Cererea pentru cipurile Nvidia sub lupă, după apariția DeepSeek

Simona Haiduc |
Data publicării:
Nvidia / FOTO: Freepik
Nvidia / FOTO: Freepik

Cererea pentru extrem de costisitoarele cipuri de inteligență artificială (IA) produse de Nvidia va fi în centrul atenției odată cu publicarea rezultatelor companiei miercuri. Investitorii încep să aibă îndoieli în privința amplorii cheltuielilor pentru această tehnologie, după ce modelele de IA low-cost dezvoltate de compania chineză DeepSeek au zguduit industria.

Nvidia, marele câștigător al boom-ului IA

A doua cea mai valoroasă companie din lume a beneficiat masiv de investițiile agresive ale giganților tehnologici în IA în ultimii doi ani.

Cu toate acestea, afirmațiile potrivit cărora modelele de IA dezvoltate de DeepSeek pot concura cu cele occidentale la o fracțiune din cost au ridicat semne de întrebare printre investitori. Unii se întreabă acum dacă cipurile avansate ale Nvidia sunt într-adevăr esențiale pentru a domina cursa în domeniul IA, scrie Reuters.

Impactul DeepSeek asupra pieței bursiere

Ascensiunea bruscă a DeepSeek în ianuarie a dus la o scădere a valorii de piață a Nvidia cu 593 miliarde de dolari – cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de o companie americană într-o singură zi. În ciuda acestui recul, acțiunile Nvidia au fost printre cele mai performante atât în 2023, cât și în 2024.

Reacția investitorilor

„Investitorii sunt foarte preocupați de DeepSeek și de impactul pe care acesta îl va avea asupra cererii”, a declarat Ivana Delevska, director de investiții la Spear Invest, fond care deține acțiuni Nvidia într-un ETF activ gestionat.

În acest context, Nvidia trebuie să demonstreze că poate continua să „depășească estimările și să livreze creștere”. Dacă va reuși acest lucru, acțiunile companiei ar putea avea o evoluție pozitivă.

Creștere mai lentă, dar venituri record

Nvidia este așteptată să raporteze o creștere de 72% a veniturilor, ajungând la 38,05 miliarde de dolari în trimestrul patru, potrivit datelor LSEG. Totuși, aceasta ar fi cea mai lentă rată de creștere din ultimele șapte trimestre. Pentru primul trimestru din 2024, care se încheie în aprilie, Nvidia ar putea prognoza o creștere de 60% a veniturilor.

În comparație, compania a avut cinci trimestre consecutive cu creșteri de trei cifre până la sfârșitul lunii octombrie.

Cererea rămâne puternică

Până acum, cererea pentru cipurile de inteligență artificială ale Nvidia nu a încetinit. Clienți importanți precum Microsoft și Meta au declarat că vor continua să investească masiv în centre de date.

„Planurile de cheltuieli de capital anunțate de Meta, Microsoft, Google și Amazon arată o perspectivă foarte pozitivă pentru cererea pe termen scurt a Nvidia”, a declarat John Belton, manager de portofoliu la Gabelli Funds, care deține acțiuni Nvidia.

Provocări legate de cipurile Blackwell

În trimestrul patru, Nvidia și-a accelerat livrările de cipuri din seria Blackwell, ceea ce i-a crescut veniturile. Totuși, acest lucru a afectat marja de profit, deoarece lansarea unei noi generații de cipuri complexe este costisitoare.

Analiștii estimează că marja brută ajustată a Nvidia a scăzut cu peste trei puncte procentuale, ajungând la 73,5% în T4. Cu seria Blackwell, Nvidia trece de la vânzarea de cipuri individuale la sisteme complete de calcul AI, precum GB200 NVL72, care include GPU-uri, CPU-uri și echipamente de rețea.

Această tranziție complică și mai mult scalarea producției, deoarece este un proces costisitor și de lungă durată.

Probleme în lanțul de aprovizionare

Partenerul de producție al Nvidia, gigantul taiwanez TSMC, s-a grăbit să-și mărească capacitatea de ambalare avansată a cipurilor, un proces complex care a devenit un blocaj major în lanțul de aprovizionare pentru cipurile de IA.

În plus, lansarea Blackwell a fost afectată de defecte de design și un randament scăzut al producției, probleme pe care Nvidia le-a remediat ulterior.

În noiembrie, Nvidia a declarat că veniturile din seria Blackwell vor depăși previziunile inițiale cu câteva miliarde de dolari în T4.„Lansarea Blackwell a fost un proces extrem de complex”, a afirmat John Belton de la Gabelli.

„Având în vedere performanțele excepționale anterioare ale Nvidia, este posibil ca rezultatele din acest trimestru să nu fie la fel de spectaculoase, din cauza provocărilor legate de lansarea Blackwell.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0011
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6173
Diferența 0.0060
Zi precendentă 4.6113
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.6173 RON
GBP flag1 GBP = 5.9711 RON
CHF flag1 CHF = 5.2210 RON
AUD flag1 AUD = 2.9123 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2307 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4381 RON
SEK flag1 SEK = 0.4597 RON
XAU flag1 XAU = 453.2378 RON
Monede Crypto
1 BTC = 402255.11RON
1 ETH = 9280.96RON
1 LTC = 428.53RON
1 XRP = 10.72RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel