros.

Ferma a fost creată acum câţiva ani de Manolis Trachanas şi găzduieşte în prezent aproximativ 60 de cai.

"Principalul obiectiv al centrului sunt reproducerea rasei pure a cailor skyrieni prin înmulţire controlată şi salvarea lor de la dispariţie", a explicat Manolis Trachanas, potrivit căruia ferma este căutată în special de părinţi datorită activităţilor pentru copii pe care le oferă.

Înainte sau după vizitarea insulei Skyros, este obligatorie şi descoperirea sudului insulei Evia, mai puţin frecventat de turişti români, care preferă centrul şi în special nordul zonei, acolo unde agenţiile de turism propun în general pachete de vacanţă.

Sudul insulei Evia se prezintă ca un loc cu numeroase plaje - atât amenajate, cât şi sălbatice -, cu multe opţiuni de activităţi şi cu câteva obiective turistice atractive.

Printre activităţile care se pot practica aici se numără cele de scufundări subacvatice, surfing, drumeţii pe munte, tururi cu bicicleta sau cu maşinile de teren, a explicat Angelis Evanghelos, din partea agenţiei de turism Evia View Travel, care organizează excursii şi tururi ghidate în întreaga insulă Evia, precum şi în Skyros.

"În plus, turiştii pot vedea cum trăiesc localnicii, cum se face uleiul de măsline şi cum se prepară diversele specialităţi de mâncare grecească", a detaliat el.

Principalele municipalităţi din sudul insulei Evia sunt Styra, Karystos şi Marmari, fiecare dintre ele oferind acces spre diferite puncte de atracţie turistică.

"Karystos e o regiune foarte frumoasă. Combină muntele cu marea. Avem plaje foarte frumoase, mâncare bună, locuri istorice şi situri arheologice. Suntem aproape de Atena şi de Aeoroportul Eleftherios Venizelos. Preţurile sunt mai mici decât în celelalte insule elene", a declarat pentru Agerpres primarul localităţii Karystos, Raviolos Eleftherios.

El a recunoscut că regiunea a avut dificultăţi în timpul pandemiei, când numărul turiştilor străini a scăzut semnificativ, dar acum se declară convins că staţiunea va creşte din punct de vedere turistic, în special datorită unei campanii recente de promovare intensă.

Athanasios Zafiris, managerul Marmari Bay Hotel din Marmari, a explicat că în ultimii doi ani ani, din cauza pandemiei, cooperarea cu agenţiile de turism din România a fost mai dificilă, dar şi-a exprimat speranţa că din acest an interesul tur-operatorilor şi al turiştilor din România va creşte.

El a evidenţiat multitudinea de activităţi care pot fi făcute în regiune, iar ca puncte de atracţie turistică a menţionat Castelul Roşu ('Castello Roso'), construit în secolul al XIII-lea, 'Plaja de Aur' ('Golden Beach'), o plajă situată în cel mai sudic punct al insulei şi care îşi schimbă constant forma din cauza curenţilor mării, precum şi Insulele Petali, un grup de insule mici, bogate în vegetaţie sălbatică, în golful din apropiere de staţiunea Marmari, spre care se organizează excursii cu barca.

De neratat în sudul insulei Evia sunt şi 'Casele dragonilor' (în număr de peste 20), unele dintre cele mai vechi structuri aparent dedicate cultului zeilor din Grecia, datând probabil din perioada neolitică (5.000-3.000 Î. Hr.). Sunt structuri din piatră, construite fără mortar, cu pietre mari şi drepte folosite ca acoperiş.

În opinia lui Panagiotis Mentakis, ghid turistic local şi pasionat de istorie care s-a stabilit în sudul Eviei plecând din Atena în timpul pandemiei, 'Casele dragonilor' sunt nişte atracţii pe care autorităţile nu le promovează pe măsura importanţei lor, dată de vechime şi unicitate, dar şi de misterul care le înconjoară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9725
Diferența 0.0023
Zi precendentă 4.9702
USD
Azi 4.5419
Diferența 0.0050
Zi precendentă 4.5369
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 28-11-2023
EUR flag1 EUR = 4.9725 RON
USD flag1 USD = 4.5419 RON
GBP flag1 GBP = 5.7376 RON
CHF flag1 CHF = 5.1534 RON
AUD flag1 AUD = 3.0036 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3433 RON
HUF flag1 HUF = 0.0131 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4260 RON
SEK flag1 SEK = 0.4353 RON
XAU flag1 XAU = 294.1024 RON
Monede Crypto
1 BTC = 173467.24RON
1 ETH = 9360.17RON
1 LTC = 317.75RON
1 XRP = 2.78RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.96% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.25%
6 luni: 6.32%
12 luni: 6.39%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 14687.50 0.15%
BET-BK 2758.04 0.19%
BET-FI 58271.49 0.58%
BET-NG 1073.34 0.12%
BET-TR 30325.26 0.15%
BET-TRN 29638.45 0.15%
BET-XT 1267.27 0.17%
BET-XT-TR 2586.90 0.16%
BET-XT-TRN 2532.54 0.16%
BETAeRO 948.31 -0.08%
BETPlus 2181.18 0.12%
RTL 32751.44 0.40%

Opinii

Valentin Lazea / Foto: Agerpres
Forumul Țărilor Arabe și Musulmane / Foto: OIC

The Economist: Multe guverne arabe vor ca Hamas să dispară

Multe guverme arabe vor ca Hamas să dispară...

Xi Jinping și Joe Biden

De ce SUA ar trebui să se teamă de China

Joe Biden se va întâlni cu Xi Jinping la San...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2023 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1