Inaugurarea lui Trump, pusă în pericol de doi hackeri români

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Alexandru Isvanca și Eveline Cismaru
Alexandru Isvanca și Eveline Cismaru

Cu numai 8 zile înainte de inaugurarea președinției lui Donad Trump din 20 ianuarie 2017, Serviciile Secrete din SUA au primit un telefon prin care era anunțat faptul că hackerii au preluat controlul celor mai multe dintre camerele de supraveghere din Washington D.C., scrie Wall Street Journal (WSJ) într-o investigație amplă.

Pe ecranele monitoarelor care ar fi trebuit să apară imagini de pe străzile capitale americane era un mesaj care spunea că: ”documentele, fotografiile, bazele de date și alte fișiere importante au fost încriptate”. Hackerii cereau o recompensă de 60.800 $ în bitcoin pentru a ceda controlul rețelei de camere de supraveghere.

Autorii atacului cibernetic erau doi tineri români: Alexandru Ișvanca și Eveline Cismaru. Cei doi au reușit să pătrundă în sistemul de supraveghere din Washington după ce trimiseseră sute de mii de e-mail-uri care avea în atașament un invoice în care se afla virusul care permitea accesul în rețeaua celui care deschidea mesajul.

Din păcate și în cele din urmă, unul din angajații poliției din Washington a deschis fatidicul e-mail și astfel cei doi au reușit să preia controlul rețelei de camere de supraveghere și numai plata răscumpărării putea reda controlul autorităților.

Inițial Serviciile Sectete s-au gândit că atacul venea de la Kremlin deoarece hackerii utiliaseră un software rusesc. O altă variantă la care s-au gândit americanii era că probabil opozanții lui Trump voiau să saboteze inaugurarea.

Printre primele măsuri care au fost luate de Serviciile Secrete au fost scoaterea din online a lifturilor, alarmelor contra incendiilor și termostatele care se aflau pe ruta prezidențială.

WSJ spune despre cei doi români că se susțineau financiar prin tot felul de escrocherii online precum furt de indentitate, fraudă cu carduri bancare cât și atacuri ransome, precum cel din Washington.

Faptul că reușiseră să preia controlul camerelor de supraveghere a fost un noroc absolut neașteptat pentru cei doi.

Cei doi, odată depistați, au început să dea explicații contradictorii. Isvanca inițail a recunoscut atacul în fața celor de la Secret Service iar pentru jurnaliștii WSJ a declarat că nu poliția din Washington ar fi fost ținta atacului după care a spus că de fapt nici nu a participat la această infracțiune.

Hackerii lumii vor o identitate separată. Vor ieșirea din sistem

Eveline Cismaru în primă instanță le-a declarat anchetatorilor Serviciilor Secrete să nu are nicio legătură cu atacul, dar în cadrul unei înțelegeri din 2018 cu autoritățile, a recunoscut că a avut un rol în această infracțiune.

WSJ a primit, în luna iunie a.c., din partea lui Eveline Cismaru un e-mail în care întreba cât este dispusă redacția să plătească pentru un interviu.

În luna august, Cismanru a negat din nou faptul că ar avea vreo legătură cu atacul cibernetic iar în timpul discuțiilor cu jurnaliștii americani a declarat că nu știe cine a scris și semnat declarația de la tribunal, cu numele ei.

Eveline le-a mai declarat jurnaliștilor că a fost extrem de ușor să pătrundă în sistemul de supraveghere spunând că: ”Americanii sunt proști!”.

Cei doi nu sunt necunoscuți procurorilor români, Ișvanca și Cismaru au fost anchetați pentru folosirea de carduri furate dar s-au rezumat la infracțiuni mici.

Evelin Cismaru a fot condamantă în 2012, în România, pentru fraudă cu cărți de credit. În dosar, judecătorul a condamant-o la 3 ani cu suspendare. Curtea a mai impus și controlul judiciar, astfel că trebuia să se prezinte la polișie odată la 3 luni, întâlniri de la care adesea lipsea, mai spun oficialii români.

În acea epocă Eveline avea un iubit bogat și s-a mutat cu el la Londra în 2012, moment în care i-a adus și pe Alexandru Ișvanca, un văr și pretena lui dar și un alt prieten să locuiască cu ea.

În locuința din Londra, femeia împreună cu amicii ei se distrau, împărtășeau cunoștințe legate de haking și beau. Prietenii spun că între Alexandru și Eveline era de fapt o legătură amoroasă.

La începutul anului 2013, poliția britanică a desfășurat o percheziție în locuință într-o anchetă în care erau implicați Alexandru iar iubitul Evelinei i-a dat pe toți afară din casă mai puțin pe ea. În anul 2015, cei doi au avut un copil.

Eveline și copilul s-au întors în București unde a închiriat un apartament spațios în centrul orașului. Aici, ea și Alexandru petreceau ore în șir pentru a pune la cale diverse atacuri cibernetice și trimiteau mesaje spam la adrese de e-mail ale autorităților americane, listă de care făcuseră rost din dark web, partea internetului care este folosită de infractorii cibernetici.

Cei doi au folosit un virus din cauza căruia americanii au crezut că este vorba despre un grup de hackeri ruși. Virusul preia controlul computerelor și se poate debloca numai dacă este plătită o răscumpărare în urma căreia se oferă o parolă cu care se poate debloca computerul.

O astfel de metodă a fost folosită de cei doi pentru a cere de la americani suma, destul de ridicolă, de 60.800 de $.

Greșeala fatală

Alexandru a făcut o greșeală care i-a adus Serviciile Secrete la ușă. A comandat Pizza de pe adresa de e-mail de la care apoi a trimis și mail-ul prin care a ajuns la rețeaua camerelor de supraveghere din Washington.

Agenții Serviciilor de Securitate americane erau în alertă maximă pentru evenimentul extrem de sensibil care urma să aibă loc, inaugurarea noii președinții. Aceștia au reușit să reia controlul celor 126 de computere cu numai 3 zile înainte de data de 20 ianuarie iar camerele de supraveghere au redevenit funcționale.

Eveline a lăsat și ea în urma sa o urmă. A folosit un cont fals pentru a vinde pe Amazon, obiecte pe care nu le avea. Atunci când a primit mesaj că cineva a plasat o comandă, Eveline, folosind un card fals, a cumpărat obiectul de la un furnizor real după care a trimis obiectul cumpărătorului.

Din cele 126 de computere sparte, primul analizat de Serviciile Secrete a fost și cel prin care hackerii l-au folosit pentru a disemina malware-ul. Norocoasa descoperire le-a arătat agenților un număr de urmărire al pachetului care se îndrepta spre Marea Britanie. Americanii cu ajutorul autorităților britanice au dat de urma pachetului iar de aici până la ajunge la cel care l-a trimis nu a mai fost decât un pas.

Investigatorii au decoperit că Eveline Cismaru folosea un cont de gmail cu numele ei complet unde au descoperit că 2.170 de cărti de credit câtși fișierul cu adresele de e-mai ale autorităților americane.

Eveline a declarat pentru WSJ că adresa de e-mai a fost utlizată fraudulos fără cunoștința ei.

Cei doi au fost arestatți pe aeroportul Otopeni în decembrie 2017. Evenile a primit arest la domiciliu și a trebuit să stea acasă cu părinții ei undeva în afara Bucureștiului iar Alexandru a trebuit să se mulțumească să locuiască în apartamentul modest al mamei lui care locuiește în Onești. Cei doi nu au voie să ia legătura unul cu celălat.

Lucrurile nu s-au terminat aici, cei doi au reușit să fugă din România și să ajungă la Londra dar norocul i-a părăsit și au fost arestați iar britanicii i-au anunțat pe americani.

Cei doi au fost puși sub acuzare în SUA cu 11 capete de acuzare. Evelin a fost extrădată în SUA în iulie 2018. Pe 20 septembrie 2018, aceasta a pledat vinovat pentru două capete de acuzare și a fost de acord să depună mărturie împotriva lui Alexandru.

Procurorii americani au decis că Eveline Cismaru a jucat un rol minor. În ianuarie 2019 a fost eliberată iar în martie depotată în România.

Alexanru Ișvanca este judecat în România pentru acuzații mai vechi în legătură cu fraudă cu cărți de credit și ar putea fi extrădat în SUA unde îl așteaptă o pedeapsă cu închisoarea de până la 20 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9761
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9762
USD
Azi 4.6567
Diferența -0.0132
Zi precendentă 4.6699
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 24-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9761 RON
USD flag1 USD = 4.6567 RON
GBP flag1 GBP = 5.7878 RON
CHF flag1 CHF = 5.0938 RON
AUD flag1 AUD = 3.0265 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.4036 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0301 RON
NOK flag1 NOK = 0.4252 RON
SEK flag1 SEK = 0.4287 RON
XAU flag1 XAU = 346.6114 RON
Monede Crypto
1 BTC = 302770.86RON
1 ETH = 14886.12RON
1 LTC = 398.01RON
1 XRP = 2.46RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16947.98 0.50%
BET-BK 3118.34 0.41%
BET-FI 60482.43 0.60%
BET-NG 1212.49 0.75%
BET-TR 35164.99 0.50%
BET-TRN 34354.48 0.50%
BET-XT 1444.24 0.52%
BET-XT-TR 2962.94 0.52%
BET-XT-TRN 2899.50 0.52%
BETAeRO 1058.14 0.39%
BETPlus 2503.39 0.47%
RTL 37227.85 0.51%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...

Foto: Pexels.com

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel