Legea laptelui - ce trebuie să ştie cumpărătorii. Acţiuni de amploare în hypermarketuri, supermarketuri şi magazine alimentare

DCBusiness Team |
Data publicării:
Cutii cu lapte pe raftul unui magazin Foto: Pexels.com
Cutii cu lapte pe raftul unui magazin Foto: Pexels.com

Legea laptelui şi a produselor lactate, acţiune mixtă ANSVSA-ANPC-ANAF pentru informarea operatorilor economici.

Medicii veterinari de la direcţiile judeţene sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a municipiului Bucureşti, în colaborare cu inspectori ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, vor merge, începând de luni, în echipe mixte, în hypermarketuri, supermarketuri şi magazine alimentare, pentru a-i informa şi consilia pe operatorii economici cu privire la responsabilităţile ce le revin, ca urmare a intrării în vigoare a Legii laptelui şi a produselor lactate.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), remis luni Agerpres, agenţilor economici li se va aduce la cunoştinţă faptul că produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, produsele alimentare şi specialităţile din grăsimi hidrogenate sau vegetale pot fi comercializate într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită a cumpărătorului cu privire la conţinutul acestor produse.

De asemenea, se va verifica modul de etichetare şi prezentare a produselor alimentare în locul în care sunt expuse, precum şi alte informaţii oferite în legătură cu acestea, prin orice mijloc de informare în masă, care nu trebuie să inducă în eroare consumatorii.

La finalizarea acţiunilor de informare la faţa locului, medicii veterinari oficiali, în colaborare cu inspectorii ANPC şi ANAF, vor întocmi note de constatare, în care se vor menţiona măsurile şi termenele stabilite pentru conformare.

 

ANSVSA va participa la Observatorul laptelui prin furnizarea de date, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor

 

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va participa la funcţionarea Observatorul laptelui şi al produselor lactate prin furnizarea de date, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor, alături de alte instituţii ale statului responsabile, informează joi un comunicat al instituţiei.

Astfel, informaţiile care vor fi furnizate de ANSVSA sunt cele privind numărul şi dimensiunea exploataţiilor de vaci de lapte, bivoliţe, oi, capre înregistrate/autorizate sanitar veterinar, efectivul de vaci de lapte, bivoliţe, oi, capre înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE), mişcarea animalelor, producţiile exploataţiilor de vaci de lapte, bivoliţe, oi, capre, numărul şi capacitatea unităţilor de procesare lapte şi produse lactate înregistrate/autorizate sanitar veterinar, cantitatea de lapte procesată şi a produselor lactate procesată.

Observatorul laptelui şi al produselor lactate este un mecanism, înfiinţat în acord cu reglementări europene, care va monitoriza piaţa laptelui de vacă, bivoliţă, oaie, capră şi piaţa produselor lactate, prin centralizarea datelor de pe piaţă, dar şi prin urmărirea, analizarea tendinţelor din ţara noastră privind producţia şi echilibrul dintre cerere şi ofertă, inclusiv din perspectiva costurilor de producţie.

Potrivit sursei citate, Autoritatea a întreprins demersuri, încă din luna decembrie a anului trecut, prin cooptarea Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) în implementarea unui proiect pilot de remodelare şi repoziţionare pe rafturi pentru delimitarea clară la comercializare a produselor lactate autentice de cele pe bază de lapte şi cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate (articolul 6 din Legea laptelui şi a produselor lactate nr.307/2022).

Articolul 6 din Legea laptelui şi a produselor lactate nr.307/2022 prevede ca produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, să se comercializeze într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse.

Aceste prevederi se aplică şi în cazul meniurilor şi reţetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food şi de cofetărie şi al produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate.

De asemenea, meniurile unităţilor de alimentaţie publică vor menţiona toate produsele lactate fabricate cu grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinaţii sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în reţete.

"Orice neconformitate depistată de autorităţile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar; dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face importatorului sau distribuitorului produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană", prevede articolul menţionat.

În cazul modificării informaţiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancţionat în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

Potrivit ANSVSA, se interzice folosirea denumirilor reglementate de legislaţie şi regulamente europene pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie şi de pizzerie, de fast-food, de cofetărie, produse culinare din alimentaţia publică, care au în compoziţia lor ingrediente ce nu se încadrează în definiţiile laptelui şi ale produselor lactate.

"În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate, se va menţiona pe etichetă procentul acestora. În toate situaţiile, denumirea sub care este vândut alimentul trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăţilor alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricaţie", se menţionează în articolul menţionat din Legea laptelui.

În şedinţa Guvernului din 8 februarie 2023 a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 307/2022 a laptelui şi produselor lactate şi a Ghidului de definiţii şi termeni folosiţi în industria laptelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9761
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9762
USD
Azi 4.6567
Diferența -0.0132
Zi precendentă 4.6699
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 25-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9761 RON
USD flag1 USD = 4.6567 RON
GBP flag1 GBP = 5.7878 RON
CHF flag1 CHF = 5.0938 RON
AUD flag1 AUD = 3.0265 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.4036 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0301 RON
NOK flag1 NOK = 0.4252 RON
SEK flag1 SEK = 0.4287 RON
XAU flag1 XAU = 346.6114 RON
Monede Crypto
1 BTC = 299026.13RON
1 ETH = 14682.44RON
1 LTC = 386.09RON
1 XRP = 2.44RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16947.98 0.50%
BET-BK 3118.34 0.41%
BET-FI 60482.43 0.60%
BET-NG 1212.49 0.75%
BET-TR 35164.99 0.50%
BET-TRN 34354.48 0.50%
BET-XT 1444.24 0.52%
BET-XT-TR 2962.94 0.52%
BET-XT-TRN 2899.50 0.52%
BETAeRO 1058.14 0.39%
BETPlus 2503.39 0.47%
RTL 37227.85 0.51%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...

Foto: Pexels.com

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel