"M-a impresionat că încă în anumite puncte ale ţării găsim companii româneşti care fac performanţă şi companii mici şi companii mari. Este o discuţie de ceva vreme şi care acum puţin parcă s-a mai conturat, discuţia legată de produsele româneşti, de orice natură. Poate că şi starea asta de urgenţă permite atât autorităţilor, dar sper că şi media să susţină mai mult ideea asta de produse româneşti. Eu am fost întrebat insistent două lucruri - de ce piaţa românească este invadată de produse străine şi de ce nu o oprim, de ce nu încurajăm consumul de produse româneşti", a spus Oros.
El a explicat că produsele din Uniunea Europeană nu pot fi interzise, dar cumpărătorii pot regla piaţa prin produsele pe care le cumpără.
"Ştim cu toţii că trăind într-o Uniune Europeană, într-o piaţă unică, exact cum cetăţenii români pot să se deplaseze oriunde, exact cum mărfurile din România pot să ajungă pe orice raft al unui magazin de afară, la fel se poate întâmpla şi invers. Singurul mod de a regla acest lucru este consumul. Eu fac asta de doi ani de zile, îi îndemn şi pe studenţi mei şi pe prietenii mei şi pe familia mea, şi asta trebuie să facem cu toţii - să intrăm în magazin, să căutăm produse româneşti. Nu am găsit, plecăm şi căutăm alte produse româneşti. Eu vă asigur că în două luni de zile toţi comercianţii vor face în aşa fel încât pe rafturile lor să aibă cât mai multe produse româneşti, pentru că ei vor să vândă. Noi trebuie să facem un lucru - să spunem acasă, la şcoală, să cumpere produse româneşti. În câţiva ani de zile vor deveni cu siguranţă nişte cetăţeni responsabili, care vom cumpăra produse româneşti", a mai spus ministrul.
Asigurări pentru secetă. Ministrul Oros: Suntem în negocieri
El a precizat că o parte din suma plătită către producătorii români se întoarce în sistemul sanitar, infrastructură sau educaţie.
"Unii mă vor întreba că de mult ori sunt mai scumpe acele produse româneşti. Răspunsul este acelaşi - dacă dai 5 lei pe un produs românesc, cel puţin un leu se întoarce în şcoala copilului tău sau în spitalul în care te tratezi tu sau se tratează familia ta, sau în infrastructură. Deci, dacă gândim aşa toţi, nu numai unii, dacă toţi facem chestia asta în câteva luni, problema produselor româneşti se rezolvă, prin cerere. Există jocul acesta cerere şi oferă", a afirmat Oros.
În opinia sa, producătorii români sunt la nivelul celor europeni, însă au o problemă la desfacere.
"Nu mai există o problemă a producerii. Fermierii români ştiu să producă la fel de bine, calitativ, ca orice alt agricultor sau agent din industria alimentară din Europa. Problema rămâne vânzarea, comercializarea lor. Ajungem la aceeaşi discuţie, organizarea celor mici, iar noi ca cetăţeni responsabili să cumpărăm produsele lor. Asta este cheia. Ei ştiu să producă. Acolo unde va fi nevoie în viitorul program naţional strategic o să îi sprijinim", a mai spus ministrul Agriculturii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.