Un protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei a avut loc, miercuri, pe fondul scăderilor salariale anunţate şi a solicitat public Guvernului României ca măsurile de austeritate să aibă în vedere şi situaţiile specifice, "nu doar abordări generale care vizează tăieri salariale".
Potrivit unui comunicat de presă al Sindicatului Autorităţii de Concurenţă din România - Pro Concurenţa, inspectorii de concurenţă, deşi sunt funcţionari publici, au atribuţii diferite de cele ale personalului din sistemul bugetar, fiind similare cu activitatea organelor judiciare.
"În cursul zilei de 2 iulie 2025, a avut loc un protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei, direct afectaţi de scăderile salariale. Sindicatul Autorităţii de Concurenţă din România - Pro Concurenţa solicită public Guvernului României ca măsurile de austeritate să aibă în vedere şi situaţiile specifice, nu doar abordări generale care vizează tăieri salariale. Angajaţii Consiliului Concurenţei înţeleg pe deplin dificultăţile economice prin care trece România şi rămân, ca întotdeauna, disponibili să contribuie cu toată expertiza pentru depăşirea acestui nou obstacol. Cu toate acestea, considerăm că deficitul bugetar nu a fost cauzat de nivelul salarizării, ci de alte tipuri de cheltuieli angajate de instituţii publice, care nu sunt întotdeauna necesare pentru funcţionarea economiei sau a administraţiei şi care ar putea fi, cu uşurinţă, reduse", se menţionează în comunicat.
Protestatarii susţin că cei doar 230 de inspectori de concurenţă existenţi în prezent în toată ţara au aplicat, în ultimii cinci ani, amenzi totale în cuantum de peste 300 de milioane de euro, bani care merg integral la bugetul de stat.
"Deciziile Consiliului Concurenţei sunt menţinute de instanţe în proporţie de peste 90%, ceea ce arată că sunt realizate cazuri solide, instrumentate profesionist. În anul 2024, dintre toate autorităţile de concurenţă ale statelor membre UE, inspectorii de concurenţă din România au finalizat cele mai multe investigaţii derulate în temeiul Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene", menţionează organizaţia sindicală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.