Petrolul a ignorat luni impactul unei majorări peste așteptări a producției OPEC+ pentru luna august, precum și îngrijorările legate de potențialele tarife americane, prețurile revenind în teritoriu pozitiv după pierderi inițiale, pe fondul unei piețe fizice în continuare strânse.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi (grupul OPEC+) au convenit sâmbătă să majoreze producția cu 548.000 de barili pe zi în august, peste creșterile lunare de 411.000 bpd stabilite în cele trei luni anterioare.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut inițial până la 67,22 dolari pe baril, dar la ora 11:45 GMT urcaseră cu 36 de cenți (0,5%), ajungând la 68,66 dolari. Țițeiul american West Texas Intermediate se tranzacționa la 66,99 dolari/baril, în ușoară scădere cu 1 cent, după un minim anterior de 65,40 dolari.
„Deocamdată, piața petrolului rămâne tensionată, ceea ce sugerează că poate absorbi barilii suplimentari”, a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS.
Potrivit analiștilor RBC Capital conduși de Helima Croft, decizia OPEC+ va readuce în piață aproape 80% din cele 2,2 milioane de barili pe zi de reduceri voluntare asumate anterior de opt membri OPEC. Cu toate acestea, creșterile efective de producție au fost până acum sub nivelurile planificate, majoritatea volumelor suplimentare provenind din Arabia Saudită.
Într-un semnal de încredere în cererea globală de petrol, Arabia Saudită a majorat duminică prețul de vânzare pentru țițeiul său de referință Arab Light către Asia, la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni.
Analiștii Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să anunțe o nouă creștere a producției, de 550.000 bpd pentru luna septembrie, în cadrul următoarei reuniuni programate pe 3 august.
Piața petrolului a fost afectată și de incertitudinile legate de noile tarife comerciale americane: oficiali din SUA au sugerat o amânare a intrării în vigoare a tarifelor, dar nu au oferit detalii privind nivelurile efective. Investitorii se tem că taxele mai mari ar putea frâna activitatea economică și cererea de petrol.
„În a doua jumătate a anului 2025, temerile privind tarifele impuse de administrația Trump continuă să domine climatul piețelor. Singurul sprijin real pentru petrol este în prezent slăbirea dolarului”, a declarat Priyanka Sachdeva, analist de piață la Phillip Nova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.