Vodafone, amendată a doua oară în 2020 pentru încălcarea GDPR

Oana Pavelescu / 26 Martie 2020 / 19:36
Vodafone a fost amendată din nou
Vodafone a fost amendată din nou

Autoritatea Națională de Supraveghere (ANS) a finalizat, luna trecută, o investigație la operatorul Vodafone România SA și a constatat că acesta a încălcat dispozițiile Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, cu modificările și completările ulterioare.

Operatorul Vodafone România SA a fost sancționat contravențional cu două amenzi în cuantum total de 20.000 lei.

Sancțiunile au fost aplicate operatorului ca urmare a unei sesizări cu privire la faptul că Vodafone România SA a încălcat securitatea și confidențialitatea datelor cu caracter personal.

Astfel, o petentă a Autorității a susținut că a solicitat o ofertă pe telefon, prin intermediul site-ului operatorului Vodafone România SA și că, ulterior, a primit pe adresa sa de e-mail, un contract încheiat de operator cu o altă persoană fizică, petenta având suspiciuni că datele sale cu caracter personal ar fi putut fi dezvăluite acestei persoane.

Ca urmare a investigației efectuate la operator, Autoritatea a constatat că Vodafone România SA nu a respectat dispozițiile art. 3 alin. (1) – (3) din Legea nr. 506/2004, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora furnizorul unui serviciu de comunicaţii electronice destinat publicului are obligaţia de a lua măsuri tehnice şi organizatorice adecvate în vederea asigurării securităţii prelucrării datelor cu caracter personal, că acestea trebuie să asigure un nivel de securitate proporţional cu riscul existent, având în vedere posibilităţile tehnice de ultimă oră şi costurile implementării acestor măsuri și să respecte cel puţin următoarele condiţii:

a) să garanteze că datele cu caracter personal pot fi accesate numai de persoane autorizate, în scopurile autorizate de lege;

b) să protejeze datele cu caracter personal stocate sau transmise împotriva distrugerii accidentale ori ilicite, împotriva pierderii sau deteriorării accidentale şi împotriva stocării, prelucrării, accesării ori divulgării ilicite;

Citește și: Dispare un operator de telecomunicații din România. Ce s-a întâmplat

c) să asigure punerea în aplicare a politicii de securitate elaborate de furnizor în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal

De asemenea, s-a constatat faptul că nu au fost respectate dispozițiile art. 3 alin. (6) din Legea nr. 506/2004, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora ”În cazul unei încălcări a securităţii datelor cu caracter personal, furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului vor notifica ANSPDCP, fără întârziere, la respectiva încălcare.”

Pe lângă sancțiunile cu amenda aplicate operatorului Vodafone România SA, Autoritatea Națională de Supraveghere a recomandat acestuia ca, în termen de 30 zile de la data comunicării procesului-verbal, să ia măsurile necesare respectării prevederilor art. 3 alin. (1) – (3) din Legea nr. 506/2004, cu modificările și completările ulterioare, în vederea implementării unor măsuri adecvate de securitate a prelucrării datelor personale, inclusiv sub aspectul asigurării confidenţialității și protejării datelor cu caracter personal împotriva divulgării ilicite

De asemenea, s-a recomandat operatorului Vodafone România SA ca, pe viitor, să notifice breșele de securitate, fără întârzieri, Autorităţii Naționale de Supraveghere.

Aceasta este a doua amendă de anul aplicată Vodafone din cauza prelucrării greșite a datelor unui client.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play


Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.8433
Diferența 0.0003
Zi precendentă 4.843
USD
Azi 4.2377
Diferența -0.0238
Zi precendentă 4.2615
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 15-07-2020
EUR flag1 EUR = 4.8433 RON
USD flag1 USD = 4.2377 RON
GBP flag1 GBP = 5.3434 RON
CHF flag1 CHF = 4.5111 RON
AUD flag1 AUD = 2.9665 RON
DKK flag1 DKK = 0.6504 RON
CAD flag1 CAD = 3.1202 RON
HUF flag1 HUF = 0.0137 RON
JPY flag1 JPY = 0.0396 RON
NOK flag1 NOK = 0.4539 RON
SEK flag1 SEK = 0.4674 RON
XAU flag1 XAU = 246.3827 RON
Monede Crypto
1 BTC = 39162.92RON
1 ETH = 1017.05RON
1 LTC = 184.59RON
1 XRP = 0.84RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 2.41% p.a.
ROBOR:
3 luni: 2.15%
6 luni: 2.23%
12 luni: 2.35%
EURIBOR:
3 luni: -0.4350 %
6 luni: -0.3320 %
12 luni: -0.2800 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 8461.40 0.53%
BET-BK 1654.06 0.08%
BET-FI 41252.02 -0.10%
BET-NG 652.04 0.32%
BET-TR 14111.20 0.53%
BET-XT 771.84 0.35%
BET-XT-TR 1293.24 0.35%
BETPlus 1267.76 0.51%
RTL 17522.78 0.61%

Comunicate de presa

Franța retrage Hidroxiclorochina din schema de tratament

Medicamente la ușă, pentru clujeni

Poşta Română a încheiat un acord...

Horia Grigorescu, directorul Poștei Române a spus ce urmează să se întâmplă în zona de investiții privind compania pe care o conduce

UNICEF şi Poşta Română, parteneriat pentru prevenirea răspândirii COVID-19

UNICEF și Poşta Română își unesc...

Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard
Chopard

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES

Copyright 2020 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
nxt.22
YesMy