Vodafone, amendată a doua oară în 2020 pentru încălcarea GDPR

Oana Pavelescu / 26 Martie 2020 / 19:36
Vodafone a fost amendată din nou
Vodafone a fost amendată din nou

Autoritatea Națională de Supraveghere (ANS) a finalizat, luna trecută, o investigație la operatorul Vodafone România SA și a constatat că acesta a încălcat dispozițiile Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, cu modificările și completările ulterioare.

Operatorul Vodafone România SA a fost sancționat contravențional cu două amenzi în cuantum total de 20.000 lei.

Sancțiunile au fost aplicate operatorului ca urmare a unei sesizări cu privire la faptul că Vodafone România SA a încălcat securitatea și confidențialitatea datelor cu caracter personal.

Astfel, o petentă a Autorității a susținut că a solicitat o ofertă pe telefon, prin intermediul site-ului operatorului Vodafone România SA și că, ulterior, a primit pe adresa sa de e-mail, un contract încheiat de operator cu o altă persoană fizică, petenta având suspiciuni că datele sale cu caracter personal ar fi putut fi dezvăluite acestei persoane.

Ca urmare a investigației efectuate la operator, Autoritatea a constatat că Vodafone România SA nu a respectat dispozițiile art. 3 alin. (1) – (3) din Legea nr. 506/2004, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora furnizorul unui serviciu de comunicaţii electronice destinat publicului are obligaţia de a lua măsuri tehnice şi organizatorice adecvate în vederea asigurării securităţii prelucrării datelor cu caracter personal, că acestea trebuie să asigure un nivel de securitate proporţional cu riscul existent, având în vedere posibilităţile tehnice de ultimă oră şi costurile implementării acestor măsuri și să respecte cel puţin următoarele condiţii:

a) să garanteze că datele cu caracter personal pot fi accesate numai de persoane autorizate, în scopurile autorizate de lege;

b) să protejeze datele cu caracter personal stocate sau transmise împotriva distrugerii accidentale ori ilicite, împotriva pierderii sau deteriorării accidentale şi împotriva stocării, prelucrării, accesării ori divulgării ilicite;

Citește și: Dispare un operator de telecomunicații din România. Ce s-a întâmplat

c) să asigure punerea în aplicare a politicii de securitate elaborate de furnizor în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal

De asemenea, s-a constatat faptul că nu au fost respectate dispozițiile art. 3 alin. (6) din Legea nr. 506/2004, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora ”În cazul unei încălcări a securităţii datelor cu caracter personal, furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului vor notifica ANSPDCP, fără întârziere, la respectiva încălcare.”

Pe lângă sancțiunile cu amenda aplicate operatorului Vodafone România SA, Autoritatea Națională de Supraveghere a recomandat acestuia ca, în termen de 30 zile de la data comunicării procesului-verbal, să ia măsurile necesare respectării prevederilor art. 3 alin. (1) – (3) din Legea nr. 506/2004, cu modificările și completările ulterioare, în vederea implementării unor măsuri adecvate de securitate a prelucrării datelor personale, inclusiv sub aspectul asigurării confidenţialității și protejării datelor cu caracter personal împotriva divulgării ilicite

De asemenea, s-a recomandat operatorului Vodafone România SA ca, pe viitor, să notifice breșele de securitate, fără întârzieri, Autorităţii Naționale de Supraveghere.

Aceasta este a doua amendă de anul aplicată Vodafone din cauza prelucrării greșite a datelor unui client.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.8246
Diferența -0.0008
Zi precendentă 4.8254
USD
Azi 4.4133
Diferența 0.0150
Zi precendentă 4.3983
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 01-04-2020
EUR flag1 EUR = 4.8246 RON
USD flag1 USD = 4.4133 RON
GBP flag1 GBP = 5.4549 RON
CHF flag1 CHF = 4.5646 RON
AUD flag1 AUD = 2.6776 RON
DKK flag1 DKK = 0.6462 RON
CAD flag1 CAD = 3.0976 RON
HUF flag1 HUF = 0.0132 RON
JPY flag1 JPY = 0.0410 RON
NOK flag1 NOK = 0.4242 RON
SEK flag1 SEK = 0.4407 RON
XAU flag1 XAU = 226.3166 RON
Monede Crypto
1 BTC = 27538.82RON
1 ETH = 578.98RON
1 LTC = 167.35RON
1 XRP = 0.76RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.44% p.a.
ROBOR:
3 luni: 2.55%
6 luni: 2.62%
12 luni: 2.66%
EURIBOR:
3 luni: -0.3730 %
6 luni: -0.3060 %
12 luni: -0.1890 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 7432.81 -2.53%
BET-BK 1419.60 -2.15%
BET-FI 38515.39 -2.35%
BET-NG 575.05 -0.91%
BET-TR 11898.05 -2.52%
BET-XT 685.07 -2.45%
BET-XT-TR 1104.05 -2.45%
BETPlus 1112.74 -2.51%
RTL 15506.08 -2.58%

Opinii

Eugen Teodorovici

Teodorovici: Sper să fie doar o GLUMĂ! PNL chiar își bate joc de români

Eugen Teodorovici, fostul ministru al...

Ministrul Economiei, Virgil Popescu

Virgil Popescu: Certificatele de Situaţie de Urgenţă vor fi eliberate în curând

Eliberarea Certificatelor de Situaţie de...

OUG pentru amânarea ratelor a fost publicată în MO însă nu și normele de aplicare

Comunicate de presa

Măsuri fiscal-bugetare de susținere a IMM-urilor. Credite, dobânzi

Ministerul Finanțelor Publice va implementa...

Procesul va fi unul rapid
Au fost luate măsuri
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare
Cu gândul la mare

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2020 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
business.n-nxt.22