Se fac angajări pentru implementarea PNRR, până la 31 decembrie 2026. Guvernul României, deciziile zilei

Mihai Ciobanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Gov.ro
Foto: Gov.ro

Actele normative aprobate în ședința Guvernului României din 9 iunie 2022. 

Informaţie de presă privind actele normative aprobate în ședința Guvernului României din 9 iunie 2022:

I. ORDONANȚE DE URGENȚĂ


1. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ  privind unele măsuri pentru ocuparea posturilor aferente funcțiilor publice vacante şi temporar vacante care au atribuții în implementarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă al României

Actul normativ se referă la ocuparea și modul de organizare și desfășurare a concursurilor pentru funcțiile publice vacante și temporar vacante din cadrul autorităților, instituțiilor publice și organismelor cu atribuții în gestionarea și controlul fondurilor acordate în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, precum și în cadrul structurilor beneficiare cu atribuții în implementarea angajamentelor asumate conform acestui mecanism.

Aceste posturi pot fi ocupate pe durata de implementare a PNRR, respectiv până la data de 31 decembrie 2026. 

Măsura a fost luată (prin derogare de la prevederile art. 618 din OUG 57.2019 privind Codul administrativ), având în vedere că perioada de implementare a PNRR este relativ scurtă, iar pentru aceasta sunt necesare resurse umane specializate, astfel încât PNRR să poată fi implementat în termenele asumate. 31 august 2026 este data până la care a fost asumată îndeplinirea a 507 jaloane și ținte asociate investițiilor cheie și reformelor majore aferente celor șase piloni principali.

Ce prevede documentul: 

Pentru îndeplinirea obiectivelor din Programul de guvernare în privința implementării în termen a reformelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), s-a identificat nevoia de modificare a cadrului legal existent pentru ocuparea cu celeritate a funcţiilor publice din cadrul autorităților, instituțiilor publice și organismelor cu atribuții în coordonarea, gestionarea și controlul fondurilor acordate în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, precum și din cadrul structurilor beneficiare cu atribuții în implementarea angajamentelor asumate conform acestui mecanism, prin raportare la nevoia de personal specializat care să contribuie de urgență la creșterea capacității de absorbție a fondurilor europene.

În prezent, ocuparea funcţiilor publice vacante și temporar vacante se face în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, precum şi în condiţiile reglementate de legi speciale cu privire la posibilitatea ocupării, pe perioade determinate, a funcţiilor publice în autorităţi şi instituţii publice.

Modalitățile de ocupare a funcțiilor publice vacante sunt concursul, modificarea raportului de serviciu, redistribuirea într-o funcție publică vacantă, alte modalități prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare.

Organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor publice vacante se face în termenele și în condițiile prevăzute la art. 618 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare și conform legislației subsecvente aplicabile acestora.

În vederea organizării și desfășurării concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice, autoritățile și instituțiile publice au obligația de a înștiința Agenția Națională a Funcționarilor Publici cu privire la organizarea unui concurs cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de data publicării anunțului de concurs. Înainte cu cel puțin 30 de zile de data stabilită pentru proba scrisă, autoritatea ori instituția publică organizatoare a concursului are obligația asigurării publicității concursului, în condițiile legii, prin publicarea în aceeași zi a anunțului de concurs la secțiunea special creată în acest scop pe pagina proprie de internet și pe pagina de internet a Agenției.

În situația organizării și desfășurării concursurilor de recrutare pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție temporar vacante, autoritățile și instituțiile publice au obligația să înștiințeze Agenția Națională a Funcționarilor Publici cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de data publicării anunțului de concurs, iar publicitatea concursului se realizează cu cel puțin 15 zile înainte de data stabilită pentru proba scrisă. (...)

Urgența reglementării este impusă de orizontul de timp determinat, respectiv 31 august 2026, dată până la care a fost asumată de către România îndeplinirea a 507 jaloane şi ţinte asociate investiţiilor-cheie şi reformelor majore aferente celor şase piloni principali stabiliţi prin Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021.

 

2. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaţionale

Proiectul de act normativ include o serie de măsuri de natură să asigure continuarea regimului sancționatoriu al Uniunii Europene, aplicat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, fără a prejudicia activitatea unor companii din România și, implicit, locurile de muncă din aceste companii. 

Astfel, se introduce posibilitatea de instituire a unui mecanism de control care să furnizeze garanții că persoana juridică asupra căreia se aplică sancțiunile nu poate avea acces la fonduri sau resurse economice ale entității deținute sau controlate. În baza acestui mecanism de control, se pot face unele derogări în sensul de a fi permise operațiuni precum accesarea fondurilor necesare pentru continuarea activității economice, plata salariilor angajaților, plata utilităților, a serviciilor, taxelor, contribuțiilor, costurilor comerciale, furnizorilor aferenți activității de producție, achiziție și vânzare etc.


II. HOTĂRÂRI DE GUVERN


1. HOTĂRARE DE GUVERN privind aprobarea normativelor de cheltuieli aferente organizării Seminarului internaţional pe tema Securităţii energetice, sub egida Centrului pentru Cooperare în Domeniul Securităţii – RACVIAC, ȋn perioada 13-16 iunie 2022, la Ploiești
Actul normativ prevede alocarea sumei de 27.410 lei necesară organizării Seminarului internațional pe tema Securității energetice sub egida Centrului de Cooperare în Domeniul Securității RACVIAC, care se va desfășura la Ploiești, în perioada 13-16 iunie 2022. Finanțarea cheltuielilor se asigură din bugetul Ministerului Energiei pe anul 2022. 


III. MEMORANDUMURI


1. MEMORANDUM cu tema:

- Aprobarea negocierii acordului de împrumut (Primul program pentru politici de dezvoltare pentru creștere verde și incluzivă) dintre România și Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 467,5 mil. EUR și a semnării acestuia; și acordarea împuternicirii de semnare ministrului finanțelor; -Aprobarea negocierii acordului privind asistența financiară nerambursabilă (Primul program pentru politici de dezvoltare pentru creștere verde și incluzivă) dintre România și Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în calitate de administrator al Fondului BIRD pentru soluții inovatoare privind bunurile publice globale, în valoare de 24,2 mil. USD și a semnării acestuia; și acordarea împuternicirii de semnare ministrului finanţelor; -Aprobarea acordului de principiu pentru contractarea celui de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare, în valoare de până la 500 mil. USD echivalent

Memorandumul aprobă:

- negocierea Acordului de împrumut cu BIRD pentru un program pentru politici de dezvoltare (DPL1) pentru creștere verde și incluzivă în valoare de 467,5 mil. euro;
- negocierea Acordului privind asistența financiară nerambursabilă, în valoare de 24,2 mil. dolari.  
- acordul de principiu pentru contractarea celui de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare (DPL2), în valoare de până la 500 mil. USD echivalent
Acordul de împrumut în valoare de 467,5 mil euro (echivalentul in euro a 500 mil. USD) este primul din cele două acorduri împrumut pentru politici de dezvoltare (DPL) pe care BIRD şi-a manifestat disponibilitatea de a le acorda României. Valoarea împrumutului DPL1 ar putea fi majorată până la circa 600 mil. euro, sub rezerva aprobării de către Comitetul Director Executiv al Băncii.  Acordul de principiu cu privire la acest împrumut a fost semnat în 2021. 
DPL 1 este planificat a fi aprobat de Comitetul Directorilor Executivi ai Băncii până la finele lunii iunie 2022, iar DPL 2 urmează a fi contractat în 2023. Acțiunile aferente DPL 1 sunt deja îndeplinite. Țintele aferente DPL 2 vor putea fi reanalizate/ajustate, cu ocazia contractării acestuia, în funcție de condițiile concrete de îndeplinire a acțiunilor în cauză. 
Împrumuturile DPL vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale. Contractarea acestora de către România este condiționată de adoptarea unor acțiuni de reformă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6687
Diferența 0.0062
Zi precendentă 4.6625
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 20-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.6687 RON
GBP flag1 GBP = 5.8125 RON
CHF flag1 CHF = 5.1404 RON
AUD flag1 AUD = 2.9982 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3943 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4231 RON
SEK flag1 SEK = 0.4259 RON
XAU flag1 XAU = 357.7647 RON
Monede Crypto
1 BTC = 299842.73RON
1 ETH = 14315.82RON
1 LTC = 384.65RON
1 XRP = 2.39RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16838.36 -0.26%
BET-BK 3096.27 -0.44%
BET-FI 59897.97 -0.98%
BET-NG 1205.13 -0.11%
BET-TR 34937.55 -0.26%
BET-TRN 34132.28 -0.26%
BET-XT 1434.84 -0.36%
BET-XT-TR 2943.66 -0.36%
BET-XT-TRN 2880.64 -0.36%
BETAeRO 1055.29 -0.86%
BETPlus 2488.64 -0.26%
RTL 36979.69 -0.22%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel