Dragoș Anastasiu a anunțat că demisionează din funcția guvernamentală pe care o deținea, în contextul izbucnirii unui scandal legat de mita dată în urmă cu peste două decenii unui funcționar ANAF. Plecarea sa survine pe fondul acuzațiilor că ar fi oferit bani unui inspector fiscal care îl șantaja, fapt pe care Anastasiu nu l-a negat, dar pe care îl prezintă într-un context mult mai larg de „greșeli plătite” și asumări personale.
„E momentul să plec”
„Nu vreau să decredibilizez imaginea Guvernului României. E momentul să plec”, a declarat Anastasiu, subliniind că decizia vine tocmai pentru a nu pune în pericol proiectul de reformă început alături de partenerii din coaliție și mediul de afaceri. El a adăugat că a primit numeroase mesaje de susținere în ultimele zile, dar a simțit că, de această dată, nu este vorba despre el: „Am trecut prin multe lucruri grele în viața mea și am plătit pentru ele. Am făcut multe greșeli și am plătit pentru ele.”
Apel către mediul de afaceri: „Să nu se demobilizeze”
În discursul său de adio, Dragoș Anastasiu a lansat un apel către antreprenori, ONG-uri și organizațiile patronale să nu renunțe la implicare. „A fost o efervescență extraordinară. Au venit idei, soluții, oameni cum n-a fost niciodată, pentru că au simțit că se poate face reformă”, a spus el, încurajându-i să continue colaborarea cu Guvernul. Totodată, a lansat și o provocare: „Îi rog pe toți cei care au criticat să găsească pe cineva mai bun. Curat, dacă se poate, dar nu să stea și doar să critice.”
„Nu sunt șpăgar. Sunt un om onest”
Într-un moment-cheie al declarației, Anastasiu a respins acuzațiile de corupție: „Nu, nu sunt șpăgar. Sunt un om onest și integru și când am avut întregul adevăr, m-am dus la DNA.” El a recunoscut însă că afacerile în România sunt adesea asociate cu suspiciuni și etichete negative, dar a insistat că generalizarea este periculoasă și nedreaptă. „Antreprenorii nu trebuie să poarte anatema incorectitudinii”, a punctat fostul oficial.
„Reforma trebuie să continue”
În final, Dragoș Anastasiu a subliniat că plecarea sa nu trebuie să fie interpretată ca o oprire a reformei din administrație și economie. El a exprimat încrederea că premierul va continua direcția începută și a reiterat necesitatea ca statul să devină un „partener loial al business-ului”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.