Cum va arăta România în 2050? Summit-ul Rethink Romania propune soluții ce vizează transformarea educaţiei şi demografiei

Gabriela Ungureanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Rethink Romania
Rethink Romania

Rethink Romania a organizat în perioada 15-16 septembrie, la Poiana Braşov, Summitul Rethink Romania 2050 - Capitolul 1 - Reconstruim educaţia. Reconfigurăm demografia - primul eveniment internaţional din România care vizează transformarea Educaţiei şi Demografiei.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut președintelui Rethink Romania, Dragoș Anastasiu. ”Istoria acestui think tank a pornit acum vreo doi ani dintr-un sentiment pe care mulți dintre noi îl au. Ne-am strâns o mână de oameni și acum ne deschidem către întreaga societate românească pentru că ne dorim ca în 2050 tinerii să iubească, să trăiască în România. Trebuie să avem mai multă încredere unii în alții, să ne pese, să introducem cuvântul păsare în DEX, să-l ștergem pe acela numit nepăsare și să construim împreună, să descoperim cuvântul «împreună». Cum vrem să facem lucrul ăsta? În primul rând, prin a ne adresa fundamentului pe care l-am cam uitat o perioadă, pentru că ne-am preocupat de creștere și am uitat să punem fundamentul și asta are de-a face cu mindsetul nostru, mentalitatea noastră și cu educația. Păsarea este ceva ce ține de educație,” a declarat Dragoș Anastasiu.

Rethink Romania, platforma care realizează  transformări reale prin colaborare şi incluziune

În cadrul evenimentului, Dragoș Anastasiu, a explicat care este rolul platformei Rethink Romania: ‘’Vrem să cercetăm, să facem studii, să facem cercetări științifice și să propunem soluții de politici publice pe care apoi să le monitorizăm, să le urmărim și să ajutăm să fie implementate. Cum facem asta? Oferind o platformă în care întreaga societatea românească și cei care au expertiză și își pot aduce aportul să se unească. Acest demers este unul incluziv și au fost invitați toți oamenii de influență din România, de la toate partidele politice, din zona academică, din mediul de afaceri, biserică. A fost o invitație adresată către toată lumea.’’

Printe invitaţii Summit-ului s-au remarcat personalități de renume, precum: Prim-ministrul Nicolae Ciucă, Vicepreşedintele Comisiei Europene, Comisarul European pentru Promovarea modului de viata european, Margaritis Schinas, Sandra Pralong, Consilier de Stat, Administraţia Prezidenţială, Primarul Municipiului Braşov, Allen Coliban, Prof. Dr Ray F. Iunius, CEO Winsedswiss Education Group, Profesor la Facultatea de Business şi Economie a Universităţii din Lausanne, Elveţia, Gintaras Steponavicius, Director (CEE +) pentru Cormack Consulting Group, fost Ministru al Educaţiei în Lituania, Louka Parry, CEO şi fondator The Learning Future, learning strategist and education futurist, Minh-Huy Lai, COO, Generation Europe & David Timiş, Global Communications Manager Generation.

Nicolae Ciucă: ‘’Problemele demografice sunt o realitate a vremurilor pe care le trăim și reprezintă o provocare nu doar pentru România, ci pentru întreaga Europă’’

Problemele demografice sunt o realitate a vremurilor pe care le trăim și reprezintă o provocare nu doar pentru România, ci pentru întreaga Europă, a declarat, vineri, prim-ministrul Nicolae Ciucă, într-o intervenție online, la Summit-ul Rethink România cu tema "Reconstruim educaţia. Reconfigurăm demografia".

‘’Pe lângă măsurile active pe care le luăm pentru susținerea natalității sau pentru reducerea abandonului școlar, e clar că trebuie să adaptăm economia și relațiile sociale la o populație mai diversă și mai îmbătrânită. Una care include imigranți, persoane întoarse după mulți ani din diaspora sau care își caută un loc de muncă la o vârstă ce depășește 60 de ani. Sunt situații pe care le întâlnim în aproape toate țările Uniunii Europene și e important că putem avea acces la experiențe și la bune practici europene’’, a precizat Nicolae Ciucă.

Conform prim-ministrului României, în acest demers se înscriu şi măsurile prevăzute în noile legi ale educaţiei care vizează asigurarea accesului la educație de calitate, reducerea abandonului şcolar şi creşterea legăturilor dintre educația universitară și piața forței de muncă.    

"Planul Strategic Integrat de Reducere a Abandonului Școlar, aplicat chiar din acest an școlar, asigurarea resurselor financiare necesare pentru învățământul preuniversitar, adaptarea rețelei școlare la nevoile comunităților am garanția că vor schimba în bine învățământul românesc și ne vor oferi o resursă umană educată și bine calificată. Acestora li se adaugă politici dedicate, precum cea de «Învățare remedială», Programul «Școala după Școală», finanțare adecvată pentru programul «A doua șansă», măsuri prevăzute în noile legi ale educației care, odată aplicate, vor oferi șanse în plus pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă. Legile Educaţiei au căpătat contur după o vastă consultare în cadrul proiectului «România Educată» şi ele răspund nevoilor societăţii româneşti de a avea un învăţământ modern, adaptat la vremurile pe care le trăim. Avem nevoie de această adaptare", a susţinut Nicolae Ciucă.

Totodată, Nicolae Ciucă a precizat că pentru Proiectul "România Educată" au fost alocate prin PNRR, 3,6 miliarde de euro, care vor ajuta concret la implementarea măsurilor care vor contribui la modernizarea învăţământului românesc.
De asemenea, Nicolae Ciucă a subliniat și importanța măsurilor de susținere a tinerelor familii, ca "element-cheie" al politicilor sociale promovate de Guvern.

"Recent am aprobat în Guvern un proiect finanţat de la bugetul de stat prin care să încurajăm natalitatea, sprijinind tinerii care doresc să aibă copii. De asemenea, pregătim implementarea programelor Student Invest şi Family Start, aprobate deja de Guvern, prin care oferim acces la finanţare tinerelor familii la început de drum şi studenţilor care au nevoie de sprijin", a menționat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a îndemnat societatea românească să vină în urma evenimentului organizat de Rethink România să veniți, în urma dezbaterilor, cu idei îndrăznețe, cu propuneri pe care Guvernul să le poată ’’fructifica la nivelul politicilor publice.’’  

"Susţin implicarea mediului privat şi a societăţii civile în rezolvarea problemelor determinate de schimbările demografice, economice şi sociale şi cred că doar împreună putem găsi cele mai bune soluţii pentru viitorul României. La rândul meu, doresc să vă provoc să facem apel la realism și la responsabilitate. Chiar îmi doresc să ies din cadrul formal și să fac mențiunea că așteptăm criticile dumneavoastră, așteptăm dialogul cu dumneavoastră’’a adăugat Nicole Ciucă.

Margaritis Schinas: "Migraţia, educaţia, securitatea şi sănătatea sunt direcţiile de politici publice care vor modela Europa in 2050’’
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Comisarul European pentru Promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, a participat la Summit-ul Rethink Romania printr-o intervenţie live, precizând faptul că: "Migraţia, educaţia, securitatea şi sănătatea sunt direcţiile de politici publice care vor modela Europa in 2050. Nu pot prezice cu exactitate cum va arăta Europa în 2050 sau dacă modelul Uniunii Europene va fi sustenabil până atunci, dar ceea ce pot face este să intuiesc că în cel mai bun scenariu, dacă ceea am dezvoltat în aceste patru arii cheie va fi pus în aplicare, nu avem de ce să ne temem. Am demonstrat că Europa e mai puternică decât inamicii ei. Am fost zguduiţi, dar nu ne-am prăbuşit şi Europa continuă să fie cea mai mare piaţă a lumii, epicentrul global al soft power, o uniune a democraţiilor, unde minorităţile vor fi protejate, unde locurile de muncă vor fi asigurate, cu sisteme de educaţie şi sănătate universale şi gratuite pentru toţi. Vom continua să fim garanţii drepturilor omului. O parte dintre aceste lucruri se regăsesc şi în alte părţi ale lumii. Dar toate, împreună, se regăsesc doar în Europa. Şi avem motive întemeiate să credem că până în 2050 vom menţine şi continua să protejăm această moştenire valoroasă".

Principalele schimbări care îi vor face pe tineri să rămână în România

Pe lângă experţii internaţionali şi locali, antreprenori, decidenţi, jurnalişti, formatori de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile, un rol important l-au avut Cristina şi Victor, doi tineri care reprezintă ’’Board-ul Copiilor’’, structură creată şi susţinută de UNICEF.

Cristina, 17 ani: "Cu ocazia acestui Summit, am fost întrebată pentru prima oară: Ce schimbare te-ar face să vrei să rămâi în România? Pentru 2050, îmi doresc un sistem educaţional care să promoveze utilizarea imaginaţiei. Îmi doresc ca profesorii noştri să fie flexibili, să îmbrăţişăm metode de învăţare non-formală, să înţelegem concepte, fiecare în felul lui şi nu doar să memorăm, îmi doresc să văd analogii cu situaţii din viaţa reală."

Victor, 15 ani: "Fiecare copil este unic şi fiecare copil se remarcă prin inteligenţa, bunătatea şi curajul său. Fiecare copil este diferit, iar această diversitate este esenţială pentru societatea noastră, iar noi trebuie s-o acceptăm şi s-o promovăm. Curiozitatea este o calitate a elevului, pe care sistemul educaţional din păcate nu prea pune accentul. La acest moment, avem mase educate, nu oameni educaţi. Cred că o părere a unui copil poate fi la fel de valoroasă ca a unui adult. Tocmai de aceea, vocea noastră trebuie auzită, dar mai ales ascultată. Mulţi spun că noi copiii suntem viitorul, dar noi suntem şi prezentul. Ştim ce vrem să învăţăm şi vrem să contribuim în comunităţile noastre."

Prin intermediul evenimentului, Rethink Romania are ca obiectiv punerea pe agenda publică a subiectelor importante pentru dezvoltarea României în următorii ani. De asemenea, Summit-ul Rethink Romania a avut rolul de a aduna soluții și de a genera idei noi de îmbunățățire a politicilor publice, astfel încât în 2050 România să devină ţara în care oamenii să iubească, să trăiască și în care nivelul de trai să fie satisfăcător, iar sistemul de învățământ să se bucure de standarde de calitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9762
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.9758
USD
Azi 4.6699
Diferența -0.0013
Zi precendentă 4.6712
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 23-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9762 RON
USD flag1 USD = 4.6699 RON
GBP flag1 GBP = 5.7698 RON
CHF flag1 CHF = 5.1198 RON
AUD flag1 AUD = 3.0092 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.4052 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4241 RON
SEK flag1 SEK = 0.4286 RON
XAU flag1 XAU = 344.5697 RON
Monede Crypto
1 BTC = 312469.22RON
1 ETH = 15175.63RON
1 LTC = 396.94RON
1 XRP = 2.56RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16886.50 0.04%
BET-BK 3106.54 0.00%
BET-FI 60066.37 -0.07%
BET-NG 1204.74 0.20%
BET-TR 35037.44 0.04%
BET-TRN 34229.86 0.04%
BET-XT 1438.23 0.01%
BET-XT-TR 2950.62 0.01%
BET-XT-TRN 2887.45 0.01%
BETAeRO 1054.90 -0.28%
BETPlus 2494.85 -0.01%
RTL 37086.78 0.08%

Comunicate de presa

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...

Foto: Pexels.com
Mircea Tomescu, CMO eMAG  Romania, Bulgaria, Ungaria

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel