De ce sabotează companiile europene strategia Comisiei Europene în negocierile cu Trump

DCBusiness Team |
Data publicării:

Giganții industriali europeni subminează răspunsul UE la amenințările tarifare ale lui Donald Trump. Mize uriașe pentru industrie și comerț transatlantic

În pragul unei noi escaladări comerciale între Uniunea Europeană și Statele Unite, marile corporații europene, printre care Mercedes-Benz și LVMH, acționează pe cont propriu pentru a atenua tensiunile, chiar cu riscul de a slăbi poziția de negociere a Bruxelles-ului. Presate de interese comerciale directe și profituri amenințate, unele dintre cele mai influente companii de pe continent au organizat întâlniri secrete cu oficiali americani, în efortul de a evita impunerea unor tarife de până la 50% asupra aproape tuturor exporturilor europene către SUA.

Tarifele americane amenință până la 95 miliarde de euro din exporturi europene

Comisia Europeană a anunțat că, în lipsa unui acord satisfăcător până pe 9 iulie, este pregătită să impună taxe vamale asupra exporturilor americane în valoare de circa 95 miliarde de euro (112 miliarde de dolari). Totuși, presiunile exercitate de unele state membre și de sectorul privat ar putea reduce această listă cu până la 70 miliarde de euro, potrivit unor surse familiare cu negocierile.

În pofida avertismentelor liderilor europeni, unii giganți industriali, în special constructorii auto germani precum Mercedes, BMW și Volkswagen, și-au prezentat propriile propuneri direct la Washington, în întâlniri private cu oficiali din anturajul lui Trump. Printre aceștia se numără secretarul pentru Comerț, Howard Lutnick. Chiar dacă progresele au fost limitate, companiile au făcut concesii importante: BMW a anunțat noi investiții în SUA, Mercedes a mutat producția SUV-ului GLC în Alabama, iar Volvo a promis extinderea capacităților sale de producție în America.

Bruxelles-ul vrea un compromis, dar își pierde unitatea

Oficialii europeni au propus un compromis care să includă o taxă universală de 10% pe multe produse exportate în SUA, dar cu excepții pentru sectoare esențiale, precum farmaceuticele, semiconductoarele, băuturile alcoolice și aviația civilă. Deși tonul UE s-a înmuiat recent, presiunile venite din partea marilor companii subminează eforturile Comisiei Europene de a menține o poziție unitară și fermă în fața administrației Trump.

„Trebuie să ne concentrăm pe un rezultat pozitiv,” a declarat comisarul european pentru comerț Maros Sefcovic, aflat la Washington pentru runda finală de negocieri. Totuși, în culise, Bruxelles-ul este confruntat cu o fragmentare crescândă a intereselor naționale și corporatiste.

Industria farmaceutică și producătorii de băuturi avertizează: ne loviți de două ori

MedTech Europe, organizație care reprezintă companii precum Philips, Bayer și Siemens Healthineers, avertizează că un val de represalii comerciale va afecta chiar și industriile care nu au legătură cu conflictul, cum ar fi producția de echipamente medicale. „Dacă UE ripostează, sectorul nostru va fi lovit de două ori,” a declarat Oliver Bisazza, CEO al grupului.

Situația este similară și în sectorul băuturilor spirtoase, unde organizații din Franța (producători de Cognac) și Irlanda (whiskey) trag semnale de alarmă: peste 80% din exporturi merg către SUA și China, iar răspunsurile dure ale Bruxelles-ului ar putea transforma aceste produse în „ostatici politici”.

Bernard Arnault și alți lideri de afaceri cer compromis, nu confruntare

Bernard Arnault, președintele gigantului LVMH și cel mai bogat om din Europa, a lansat un apel public pentru dezescaladarea tensiunilor și a sugerat chiar înființarea unei zone de liber schimb între UE și SUA. „Sper ca, prin mijloacele mele modeste și prin contacte, să conving Europa să adopte o atitudine cât mai constructivă,” a spus el în fața parlamentarilor francezi.

Arnault s-a implicat personal în negocieri, vizitând Washingtonul de cel puțin două ori de la revenirea lui Trump la putere. Fiul său, Alexandre Arnault, a purtat și el discuții directe cu oficiali americani în luna mai.

Germania vrea un acord simplificat: „Mai bine rapid și eficient decât complicat și lent”

La rândul său, cancelarul german Friedrich Merz a criticat Comisia Europeană pentru strategia prea sofisticată, cerând o abordare simplificată, concentrată pe industriile strategice, cum ar fi auto, farmaceutic, chimic și inginerie. „Nu este momentul pentru un acord comercial elaborat. Mai bine rapid și eficient decât lung și complicat,” a declarat Merz într-un discurs la Berlin.

Consecințele unui eșec: investiții pierdute și dependență mai mare de SUA

Companiile europene se confruntă deja cu dificultăți din cauza pierderii energiei ieftine din Rusia, cererii interne slabe și intensificării concurenței din China. În acest context, SUA rămân o piață vitală, iar riscul pierderii accesului avantajos este considerat inacceptabil de către tot mai mulți lideri de afaceri.

„Tarifele actuale acționează deja ca o barieră comercială. Vedem scăderi în investiții și pierderi concrete în competitivitate,” a avertizat David Deissner, director al Fundației germane pentru întreprinderi familiale.

UE caută alternative globale, dar riscă să-și piardă coeziunea

În paralel cu negocierile tensionate cu Washingtonul, UE se grăbește să finalizeze acorduri comerciale globale pentru a diversifica piețele de export. Totuși, unitatea blocului european este pusă la încercare, iar un acord slab cu SUA ar putea avea efecte în lanț, inclusiv în relația tot mai complicată cu China, în domenii precum vehiculele electrice, panourile solare și tehnologiile verzi.

„Pentru a optimiza interesul UE, Comisia trebuie să conducă acest proces, nu să fie trasă înapoi de interese particulare,” a subliniat profesorul Michael Plummer, expert în economie internațională la Johns Hopkins University.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 5.0603
Diferența -0.0062
Zi precendentă 5.0665
USD
Azi 4.2917
Diferența -0.0118
Zi precendentă 4.3035
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 5.0603 RON
USD flag1 USD = 4.2917 RON
GBP flag1 GBP = 5.8612 RON
CHF flag1 CHF = 5.4141 RON
AUD flag1 AUD = 2.8215 RON
DKK flag1 DKK = 0.6782 RON
CAD flag1 CAD = 3.1570 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0298 RON
NOK flag1 NOK = 0.4259 RON
SEK flag1 SEK = 0.4499 RON
XAU flag1 XAU = 461.6576 RON
Monede Crypto
1 BTC = 468765.83RON
1 ETH = 11062.11RON
1 LTC = 379.39RON
1 XRP = 9.63RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET18662.780.73%
BET-BK3522.400.65%
BET-EF1015.170.78%
BET-FI61339.090.56%
BET-NG1349.881.03%
BET-TR43221.650.97%
BET-TRN41798.270.95%
BET-XT1589.840.67%
BET-XT-TR3605.140.91%
BET-XT-TRN3495.320.89%
BETAeRO867.25-0.28%
BETPlus2740.200.69%
RTL41424.830.73%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel