În 2008, Altria a transformat subunitatea Philip Morris, pe atunci în plină ascensiune, într-o companie separată. Despărțirea s-a produs la insistența investitorilor americani, care-și doreau dividende consistente și o răscumpărare masivă de acțiuni ale întreprinderii. În plus, delimitarea într-o afacere de sine stătătoare simplifica eforturile corporației pe piețele lumii. La 10 ani de la acea operațiune, cei doi actori vor să reunească.
Astfel, se analizează o eventuală fuziuine prin schimb de acțiuni. O variantă care are nevoie de aprobarea conducerilor celor două companii, ai acționarilor și, desigur, ai structurilor de reglementare a pieței, potrivit informațiilor publicate pe site-uri oficiale atât de Philip Morris, cât și de Altria.
Citește și Salarii pentru angajați. O companie prezentă și în România, dă lovitura!
O serie de analiști bursieri cred că planul celor două întreprinderi are drept scop creșterea ponderii pe piața țigaretelor electronice, care prinde o tot mai mare viteză de expasiune. Cererea pentru producția de bază a companiilor este în scădere, ia acest segment ar putea deveni o sursă alternativă de venit. Într-un studiu publicat zilele trecute de analiștii de la Wells Fargo se preciza că momentul actual justifică pe deplin o asemenea tranzacție.