O relație „dinamică” și „substanțială” cu China
Gazda reuniunii, ministrul malaysian de Externe Mohamad Hasan, a descris relația ASEAN–China drept „una dintre cele mai dinamice și substanțiale parteneriate” ale blocului regional, scrie publicația Nikkei. În același spirit, Wang Yi a reafirmat angajamentul Chinei față de vecinii săi din Asia de Sud-Est, declarând că „ASEAN este o prioritate în diplomația de vecinătate a Chinei” și un model pentru „o comunitate globală cu un viitor comun”.
Afirmațiile au venit în contextul în care Washingtonul, prin vocea președintelui Donald Trump, a anunțat aplicarea unor tarife „reciproce” dure începând cu 1 august, afectând masiv exporturile din țările ASEAN.
ACFTA 3.0: un nou cadru pentru o mega-piață
China și ASEAN au prezentat în mai acordul ACFTA 3.0 (Zona de Liber Schimb China–ASEAN), un cadru extins care include capitole noi privind economia digitală, economia verde și conectivitatea lanțurilor de aprovizionare. Ministerul Comerțului din China a numit acordul „poarta de intrare către o mega-piață China–ASEAN”.
Schimburile comerciale bilaterale au crescut puternic, atingând 770,9 miliarde dolari în 2024 – o creștere de 10,6% față de anul anterior. China și ASEAN sunt, din 2020, cei mai mari parteneri comerciali unul pentru celălalt.
Tarifele americane tensionează echilibrul regional
Între timp, SUA a anunțat tarife care variază de la 40% pentru Myanmar și Laos, până la 20% pentru Vietnam și Filipine. Singapore a primit o cotă de 10% în aprilie, dar se așteaptă o actualizare.
Aceste măsuri au fost criticate în proiectul comunicatului comun ASEAN, consultat de Nikkei Asia, care cataloghează tarifele unilaterale drept „contraproductive” și avertizează că ele „riscă să accentueze fragmentarea economică globală”.
Premierul malaysian Anwar Ibrahim a declarat miercuri că „tarifele, restricțiile la export și barierele la investiții au devenit unelte ascuțite ale rivalității geopolitice”, iar miniștrii de finanțe din regiune cer un rol mai activ pentru instituțiile multilaterale precum OMC, ONU sau Banca Mondială.
Riscurile din spatele dependenței de China
Deși ACFTA 3.0 este văzut ca un pas înainte, unii analiști avertizează că parteneriatul economic ar putea accentua dependența ASEAN de piața chineză. „Există îngrijorări că produsele chineze vor inunda piața internă, iar competitivitatea produselor ASEAN va scădea”, a avertizat Noto Suenoto, vicepreședinte al Consiliului de Afaceri din Indonezia.
Codul de Conduită din Marea Chinei de Sud, amânat
Un punct sensibil rămâne conflictul din Marea Chinei de Sud. Deși China și mai multe state ASEAN, inclusiv Filipine și Vietnam, își dispută zone maritime strategice, negocierile pentru Codul de Conduită (CoC) sunt tergiversate. Finalizarea documentului, programată inițial pentru 2025, a fost amânată până în 2026, în timp ce analiștii avertizează că acesta riscă să devină un simplu exercițiu simbolic.
„La cum evoluează lucrurile, ASEAN pare incapabilă să evite ca documentul să fie doar decorativ sau chiar să cedeze avantaje Beijingului”, a declarat Ja Ian Chong, profesor la Universitatea Națională din Singapore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.