Petrol și Big Pharma: Marile tranzacții ale anului 2023, afaceri de miliarde de dolari

Andreea Craciun |
Data actualizării: | Data publicării:
Fuziuni și achiziții
Fuziuni și achiziții

Volumul fuziunilor și achizițiilor realizate în 2023 ar putea fi cel mai scăzut din ultimii zece ani. În cele mai multe cazuri, bani pentru preluări au avut în principal companiile din Statele Unite, iar bătălia s-a dat pentru câmpuri petroliere și medicamente promițătoare.

Piața globală a fuziunilor și achizițiilor din 2023 stabilește un anti-record după altul. Potrivit datelor platformei financiare Dealogic, companiile au anunțat tranzacții în valoare totală de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari, cea mai mică cifră din 2013. Adică o scădere de 21% față de 2022. 

În SUA, potrivit Dealogic, volumul fuziunilor și achizițiilor a scăzut cu 8%, la 1,42 trilioane de dolari. În Europa și Asia, situația s-a dovedit a fi și mai slabă, cu un minus de 32 miliarde, respectiv 20%.

1. ExxonMobil preia Pioneer Natural Resources

Valoarea tranzacției: 59,5 miliarde USD.

Pe 11 octombrie 2023, ExxonMobil a anunțat achiziția concurentului Pioneer Natural Resources, unul dintre cei mai de succes producători de petrol de șist din Statele Unite. Acționarii Pioneer vor primi 2,3234 de acțiuni ExxonMobil pentru fiecare acțiune deținută. Condițiile implică o primă de 18% pentru acțiunile Pioneer la data anunțării tranzacției. Luând în considerare datoria, valoarea acesteia va fi de 64,5 miliarde de dolari.

Pioneer reprezintă 9% din producția brută de petrol din cel mai mare bazin petrolier din SUA, în timp ce Exxon ocupă locul cinci, cu o cotă de 6%, potrivit RBC Capital Markets. Achiziția va oferi ExxonMobil o poziție dominantă în Bazinul Permian, cu rezerve de 16 miliarde de barili în regiune. echivalent ulei.

Acordul dintre ExxonMobil și Pioneer va fi cel mai mare din sectorul petrolului american din cel puțin 1999, când Exxon a cumpărat grupul Mobil, pe atunci principalul său concurent, pentru 75 de miliarde de dolari.

2. Chevron cumpără compania petrolieră Hess

Valoarea tranzacției: 53 miliarde USD.

La mai puțin de două săptămâni după ce ExxonMobil și Pioneer Natural Resources și-au făcut cunoscute planurile, a apărut o nouă mega-afacere. Producătorul de petrol Chevron a anunțat preluarea concurentului său, Hess Corporation. Acordul va fi plătit în acțiuni: acționarii Hess vor primi 1.025 de acțiuni Chevron pentru fiecare acțiune pe care o dețin. Luând în considerare datoria, suma tranzacției va fi de 60 de miliarde de dolari.

Chevron evidențiază în special a două active Hess - un pachet de 30% din zăcământul petrolier Stabroek, din Guyana, și zăcământul de șist Bakken, din Dakota de Nord.

„Guyana este marele premiu în această afacere”, a spus analistul Third Bridge Peter McNally pentru Bloomberg, „și a devenit doar mai mare” de când petrolul a fost descoperit în țară în urmă cu mai puțin de un deceniu.

3. Compania farmaceutică Pfizer a cumpărat Seagen

Valoarea tranzacției: 43 miliarde USD.

Această înțelegere, anunțată în martie 2023, s-a încheiat acum. Pfizer a plătit 229 de dolari în numerar pentru fiecare acțiune a laboratorului de biotehnologie Seagen, fondat în 1997. Compania produce medicamente inovatoare pentru tratamente împotriva diferitelor afecțiuni canceroase. Portofoliul Seagen include mai mult de 25 de medicamente de acest gen, „dintre care nouă sunt deja blockbuster sau au potențialul de a deveni blockbuster”.

Medicamentele anticancer sunt una dintre principalele domenii de activitate ale Pfizer și care, în 2022, au adus companiei peste 12 miliarde de dolari, dintr-un total al veniturilor de 100 de miliarde de dolari, scrie WSJ. Firma de cercetare Evaluate estimează că produsele Seagen ar putea capta aproape 10% din piața globală a medicamentelor împotriva cancerului, estimată la  375 de miliarde de dolari în 2028. 

4. Cisco Systems achiziționează dezvoltatorul de produse de securitate cibernetică Splunk

Valoarea tranzacției: 28 miliarde USD.

În septembrie 2023, Cisco Systems a anunțat cea mai mare afacere din istoria sa - achiziționarea companiei californiane Splunk, fondată în 2003. Produsele sale vor ajuta Cisco să ocupe o cotă pe un nou segment de piață - securitatea cibernetică din domeniul inteligenței artificiale.

În cadrul acestei afaceri evaluate la 28 de miliarde de dolari,  Cisco va plăti 157 de dolari în numerar pentru fiecare acțiune Splunk, ceea ce reprezintă o primă de 31% față de prețul de închidere din ajunul anunțului achiziției. Dacă Cisco refuză acordul sau este blocat de autoritățile de reglementare, Cisco va plăti despăgubiri de aproape 1,5 miliarde de dolari, dar dacă preluarea va fi din vina lui Splunk, va plăti 1 miliard de dolari.

Cisco încearcă să-și diversifice afacerile, astfel încât să fie mai puțin dependentă de vânzările de echipamente scumpe. Situația este acum agravată de dificultățile asociate cu pandemia și logistică. Cisco se așteaptă ca acordul să îi aducă un venit anual suplimentar de 4 miliarde de dolari.

5. Nippon Steel cumpără American US Steel

Valoarea tranzacției: 14,1 miliarde USD.

Grupul japonez Nippon Steel a anunțat preluarea legendarului producător american pe 18 decembrie 2023. Pentru fiecare acțiune a United States Steel Corp. (US Steel) acționarii săi vor primi 55 dolari în numerar. Acest preț implică o primă de 40% față de prețul de închidere în ajunul anunțului tranzacției. Suma de preluare va fi de 14,1 miliarde de dolari.

US Steel a fost fondată în 1901 de antreprenorul John Pierpont Morgan (JPMorgan Bank poartă numele lui) și magnatul oțelului Andrew Carnegie. Compania a jucat un rol important în dezvoltarea industrială a Statelor Unite în secolul al XX-lea, în primul rând pentru industria auto.

Odată cu dezvoltarea producției de oțel în Asia - Japonia, Coreea de Sud și mai târziu în China și India - US Steel a început să piardă teren. Potrivit Reuters, ea a început să caute un investitor strategic, iar ArcelorMittal, de exemplu, se uita la ea.

Dacă înțelegerea dintre Nippon Steel și US Steel va fi finalizată, compania combinată va ocupa locul doi în producția mondială de oțel, potrivit Bloomberg. Și va fi cea mai mare companie de oțel situată în afara Chinei.

6. Bristol Myers Squibb cumpără Karuna Therapeutics

Valoarea tranzacției: 14 miliarde de dolari

Pe 22 decembrie 2023, a fost anunțată altă tranzacție importantă pe piața farmaceutică din SUA. Gigantul Bristol Myers a convenit achiziționarea companiei Karuna Therapeutics din Boston. Tranzacția va fi plătită în numerar în valoare de 330 de dolari pentru fiecare acțiune Karuna, ceea ce presupune o primă de 53% la prețul de închidere a pieței din ajunul anunțului de achiziție. Valoarea tranzacției va fi de 14 miliarde de dolari.

Karuna produce medicamente pentru tratamente specifice bolilor psihiatrice și neurologice. Un activ esențial din portofoliul Karuna este medicamentul experimental împotriva schizofreniei KarXT, care a trecut testele clinice și așteaptă aprobarea Administrației pentru Controlul Calității Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din SUA. De asemenea, se studiază posibilitatea utilizării acestui medicament pentru persoanele care suferă de boala Alzheimer și tulburarea bipolară.

Analiștii estimează că vânzările KarXT, care ar putea obține aprobarea FDA în septembrie 2024, ar putea ajunge la 4-7 miliarde de dolari pe an.

7. Enbridge cumpără companii de distribuție a gazelor

Valoarea tranzacției: 14 miliarde de dolari

Operatorul canadian Enbridge a anunțat în septembrie achiziționarea a trei companii de distribuție a gazelor naturale de la compania americană Dominion Energy. Valoarea totală a tranzacției este de 14 miliarde de dolari: Enbridge va plăti 9,4 miliarde dolari în numerar și va accepta o datorie de 4,6 miliarde. Compania va fi deținută de East Ohio Gas Company, de Public Service Company of North Carolina și de Questar Gas și de companiile sale afiliate, care operează sub marca Wexpro.

Potrivit Enbridge, tranzacția va duce la crearea celei mai mari platforme de distribuție a gazelor din America de Nord, care va servi 7 milioane de consumatori.

8. Occidental Petroleum preia CrownRock

Valoarea tranzacției: 12 miliarde de dolari

O altă achiziție pe piața petrolieră americană a fost anunțată pe 11 decembrie 2023. Occidental, deținută în proporție 26% din capital de Berkshire Hathaway, firma de investiții a renumitului Warren Buffett, a convenit să cumpere CrownRock, care se ocupă de extracția petrolieră din Bazinul Perm.

Această achiziție va fi plătită parțial în numerar, în parte cu acțiuni Occidental. Pentru a face acest lucru, compania va atrage împrumuturi de 9,1 miliarde de dolari, va emite acțiuni în valoare de 1,7 miliarde dolari și va prelua o datorie CrownRock de 1,2 miliarde USD. Odată cu integrarea afacerilor concurentului, Occidental va putea crește producția în Bazinul Perm cu 170.000 de barili. echivalent petrol pe zi.

9. Harbour Energy a cumpărat de la BASF și LetterOne toate activele companiei de petrol și gaze Wintershall Dea

Valoarea tranzacției: 11,2 miliarde de dolari

Pe 21 decembrie, Harbour Energy a anunțat un acord cu acționarii companiei de petrol și gaze Wintershall Dea - grupul chimic german BASF și holdingul de investiții LetterOne. Conform înțelegerii, Harbour Energy va cumpăra activele de petrol și gaze Wintershall Dea, care îi vor permite să dezvolte câmpuri în Norvegia, Germania, Danemarca, Argentina, Mexic, Egipt, Libia și Algeria.

Valoarea tranzacției va fi de 11,2 miliarde de dolari, plătită parțial în numerar și, în parte, în acțiuni. În plus, are obligațiuni Wintershall Dea în valoare de 4,9 miliarde de dolari. Absorbția va permite Harbour Energy să crească producția de petrol în afara Regatului Unit (acum ocupă primul loc în ceea ce privește extracția petrolului în Marea Nordului).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9753
Diferența -0.0008
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6364
Diferența 0.0079
Zi precendentă 4.6285
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 10-05-2024
EUR flag1 EUR = 4.9753 RON
USD flag1 USD = 4.6364 RON
GBP flag1 GBP = 5.7883 RON
CHF flag1 CHF = 5.0974 RON
AUD flag1 AUD = 3.0491 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.3769 RON
HUF flag1 HUF = 0.0128 RON
JPY flag1 JPY = 0.0297 RON
NOK flag1 NOK = 0.4242 RON
SEK flag1 SEK = 0.4242 RON
XAU flag1 XAU = 343.9627 RON
Monede Crypto
1 BTC = 291968.62RON
1 ETH = 14059.09RON
1 LTC = 384.91RON
1 XRP = 2.41RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17244.72 0.48%
BET-BK 3156.57 0.11%
BET-FI 59546.10 -0.66%
BET-NG 1231.80 0.40%
BET-TR 35780.69 0.48%
BET-TRN 34956.00 0.48%
BET-XT 1464.63 0.35%
BET-XT-TR 3004.80 0.35%
BET-XT-TRN 2940.45 0.35%
BETAeRO 1033.55 -0.86%
BETPlus 2544.55 0.42%
RTL 37854.24 0.53%

Comunicate de presa

Palatul CEC

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel