Studiul, care a fost publicată online la 19 noiembrie 2021 în revista Cell, ar putea ajuta cercetătorii și oficialii din domeniul sănătății publice să interpreteze semnificația variantelor noi și existente și să conceapă răspunsuri de sănătate publică adaptate pentru diverse scenarii pe baza caracteristicilor unei variante.
"Până în prezent, dovezile de evadare imunitară - capacitatea unei variante de a eluda sistemul imunitar și de a provoca reinfecții sau infecții peste imunizare - au fost un semnal de alarmă", a declarat Mary Bushman, co-autor al lucrării și cercetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Epidemiologie de la Harvard Chan School. "Descoperirile noastre spun că este poate mai degrabă un steag galben - nu este o problemă atât de mare în sine. Dar atunci când este combinat cu o transmisibilitate sporită, atunci poate fi o problemă foarte mare."
Pe măsură ce pandemia COVID a progresat, au apărut variante ale virusului SARS-CoV-2 inițial de tip sălbatic. Unele au devenit rapid o tulpină dominantă și au crescut numărul de infecții, cum ar fi variantele Alpha și Delta, în timp ce altele, cum ar fi Beta, nu au reușit să se instaleze sau să afecteze semnificativ traiectoria pandemiei. Pentru a înțelege efectele pe care anumiți factori le-ar avea asupra unei pandemii, Bushman a creat un model care simulează modul în care pandemiile alimentate de variante ipotetice ar afecta populațiile care folosesc diverse combinații de măsuri precum purtarea măștii, distanțarea fizică și vaccinarea.
COVID-19. În Africa se întâmplă ceva ”misterios”. Cercetătorii caută explicații
Analiza a simulat o pandemie de SARS-CoV-2 cu mai multe variante diferite și ipotetice, inclusiv combinații ale celor două trăsături: transmisibilitate sporită, similară variantei Alpha; evadare imunitară parțială, similară variantei Beta; transmisibilitate sporită cu evadare imunitară parțială, similară variantei Delta; și o variantă cu niciuna dintre aceste trăsături. Analiza a luat în considerare, de asemenea, modul în care anumite variabile, cum ar fi purtarea măștii, distanțarea fizică și vaccinarea, ar afecta traiectoria pandemiei. Pentru fiecare dintre scenarii, cercetătorii au analizat numărul total de infecții, precum și numărul/ procentul de infecții evitate prin vaccinare.
Bushman și echipa acesteia au stabilit că o variantă cu o transmisibilitate sporită ar fi probabil mai periculoasă decât o variantă care ar putea eluda parțial sistemul imunitar. Cu toate acestea, o variantă cu ambele trăsături ar putea provoca mai multe infecții, reinfecții și infecții peste imunizare decât o variantă cu oricare dintre trăsături.
Conform modelului, se preconizează, de asemenea, că vaccinarea ar fi extrem de benefică în cazul variantelor de tip Delta, deoarece vaccinările ar preveni un număr mai mare de cazuri pe care un virus mai transmisibil le-ar putea provoca și deoarece natura mai blândă a infecțiilor care pătrund peste vaccin ar trebui să reducă substanțial mortalitatea generală.
"Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că apariția unor variante precum Delta face ca nivelurile ridicate de vaccinare să fie cu atât mai cruciale", a declarat Bill Hanage, profesor asociat de epidemiologie și coautor al articolului din Cell. "Chiar dacă nu putem elimina virusul, putem să ne asigurăm că oamenii îi fac față, iar un virus mai transmisibil înseamnă că vor exista mai multe infecții în absența vaccinării, astfel încât mai multe persoane pot beneficia de ea."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.