TVA redus la locuințe. Starea unei locuințe pentru a beneficia de facilitate. Clarificare

Georgel Simionică |
Data actualizării: | Data publicării:
Pentru a beneficia de TVA redus locuințele trebuie să îndeplinească câteva condiții esențiale
Pentru a beneficia de TVA redus locuințele trebuie să îndeplinească câteva condiții esențiale

Printre legile pe care președintele statului le-a promulgat azi, se numără și prevederea care reglementează condițiile în care o locuință poate beneficia de TVA redus.

Astfel, se plică cota redusă de TVA (5%) la achiziția de locuințe precum un apartament sau o casă în condițiile în care aceasta este locuibilă ca atare la momentul predării către cumpărător, acest lucru fiind una una dintre condițiile esențiale pentru un TVA redus.

La ora actuală, Codul fiscal și normele sale de aplicare nu clarifică ce înseamnă că un imobil poate fi locuit ca atare, astfel că uneori Fiscul consideră că s-a aplicat greșit cota de 5% și cere plata diferenței de TVA până la 19%.

Una dintre condițiile de bază pentru a beneficia de cota redusă de TVA la achiziția de locuințe este ca imobilul să fie, la momentul livrării, locuibil ca atare, conform Codului fiscal. Problema este că legislația de până acum nu detalia ce înseamnă, mai precis, că apartamentele sau casele „pot fi locuite ca atare”, motiv pentru care în practică au apărut situații în care Fiscul a considerat că s-a aplicat greșit cota de 5% și a cerut plata diferenței de TVA până la 19% (cota standard).

În acest context, parlamentarii au introdus în Codul fiscal o clarificare din care să reiasă clar ce dotări minime sunt necesare la livrarea unei locuințe pentru a beneficia de cota de TVA de 5%. Acestea vor fi, în esență, ca un cumpărător să aibă acces liber la locuință, să existe electricitate, apă potabilă și canalizare și să existe cel puțin un spațiu de odihnă, o bucătărie și o baie.

Definiția din modificarea legislativă spune că: „locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare reprezintă locuințele care la data livrării îndeplinesc următoarele condiții: 

  • deținătorii acestora au acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;

  • au acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere;

  • sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar, indiferent care sunt dotările existente și gradul de finisare la data livrării, în vederea aplicării (...) cotei reduse de TVA”.

În expunerea de motive se spune că este vorba strict de o clarificare mult-așteptată a ideii de locuință locuibilă ca atare la momentul predării sale către cumpărător. Scopul este de a evita, pe viitor, situațiile din practică în care se ajunge la plata cotei standard de TVA pentru că Fiscul consideră că n-au fost îndeplinite condițiile pentru a aplica TVA-ul redus.

„Amendamentul propus nu are scopul de a realiza nicio schimbare pe fond a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească o locuință la data livrării pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% și nici să creeze excepții în aplicarea prevederii legale în discuție. Clarificările aduse prin introducerea noului punct sunt necesare pentru a evita interpretările abuzive și discreționare ale unei noțiuni nedefinite expres în prezent de Codul fiscal (locuințe care în momentul livrării pot fi locuite ca atare) și pentru a asigura, atât contribuabililor constructori și furnizori de locuințe, cât și cetățenilor cumpărători de locuințe, o mai mare securitate juridică a aplicării legii fiscale, norma propusă având astfel doar un rol de clarificare a sensului normei existente”, se mai spune în expunerea de motive.

Citește și:

Noi reguli privind închirierea locuinţelor pe termen scurt

Comisia Europeană promovează transparenţa în sectorul închirierilor de locuinţe pe termen scurt.

Comisia Europeană a adoptat luni o propunere de regulament pentru a spori transparenţa în domeniul închirierilor de locuinţe pe termen scurt şi pentru a ajuta autorităţile publice să asigure o dezvoltare echilibrată a acestora ca parte a unui sector durabil al turismului, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Deşi rezervările de locuinţe pe termen scurt prezintă multe beneficii pentru turişti şi gazde, acestea pot da naştere la motive de îngrijorare pentru anumite comunităţi locale care se confruntă, de exemplu, cu lipsa unor locuinţe accesibile. Noile norme vor îmbunătăţi colectarea şi schimbul de date de la gazde şi de la platformele online. La rândul său, acest lucru va sta la baza unor politici locale eficace şi proporţionale pentru a aborda provocările şi oportunităţile legate de sectorul închirierilor de locuinţe pe termen scurt.

Noile norme propuse vor contribui la îmbunătăţirea transparenţei în ceea ce priveşte identificarea şi activitatea gazdelor care oferă cazare pe termen scurt şi normele pe care trebuie să le respecte şi vor facilita înregistrarea gazdelor. Acestea vor aborda, de asemenea, fragmentarea actuală a modului în care platformele online fac schimb de date şi, în cele din urmă, vor contribui la prevenirea listărilor ilegale. În general, acest lucru va contribui la un ecosistem turistic mai durabil şi va sprijini tranziţia digitală a acestuia.

Noul cadru propus va armoniza cerinţele de înregistrare a gazdelor şi a proprietăţilor lor propuse pentru închiriere pe termen scurt atunci când aceste cerinţe sunt impuse de autorităţile naţionale: sistemele de înregistrare vor trebui să fie integral online şi uşor de utilizat. Un set similar de informaţii relevante privind gazdele şi proprietăţile acestora, şi anume "cine", "ce" şi "unde" ar trebui să devină necesar. La finalizarea înregistrării, gazdele ar trebui să primească un număr de înregistrare unic.

De asemenea, va clarifica normele pentru a asigura afişarea şi verificarea numerelor de înregistrare: platformele online vor trebui să faciliteze afişarea de către gazde a numerelor de înregistrare pe platformele lor. Totodată, acestea vor trebui să verifice în mod aleatoriu dacă gazdele înregistrează şi afişează numerele corecte. Autorităţile publice vor avea posibilitatea să suspende numerele de înregistrare şi vor putea solicita platformelor să elimine de pe listă gazdele neconforme. Citește mai muilt AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.971
Diferența -0.0002
Zi precendentă 4.9712
USD
Azi 4.5892
Diferența 0.0104
Zi precendentă 4.5788
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 28-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9710 RON
USD flag1 USD = 4.5892 RON
GBP flag1 GBP = 5.7967 RON
CHF flag1 CHF = 5.0678 RON
AUD flag1 AUD = 2.9952 RON
DKK flag1 DKK = 0.6665 RON
CAD flag1 CAD = 3.3765 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0304 RON
NOK flag1 NOK = 0.4260 RON
SEK flag1 SEK = 0.4330 RON
XAU flag1 XAU = 323.4240 RON
Monede Crypto
1 BTC = 324271.72RON
1 ETH = 16419.79RON
1 LTC = 439.51RON
1 XRP = 2.86RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16850.38 0.12%
BET-BK 3085.94 -0.08%
BET-FI 59745.92 -0.64%
BET-NG 1211.06 0.12%
BET-TR 34962.52 0.12%
BET-TRN 34156.67 0.12%
BET-XT 1436.13 0.02%
BET-XT-TR 2946.34 0.02%
BET-XT-TRN 2883.27 0.02%
BETAeRO 1079.93 -0.89%
BETPlus 2486.52 0.11%
RTL 37016.29 0.13%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel