Află ce s-a decis în şedinţa de Guvern de joi, 12 octombrie. Proiecte importante pentru oameni şi pentru mediul de afaceri

DCBusiness Team |
Data publicării:
Documente
Documente

În ședința de Guvern de joi, 12 octombrie 2023 au fost adoptate o serie de ordonanțe de urgență să legi care vizează atât persoanele fizice cât și companiile.

Guvernanții au luat în analiză următoarele proiecte de ordonanță:

a.i.1. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri pentru bunurile proprietate publică a statului, precum și pentru administrarea eficientă a proprietăților statului

a.i.2. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA și FEADR, aferente politicii agricole comune, precum și a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2023-2027 și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul garantării

Proiecte de legi:

1. PROIECT DE LEGE pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal

Proiectul de lege prevede modificarea și completarea Codului Penal în sensul înăspririi pedepselor pentru sustragerea de la executarea unor pedepse privative de libertate. Această modificare este susținută în condițiile în care s-a constatat existența unui număr semnificativ de cazuri în care persoane față de care s-a dispus o pedeapsă definitivă privativă de libertate persistă în atitudinea de sfidare a legii și se sustrag executării pedepsei.

Astfel, conform propunerilor de modificare și completare a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, sustragerea de la executarea unei astfel de pedepse este asimilată evadării dacă persoana condamnată la o astfel de pedeapsă nu se prezintă la organul de poliție în termen de șapte zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei. În cazul hotărârilor care au rămas definitive anterior intrării în vigoare a noilor reglementări termenul acesta de șapte zile curge de la data la care forma completată și modificată a Legii va intra în vigoare.

O altă modificare se referă la pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare, care se va adăuga la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.

De asemenea, structurile Ministerului Afacerilor Interne care pun în executare ordinul de dare în urmărire conform Codului de procedură penală vor sesiza organele de urmărire penală competente să efectueze urmărirea penală cu privire la infracțiunile prevăzute în forma modificată și completată a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal.

2. PROIECT DE LEGE pentru ratificarea Acordului de împrumut (Proiect privind consolidarea bazelor pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor judiciare) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 17 iulie 2023

Prezentul împrumut în valoare de 100 milioane EUR, contractat de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), pentru finanțarea Proiectului „Consolidarea bazelor pentru îmbunătățirea furnizării serviciilor judiciare”, reprezintă o continuare a proiectului „Îmbunătățirea Serviciilor Judiciare”, precum și o nouă etapă în pregătirea proiectului de dezvoltare „Cartierul pentru justiție”, aflate deja în implementare la nivelul Ministerului Justiției.

Prin proiect se vor finanța, în esență, următoarele:

1. proiectarea completă a „Cartierului pentru Justiție”, inclusiv obținerea autorizațiilor de construire;

2. construirea sau reabilitarea a 7 sedii de instanțe (Judecătoriile Calafat, Corabia, Vălenii de Munte, Șimleul Silvaniei, Oravița, Filiași și Tribunalul Sibiu);

3.refacerea infrastructurii de rețele LAN necesare digitalizării pentru aproximativ 130 de instanțe, rețele învechite de 20 de ani;

4. elaborarea strategiei de digitalizare a sistemului judiciar;

5. digitalizarea arhivelor pasive ale Tribunalului București (80 km de arhivă);

6. dezvoltarea și implementarea unui cadru normativ nou și extins pentru furnizarea de asistență judiciară. 
Comunicatul Ministerului Justiției: https://bitly.ws/XckU

 3. PROIECT DE LEGE pentru acceptarea amendamentului la Statutul Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare propus prin Rezoluţia nr. 696 din 10 iulie 2023, aprobată de Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

Proiectul de lege are ca scop exprimarea consimțământului României, în calitatea sa de membru al BIRD, în ceea ce privește acceptarea amendamentului la Statutul Băncii Internaționale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, propus prin Rezoluția nr. 696 din 10 iulie 2023. Amendamentul  se referă la eliminarea prevederilor referitoare la limita de creditare, aprobată de Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare. 

Ministerul Finanțelor este autorizat să notifice BIRD acceptarea de către România a amendamentului.

4. PROIECT DE LEGE pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii, semnat la Bucureşti, la 18 august 2023

Proiectul de lege prevede ratificarea Acordului semnat în luna august anul curent, la București, între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii, care va actualiza cadrul Convenției care reglementează la ora actuală recunoașterea reciprocă a actelor de studii și a titlurilor științifice care datează din 1999 și de atunci nu a mai fost modificată. 

Prin adoptarea proiectului de lege și, ulterior, ratificarea Acordului, reglementările în domeniu vor fi actualizate în raport cu normele europene transpuse în legislația națională și cu modificările legislative întreprinse la nivelul sistemelor naționale de învățământ din cele două state, inclusiv stabilirea Cadrului Național al Calificărilor.
Actualizările aduse prevăd recunoașterea reciprocă a perioadelor de studii din învățământul preuniversitar, precum și recunoașterea diplomei de licență, a diplomei de licență și master și a oricărei alte diplome de studii universitare cu o durată de 5-6 ani eliberate în România cu diplomele de studii universitare de Specialist și Magister eliberate în Ucraina.

Ordonanțe de Urgență

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de preșcolari şi elevi dezavantajaţi care beneficiază de sprijin educaţional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile și luarea unor măsuri în domeniul educației

Copiii din familii cu venituri mici, care merg la grădiniță și la școală, cursurile primare și gimnaziale, vor beneficia de sprijin pentru achiziționarea de rechizite și haine.

Printr-o Ordonanță de Urgență aprobată astăzi, Guvernul a decis acordarea de tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru fiecare copil. Aceste tichete se vor primi anual, pe o perioadă de patru ani, începând cu anul școlar 2023-2024.

Aproximativ 410.000 de copii ce provin din familii cu venituri mici, dezavantajate, vor beneficia de acest sprijin în fiecare an școlar și vor fi ajutați, inclusiv prin această măsură, să meargă la școală și la grădiniță.

Vor beneficia de acest sprijin copiii care vin din familii ai căror membri au, în luna iulie din fiecare an, venituri mici. 

⦁ În cazul preșcolarilor, copiii care îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate – în prezent înseamnă un venit pentru fiecare membru de familie de 633 de lei;

⦁ Iar în cazul elevilor din învățământul primar și gimnazial, este vorba despre un venit mediu net lunar de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, ceea ce acum înseamnă 1.500 de lei.

Cu tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional se pot achiziționa rechizite - articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane şi alte articole necesare în şcoli şi grădiniţe, precum şi articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei. 

Mecanismul de aplicare va fi simplu: 

1.  Unitățile de învățământ informează părinții cu privire la condițiile de eligibilitate 

2. Părinții completează o cerere prin care solicită sprijinul educațional și precizează  componența familiei. Cererea se depune la instituțiile de învățământ. 

3. După verificările legate de eligibilitate, Inspectoratele școlare (Ministerul Educației) distribuie tichetele sociale pe suport electronic  către unitățile de învățământ, iar acestea, către părinți.

Tichetele pot fi utilizate, timp de un an de la emitere, în unităţile care comercializează materiale şcolare și îmbrăcăminte, aflate pe lista unităţii emitente a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional.

Finanțarea va fi de 120 milioane euro și este asigurată din fonduri europene.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind instituirea unor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina

Actul normativ stabilește cadrul legal privind importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica Moldova. Mai exact, se introduce un mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole.

Prin acest act normativ se stabilesc măsuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piață în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, în vederea atenuării repercusiunilor negative imediate în sectorul producției primare și al procesării. 

Produsele agricole care fac obiectul importului reglementat prin prezenta ordonanță de urgență sunt: grâu și meslin (amestec de grâu cu secară), porumb, semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate; semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate.
Produsele agricole pot fi importate numai pe baza unui acord emis de către Ministerul Agriculturii  și  Dezvoltării Rurale pentru operatorii economici cu sediul social și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfășoară activități în următoarele sectoare economice: a) fabricarea uleiurilor și grăsimilor; b) fabricarea produselor de morărit; c) fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă; d) creșterea animalelor.

Comunicatul Ministerului Agriculturii: https://bitly.ws/Xcj4 

Hotărâri de Guvern

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Strategiei naţionale pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului ,,Copii protejaţi, România sigură" 2023-2027

Documentul elaborat în consultare cu organizațiile neguvernamentale din domeniul protecției drepturilor copilului are drept scop promovarea drepturilor copiilor, inclusiv ale celor mai vulnerabili, în toate domeniile vieții, prin asigurarea deplină a accesului la servicii publice de calitate.

Documentul stabilește măsurile și direcțiile de acțiune pentru a asigura protecția și promovarea drepturilor copiilor, inclusiv ale celor din comunitățile vulnerabile. 

Direcțiile de acțiune pentru atingerea obiectivelor promovate de noua Strategie Națională vizează domenii precum educația, sănătatea, asistența socială, justiția pentru minori, întărirea participării copiilor la procesele decizionale care îi privesc.

Documentul sintetizează prioritățile în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului pentru următorii 5 ani, toate armonizate cu cele asumate la nivel european:  eliminarea oricăror forme de violență asupra copiilor, reducerea sărăciei și a excluziunii sociale, promovarea unor servicii și sisteme prietenoase cu copilul, protejarea și garantarea drepturilor tuturor copiilor aflați în situații de vulnerabilitate, încurajarea implicării și participării copiilor la luarea deciziilor. 

De asemenea, se urmărește dezvoltarea unor programe și implementarea unor măsuri care să aibă ca rezultat asigurarea accesului copiilor la servicii publice digitale în condiții de siguranță. Totodată, se propune promovarea unei justiții prietenoase pentru copii, un sistem de proceduri penale, civile și administrative care să nu-i inhibe sau să nu-i intimideze și, în același timp, să garanteze respectarea tuturor drepturilor lor.

HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea şi combaterea hârțuirii pe criteriu de sex, precum şi a hârțuirii morale la locul de muncă

Prin actul normativ adoptat se continuă demersurile Guvernului României de promovare a principiului egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați la nivel naţional, cu un cadru metodologic comun pentru instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, civile și militare, precum și pentru companiile private.

Actul normativ, promovat de Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, are scopul de a asigura un mediu de lucru sigur pentru toți lucrătorii, fără violență și hărțuire, precum și încurajarea și menținerea unei culturi a muncii bazată pe demnitate și respect reciproc. 

Concret, prin această hotărâre sunt transpuse principii directoare, cadrul legal, conceptual și metodologic, roluri și responsabilități, modalități de soluționare și sancțiuni în vederea sprijinirii atât a angajaților cât și a angajatorului în gestionarea fenomenului hărțuirii pe criteriul de sex și pe cel al hărțuirii morale la locul de muncă. 

Totodată, HG se corelează cu politicile Uniunii Europene, Consiliului Europei și ale Organizației Națiunilor Unite pentru Egalitatea de gen, precum și cu angajamentele în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați, asumate de către România la Agenda ONU 2030. De asemenea, se subscrie și Recomandării Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, recomandare asumată în procesul de aderare al României la OCDE.

HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Normelor de supraveghere, monitorizare şi inspecţie sanitară a calităţii apei potabile
La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat o hotărâre care stabilește noile norme de supraveghere, monitorizare şi inspecție sanitară a calității apei potabile în conformitate cu prevederile Directivei Parlamentului UE și a Consiliului 2020/2184 privind calitatea apei destinată consumului uman.

Actul normativ include dispoziții detaliate cu privire la monitorizarea calității apei potabile și stabilește frecvențele de monitorizare în cadrul celor două tipuri de monitorizare: cea operațională și cea de audit.

Documentul stabilește modalitățile de întocmire a programelor de monitorizare a apei potabile, prelevarea și analiza probelor de apă, măsurile de remediere, dispoziții privind gestionarea fântânilor si izvoarelor publice, informarea și raportarea. 

În ceea ce privește programele de monitorizare, ca urmare a implementării abordării bazate pe riscuri prin planurile de siguranță ale apei, s-a avut în vedere ca frecvența de monitorizare impusă să nu pună o presiune asupra furnizorilor de apă în ceea ce privește costurile, dar să ofere totodată o imagine corectă asupra calității apei potabile în relație cu populația aprovizionată.

De asemenea, au fost introduse prevederi privind parametrii de radioactivitate ai apei potabile.

HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru reaprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "Modernizarea a 55 de locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători, conversia a 20 locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice cu acumulatori şi modernizarea a 139 vagoane de călători"

Actul normativ reaprobă Nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiție pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii feroviare de transport public de călători, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici aprobați prin HG nr. 1317 din 28 octombrie 2022, care au fost calculați pe baza costurilor estimative din anul 2021.

Proiectul de investiții “Modernizarea a 55 de locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători, conversia a 20 locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice cu acumulatori și modernizarea a 139 vagoane de călători” are scopul de a spori sustenabilitatea sectorului transporturilor din România, prin sprijinirea tranziției verzi și digitale a sectorului, respectiv de a dezvolta o infrastructură de transport durabilă și ecologică, cu standarde de siguranță adecvate, care să contribuie la finalizarea rețelelor transeuropene de transport(TEN-T) și la descongestionarea nodurilor urbane, stimulând în același timp tranziția către un transport sustenabil la nivel național.

Costurile estimate pentru modernizarea a 55 locomotive electrice apte pentru viteza de 160 km/h și tractarea trenurilor de până la 16 vagoane, conversia a 20 locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice cu acumulatori, și modernizarea a 139 vagoane de călători (109 vagoane clasă și 30 vagoane speciale: vagoane de dormit, cușetă, restaurant) sunt în valoare de 2,074 miliarde lei, cu TVA, astfel:

⦁ 1,1 miliarde lei, cu TVA, pentru modernizarea celor 55 de locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători; 

⦁ 131,8 milioane lei, cu TVA, pentru conversia celor 20 de locomotive diesel hidraulice de manevră pentru trenuri călători în locomotive electrice cu acumulatori plug-in;

⦁ 843,6 milioane lei, cu TVA, pentru modernizarea a 139 vagoane (30 de vagoane de dormit, tip cușetă, vagoane de restaurant și bistro și 109 vagoane de clasă pentru trenurile InterCity, InterRegio și Regio)

Valorile actualizate sunt necesare pentru fazele următoare de implementare și anume:

- semnarea contractelor de finanțare pentru fonduri europene nerambursabile;

- semnarea contractelor de achiziție publica cu ofertanții declarați câștigători;

- începerea execuției și supervizarea activităților de implementare.                                                                  

Durata de execuție a proiectului de investiții este de 42 luni.

Finanțarea proiectului de investiții se asigură din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, „Componenta 4 - Transport sustenabil” și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind suplimentarea pe anul 2023 a sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 37/2021 privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Autostrada de centură Bucureşti", sector Centura Nord km 0+000-km 52 + 770, pe raza localităţilor Săbăreni din judeţul Giurgiu, Dragomireşti-Vale, Buftea, Mogoşoaia, Baloteşti, Tunari, Dascălu, Ştefăneştii de Jos, Găneasa, Pantelimon şi Cernica din judeţul Ilfov, precum şi modificarea şi completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 37/2021

Guvernul suplimentează cu circa 11,8 milioane lei suma prevăzută ca justă despăgubire alocată pe anul 2023 pentru declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată aflate pe coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ”Autostrada de centură București”, sector Centura Nord, pe raza localităților Săbăreni din județul Giurgiu, Dragomirești-Vale, Buftea, Mogoșoaia, Balotești, Tunari, Dascălu, Ștefăneștii de Jos, Găneasa, Pantelimon și Cernica din județul Ilfov.  

Această suplimentare a rezultat ca fiind necesară în urma întocmirii documentațiilor cadastrale individuale și nu vizează exproprieri suplimentare, ci actualizarea și reglementarea situației conform documentațiilor întocmite.

Procedurile de expropriere vor fi efectuate de către Compania Națională de Administrarea a Infrastructurii Rutiere – S.A., din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Suma aprobată suplimentar va fi alocată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, pentru susținerea proiectelor aferente Planului Național de Redresare și Reziliență.

HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru abrogarea Hotărârii de Guvern nr. 104/1992 privind unele măsuri pentru impulsionarea încasării tarifelor de transport în trenurile de călători

Actul normativ abrogă Hotărârea de Guvern nr. 104/1992 privind unele măsuri pentru impulsionarea încasării tarifelor de transport în trenurile de călători, având în vedere că în prezent transportul feroviar de călători este efectuat și de alți  operatori de transport cu capital privat, fiecare stabilind politici proprii în ceea ce privește impulsionarea încasării tarifelor de transport în trenurile de călători.

HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea anexelor nr. 1 şi 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1/2018 pentru aprobarea condiţiilor generale şi specifice pentru anumite categorii de contracte de achiziţie aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice

Actul normativ prevede modificarea anexelor nr. 1 și 2 la HG nr. 1/2018 pentru aprobarea condiţiilor generale şi specifice pentru anumite categorii de contracte de achiziţie aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice.

Măsura este necesară atât pentru a se elimina blocarea șantierelor, cât și blocajele contractuale, respectiv implementarea proiectelor de infrastructură, dar și pentru a se evita întârzierile care pot afecta major șansele de utilizare a fondurilor europene din PNRR, PT și POIM. 

Modificarea privind renunțarea la reținerile monetare doar în condițiile în care Antreprenorul constituie Garanția de Bună Execuție prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis în condițiile legii de o instituție de credit, sau de o societate de asigurări, răspunde, atât necesitații de adaptare la condițiile pieței (criza militară, criza scumpirilor din energie și materiale de construcție etc) cât și necesitații oferirii Autorităților Contractante a pârghiilor legale și contractuale suficiente, astfel încât să asigure buna implementare a contractului.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei

Potrivit unei hotărâri aprobate de Executiv, bugetul Ministerului Justiției a fost suplimentat cu suma de 45 milioane lei credite bugetare și de angajament, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru a asigura pentru ultimul trimestru al anului fondurile necesare pentru acordarea ajutorului public judiciar prin care statul asigură accesul la justiție al persoanelor care nu pot face față cheltuielilor unui proces. 

Tot prin aceeași hotărâre, bugetul Ministerului Justiției a fost suplimentat cu suma de 36,5 milioane lei credite bugetare și de angajament, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru asigurarea cheltuielilor necesare până la sfârșitul anului pentru organizarea și funcționarea instanțelor judecătorești și a celorlalte instituții subordonate (plata chiriilor și a utilităților, achiziții de materiale și aparatură, servicii de mentenanță, etc). 

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Directia de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism

Guvernul a stabilit măsuri pentru consolidarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, sub aspectul resurselor umane și susținerii logistice necesare.

Este o decizie ce răspunde necesității abordării integrate și prioritare a unor fenomene infracționale grave, precum combaterea traficului de droguri. Totodată, reprezintă îndeplinirea unui angajament asumat de Guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Astfel, prin HOTĂRÂRE DE GUVERN, se va suplimenta cu 50 de posturi schema de personal a DIICOT, din care 25 de procurori, 20 de grefieri și 5 posturi de personal economic și administrativ.

Decizia privind suplimentarea posturilor DIICOT are drept argument și volumul de activitate al instituției, care a crescut constant, inclusiv din perspectiva contribuției instituției române la eforturile colective europene și internaționale de luptă împotriva criminalității organizate și terorismului.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind trecerea unor imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Penitenciarului Focșani din subordinea Administrației Naţionale a Penitenciarelor din domeniul public în domeniul privat al statului, în vederea scoaterii din funcţiune şi demolării
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea şi completarea anexei nr. 2 a Hotărârii Guvernului nr. 1031/2018 privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşiuţa, judeţul Gorj, la o capacitate de 3.000.000 tone/an"

Prin acest act normativ, se actualizează situația imobilelor care vor fi afectate de realizarea lucrărilor de exploatare de la Cariera Roșiuța, suplimentarea/modificarea numărului de imobile necesar a fi expropriate și, totodată, se suplimentează cu 16.437 lei suma aferentă despăgubirilor. Aceste exproprieri sunt necesare pentru continuarea activității Complexului Energetic Oltenia. 
Suma necesară exproprierilor se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei 

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea imobilelor situate în strada Ursului nr. 2-4, bl. 1 (fost nr. 6-12) şi nr. 2/A, municipiul Arad, judeţul Arad, intabulate în Cărțile Funciare nr. 345367 Arad şi nr. 345513 Arad, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea acestora în administrarea Ministerului Educației pentru Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea în administrarea Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară - RATEN, aflată sub autoritatea Ministerului Energiei, a unor bunuri mobile. Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind trecerea unei suprafețe de 2 ha teren cu destinație agricolă din domeniul public al statului în domeniul privat al statului şi administrarea Agenției Domeniilor Statului, în vederea reconstituirii dreptului de proprietate
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea descrierii tehnice a unei construcţii aflată în domeniul public al statului şi în administrarea Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Județean Dâmbovița şi de trecere a acesteia din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcţiune şi demolării
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind acceptarea de către statul român a donației unor bunuri mobile, ca operațiune compensatorie, din partea Harris Global Communications Inc şi darea în administrarea Ministerului Apărării Naţionale a acestor bunuri
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea imobilului 542 situat în municipiul Târgu-Mureș, judeţul Mureş, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, darea acestuia în administrarea Ministerului Apărării Naţionale şi modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind trecerea unei părţi din imobilul 528 din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Sibiu, judeţul Sibiu, şi modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului 
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea unor modificări în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, situate în judeţele Dolj, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Constanţa, Arad şi Harghita, şi modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unui bun imobil şi darea acestuia în administrarea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Tulcea
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea Anexei nr. 9 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, în sensul actualizării codului de clasificaţie, a datelor de identificare şi a valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al Statului Român şi în administrarea Ministerului Finanţelor -Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Ploieşti, precum şi trecerea unui bun imobil din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, pentru scoaterea din funcţiune, în vederea casării şi demolării
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Serviciului de Telecomunicații Speciale
Actul normativ prevede suplimentarea bugetului Serviciului de Telecomunicații Speciale pe anul 2023 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, cu suma de 1 milion lei. Suma este necesară pentru plata indemnizațiilor pentru persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului și, după caz, a stimulentului de inserție aferent.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind eliberarea domnului Badea Jean din funcția de subprefect a municipiului București
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital

Actul normativ prevede suplimentarea bugetului Ministerului Culturii cu suma de 60 de milioane lei pentru desfășurarea și dezvoltarea unor proiecte prioritare și strategice de către Administrația Centrală precum și de către instituțiile subordonate.
Astfel, proiectele ce necesită finanțare sunt următoarele:

•  gestionarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii de film şi producţiei de film în România 

• lansarea unor proceduri de achiziție aferente Programului de Restaurare a Monumentelor Istorice pe anul 2023

• organizarea de către Corul Național de Cameră Madrigal-Marin Constantin, pentru prima dată a unui turneu în SUA, în patru mari orașe

• alocarea de fonduri externe nerambursabile suplimentare pentru proiecte deja contractate în cadrul Schemei de ajutor de stat pentru restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice necesare datorită creșterii costurilor investițiilor

• finanţarea Ansamblului Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet și a Ansamblului Memorialul Revoluţiei - Decembrie 1989 din Municipiul Timișoara.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii
Actul normativ prevede suplimentarea creditelor de angajament și bugetare alocate Metrorex pe anul 2023, cu suma de 50 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și redistribuite Metrorex S.A., pentru onorarea angajamentelor contractuale, până la rectificarea bugetară aferentă anului în curs.

Suma reprezintă plata avansului la contractul de execuție a Magistralei 6, lot 1, Tokyo-Aeroport Henri Coandă, pentru realizarea legăturii rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni.

HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii

Guvernul a alocat unele sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin adoptarea unei Hotărâri de Guvern, în acest sens.

Astfel, sumele suplimentare aprobate pentru bugetul MTI pe anul 2023 sunt:

• 84.296.000 lei, subvenții pentru susținerea transportului feroviar public de călători;

• 160.470.000 lei, în vederea asigurării serviciului universal, pentru toate categoriile de beneficiari de facilități de călătorie pe calea ferată;

• 189.000.000 lei, pentru întreținerea și funcționarea /exploatarea infrastructurii feroviare publice;

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de ordonator principal de credite, răspunde de modul de utilizare a sumelor alocate. Sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului până la sfârșitul anului 2023, în condițiile legii.

Memorandumuri

MEMORANDUM cu tema: Constituirea Comitetului de Coordonare în vederea operaționalizării Hub-ului naţional, M100 -Hub naţional pentru implementarea în România, a Misiunii Oglindă a UE ,,100 oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030”. Memorandumul a fost aprobat.

MEMORANDUM cu tema: Prelungirea, pentru o nouă perioadă de 6 luni, în intervalul 15 octombrie 2023 - 15 aprilie 2024, a valabilității Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei Albița (România) – Leuşeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România

Executivul a aprobat prelungirea perioadei de aplicarea a prevederilor Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei Albița (România) – Lușeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România, pentru o perioadă de 6 luni începând cu data de 15 octombrie 2023. 

Astfel, se asigură continuitatea procesării cât mai rapidă a fluxurilor de persoane și a mijloacelor de transport, respectiv a consolidării bilaterale pentru prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere.

MEMORANDUM cu tema: Suplimentarea limitelor de credite bugetare şi modificarea limitelor de credite de angajament aprobate pe luna octombrie 2023 pentru Ministerul Afacerilor Interne

Actul normativ prevede suplimentarea, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, a limitelor de credite bugetare pentru luna octombrie 2023 cu suma de 30 de milioane lei, pentru plata drepturilor de personal aferente lunii septembrie 2023 pentru personalul încadrat, respectiv pentru încheierea de angajamente legale ca urmare a finalizării procedurilor de achiziții derulate de unitățile Ministerului Afacerilor Interne.

MEMORANDUM cu tema: Modificarea limitei de credite de angajament şi credite bugetare pe luna octombrie 2023, pentru bugetul Ministerului Culturii

Prin memorandum, se solicită aprobarea modificării limitelor de cheltuieli aprobate Ministerului Culturii pe luna octombrie, în sensul suplimentarii creditelor de angajament și a creditelor bugetare cu suma de 25.000 lei. 

Suma este necesară în vederea exercitării dreptului de preemțiune al statului român, prin Ministerul Culturii, pentru achiziționarea unor monede din aur clasate în categoria Tezaur, care au circulat pe teritoriul țării noastre în perioada Regatului Dacic și ulterior pe teritoriul fostului Imperiu Roman.

Monedele sunt rare în colecțiile muzeelor din România, iar una dintre ele (stater de tip Lysimachos) este unicat și de o importanță deosebită pentru istoria țării noastre.

MEMORANDUM cu tema: Suplimentarea limitei de credite de angajament aprobate Serviciului de Protecție și Pază, în conformitate cu art. 49 alin. (4) din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, pentru luna octombrie 2023

Actul normativ prevede suplimentarea limitei de credite de  angajament aprobate Serviciului de Protecție și Pază, pentru luna octombrie 2023, cu 3,73 milioane de lei, în vederea semnării contractelor de achiziție publică, astfel încât să se asigure livrarea echipamentelor specifice până la finalul actualului exercițiu buget.

SPP este în stadiul de finalizare a două proceduri de achiziție pentru dotarea cu echipamente specifice destinate creșterii nivelului de asigurare a protecției demnitarilor români și străini aflați in responsabilitate.

MEMORANDUM cu tema: Aprobarea organizării concursurilor pentru ocuparea unor posturi din cadrul direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, în vederea asigurării activității de control sanitar - veterinar și pentru siguranța alimentelor la frontieră

Actul normativ prevede ocuparea prin concurs a unui număr de 27 de posturi pe perioadă nedeterminată, existente, în prezent, în structurile direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, inclusiv pentru noul punct de ieșire care va fi înființat în portul Constanța. 

Ocuparea acestor posturi este necesară pentru o mai bună gestionare a volumului mare de activitate ce se înregistrează în posturile de inspecție la frontieră şi punctele de intrare ca urmare a crizei generate de războiul din Ucraina. 

Note

NOTĂ privind modificarea Programului lnterreg VI-A NEXT Ungaria-Slovacia-România-Ucraina şi Programul lnterreg Europe (2021-2027) ca urmare a emiterii Deciziei de punere în aplicare (UE) 2023/1635 a Comisiei şi a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2023/1638 a Comisiei din 14 august 2023, de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/74 privind stabilirea listei programelor lnterreg şi indicarea cuantumului global al sprijinului total şi pentru fiecare program, pentru perioada 2021-2027
Guvernul a luat act de această notă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9751
Diferența -0.0005
Zi precendentă 4.9756
USD
Azi 4.5879
Diferența 0.0107
Zi precendentă 4.5772
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 20-05-2024
EUR flag1 EUR = 4.9751 RON
USD flag1 USD = 4.5879 RON
GBP flag1 GBP = 5.8059 RON
CHF flag1 CHF = 5.0460 RON
AUD flag1 AUD = 3.0532 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3641 RON
HUF flag1 HUF = 0.0128 RON
JPY flag1 JPY = 0.0294 RON
NOK flag1 NOK = 0.4276 RON
SEK flag1 SEK = 0.4268 RON
XAU flag1 XAU = 351.6538 RON
Monede Crypto
1 BTC = 307074.80RON
1 ETH = 14239.42RON
1 LTC = 384.24RON
1 XRP = 2.36RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.06%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17477.83 0.66%
BET-BK 3215.79 0.49%
BET-FI 59005.23 -0.42%
BET-NG 1248.02 0.74%
BET-TR 36968.30 0.71%
BET-TRN 36057.62 0.70%
BET-XT 1484.84 0.60%
BET-XT-TR 3100.39 0.64%
BET-XT-TRN 3029.47 0.64%
BETAeRO 1052.06 0.07%
BETPlus 2580.54 0.63%
RTL 38378.60 0.70%

Opinii

Prof. Mircea Coșea

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13...

Parc industrial / FOTO: Freepik

Șanse bune pentru România. Parcurile industriale, o miză de 10 miliarde de euro

România are toate șansele să devină un...

Bogdan Chirieac

Comunicate de presa

Foto: Pexels.com
Persoană cu dizabilități / FOTO: Freepik

Noi facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi din România

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale...

Criptomonede. Foto: Pexels.com

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel