Nuclearelectrica, memorandum încheiat cu Emirates Nuclear Energy Corporation,pentru colaborarea la dezvoltarea programului de energie nucleară

DCBusiness Team |
Data publicării:

Nuclearelectrica a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Emirates Nuclear Energy Corporation,pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară

Nuclearelectrica şi Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) au semnat un Memorandum de Înţelegere (MoU) pentru cooperarea bilaterală în sectorul energiei nucleare, pentru a sprijini dezvoltarea acestei surse de energie critice în abordarea provocărilor securităţii energetice şi a schimbărilor climatice.

Conform unui comunicat remis, luni, Agerpres, obiectivul Memorandumului de Înţelegere este de a oferi ambelor părţi un cadru propice pentru o potenţială colaborare în ceea ce priveşte dezvoltarea şi extinderea programelor de energie nucleară în EAU şi România, precum şi în Europa Centrală şi de Est.

"Energia nucleară este recunoscută atât de EAU, cât şi de România ca fiind o resursă energetică curată esenţială pentru accelerarea decarbonizării sectorului energetic şi a altor industrii grele, precum şi pentru aplicaţii mai largi, inclusiv pentru producţia de hidrogen curat şi alte molecule curate, precum şi pentru desalinizarea apei", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, ENEC şi Nuclearelectrica vor lucra împreună pentru a evalua potenţialele parteneriate în ceea ce priveşte suportul în operarea şi mentenanţa centralelor de energie nucleară, consolidarea capacităţilor şi dezvoltarea capitalului uman, precum şi sinergiile în domeniul cercetării şi dezvoltării (R&D). Cele două părţi vor face schimb de experienţă în dezvoltarea cadrelor financiare şi comerciale ale programelor nucleare si schimb de cunoştinţe privind capacităţile de gestionare a proiectelor.

"Parteneriatul nostru cu Nuclearelectrica reafirmă angajamentul nostru de a avansa atingerea ţintelor Net Zero la nivel global prin energie nucleară. Pe măsură ce din ce în ce mai multe naţiuni recunosc rolul crucial pe care îl joacă energia nucleară ca soluţie dovedită pentru creşterea securităţii energetice interne şi, în paralel, pentru decarbonizarea sectorului energetic, precum şi a industriei grele prin generarea de căldură, abur şi hidrogen curat, parteneriatele internaţionale vor deveni şi mai importante pentru accelerarea dezvoltării programelor nucleare. Naţiunea noastră a beneficiat de investiţii pe termen lung în energia nucleară, care sprijină diversificarea economică şi dezvoltarea durabilă. Cu trei reactoare operaţionale din punct de vedere comercial la centrala nucleară Barakah, generăm energie electrică curată şi abundentă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, alimentând EAU în mod durabil, inspirând în acelaşi timp o nouă generaţie de campioni ai schimbărilor climatice. Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Nuclearelectrica pentru a explora oportunităţile de creştere a flotei nucleare globale şi pentru a asigura operaţiuni fiabile şi durabile, pe lângă schimbul de cunoştinţe privind tehnologiile avansate, cum ar fi reactoarele modulare mici (SMR) şi alte tehnologii avansate", a declarat Mohamed Ibrahim Al Hammadi, director general şi director executiv al ENEC.

La rândul său, Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, a subliniat că, în ultimii ani, industria nucleară a dovedit că dezvoltarea, avansul tehnologic şi implementarea la timp sunt o consecinţă directă a cooperării internaţionale, a implicării la nivelul organizaţiilor guvernamentale şi neguvernamentale, a operatorilor şi a entităţilor partenere.

"Industria nucleară este o resursă strategică în ţările cu tradiţie şi expertiză sau în ţările care consideră dezvoltarea capacităţilor nucleare ca fiind o soluţie la diverse provocări legate de mediu sau de sistemul energetic. Operatorii cu experienţă se confruntă cu aceleaşi provocări şi văd aceleaşi oportunităţi şi salutăm acest Memorandum de Înţelegere cu ENEC, deoarece suntem siguri că schimbul de experienţă în domenii cheie, împreună cu identificarea de măsuri şi noi cadre de cooperare şi dezvoltare vor avea un impact benefic direct asupra ambelor companii", a afirmat Cosmin Ghiţă.

SN Nuclearelectrica SA are în derulare proiecte de investiţii strategice în valoare estimată de 12 miliarde de euro, inclusiv Retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă, Proiectul Unităţilor 3 şi 4, dezvoltarea de reactoare modulare mici în cooperare cu NuScale, precum şi proiecte de sprijin pentru operaţiunile curente, cum ar fi instalaţia de detritiere. Proiectele de investiţii ale SNN contribuie cu energie curată la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare şi la formarea unei noi generaţii de specialişti. Finalizarea proiectelor de investiţii ale SN Nuclearelectrica SA va conduce, după anul 2031, la asigurarea a aproximativ 33% din necesarul de consum şi a unui procent estimat de 66% din energia fără emisii de CO2 la nivel naţional, precum şi la evitarea eliberării în atmosferă a aproximativ 24 de milioane de tone de CO2 anual.

Compania Naţională "Nuclearelectrica" SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în anul 2013.

Sucursala CNE Cernavodă exploatează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi este în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziţionarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) face parte din ADQ, unul dintre cele mai mari holdinguri din regiune, cu un portofoliu larg de companii mari care acoperă sectoare cheie ale economiei diversificate din Abu Dhabi. Înfiinţată prin decret în decembrie 2009 de către şeicul Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, ENEC reprezintă toate aspectele programului de energie nucleară paşnică al Emiratelor Arabe Unite.

Centrala de energie nucleară Barakah, nava amiral a ENEC, generează energie electrică sigură, curată şi fiabilă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru Emiratele Arabe Unite, sprijinind creşterea economică şi socială a naţiunii şi abordând problema schimbărilor climatice. Drept urmare, centrala Barakah este o centrală electrică durabilă pentru naţiune, fiind vârful de lance al iniţiativei strategice Net Zero până în 2050 a Emiratelor Arabe Unite, conducând cel mai mare efort de decarbonizare din EAU şi din lumea arabă. ENEC explorează alte oportunităţi prin intermediul foii sale de parcurs pentru cercetare şi dezvoltare, inclusiv tehnologii nucleare avansate, cum ar fi tehnologia reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) şi generarea de hidrogen curat, precum şi în industrii conexe, cum ar fi explorarea spaţială, agricultura şi medicina. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6386
Diferența -0.0181
Zi precendentă 4.6567
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 26-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6386 RON
GBP flag1 GBP = 5.8067 RON
CHF flag1 CHF = 5.0843 RON
AUD flag1 AUD = 3.0283 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3920 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0298 RON
NOK flag1 NOK = 0.4234 RON
SEK flag1 SEK = 0.4274 RON
XAU flag1 XAU = 346.8933 RON
Monede Crypto
1 BTC = 298732.75RON
1 ETH = 14577.73RON
1 LTC = 395.44RON
1 XRP = 2.44RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17006.80 0.21%
BET-BK 3128.78 0.27%
BET-FI 60511.68 0.77%
BET-NG 1215.97 0.10%
BET-TR 35287.04 0.21%
BET-TRN 34473.72 0.21%
BET-XT 1448.65 0.20%
BET-XT-TR 2972.00 0.20%
BET-XT-TRN 2908.36 0.21%
BETAeRO 1059.14 -0.07%
BETPlus 2512.42 0.22%
RTL 37341.33 0.19%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel