Ministrul Finanţelor îi îndeamnă pe români să joace la bursă sau să cumpere titluri de stat

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Adrian Câciu / Foto: gov.ro
Adrian Câciu / Foto: gov.ro

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, a vorbit despre oportunităţile pe care le pot fructifica românii la bursă. 

Un parteneriat real cu piaţa de capital din România este de o importanţă deosebită pentru Ministerul de Finanţe ţinând cont de potenţialul imens de dezvoltare şi exprimare al acestuia, potenţial care trebuie susţinut şi de stat prin reglementări favorabile dezvoltării acestuia, a afirmat, joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

"După cum toată lumea constată, trecem printr-o perioadă complicată, atât din punct de vedere economic, dar şi energetic, iar şocurile interne şi externe constituie riscuri permanente care apasă pe vulnerabilităţile structurale din economia românească. În contexte complicate, cel mai important este să construim soluţii, un parteneriat real realizat între stat, cetăţeni, economie şi capital, astfel încât mixul de soluţii să restructureze cauzele de vulnerabilitate şi să consolideze elementele sau pilonii de bază pe care se construieşte o economie. De aceea, un parteneriat real cu piaţa de capital din România este de o importantă deosebită pentru Ministerul de Finanţe ţinând cont de potenţialul imens de dezvoltare şi exprimare al acestuia, potenţial care trebuie susţinut şi de stat prin reglementări favorabile dezvoltării acestuia", a menţionat Adrian Câciu, la Gala BVB Awards.

El a precizat că Ministerul Finanţelor sprijină activ eforturile şi demersurile instituţiilor responsabile cu supravegherea şi funcţionarea pieţelor financiare şi de capital din România pentru a oferi o alternativă viabilă finanţării prin intermediul sectorului bancar.

"Alături de segmentul de obligaţiuni corporative, care a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimii ani, piaţa titlurilor de stat reprezintă o componentă esenţială în formarea şi dezvoltarea pieţelor financiare şi a pieţei de capital prin care pot fi finanţate proiecte de investiţii de mare anvergură. În acelaşi timp, piaţa titlurilor de stat contribuie la lărgirea şi la diversificarea bazei de investitori: fonduri de pensii private, fonduri de investiţii, fonduri mutuale, societăţi de asigurări, atât în plan intern cât şi extern, precum şi a instrumentelor de investiţii. Pentru a creşte gradul de educaţie financiară în rândul investitorilor mici am lansat emisiuni de titluri de stat pentru populaţie, prin mecanismele Bursei de Valori Bucureşti, un proces ce ne propunem să îl continuăm şi în viitor, l-am restartat şi în acest an. Dincolo de partea concretă şi financiară care poate ajuta capitalul de pe bursă cred că avem nevoie de un parteneriat real şi o consolidare a ceea ce înseamnă instrumentele de educaţie financiară la scară largă în România pentru că ar trebui să ducem economiile şi din perspectiva populaţiei, dar şi a companiilor mici, chiar nelistate în zona bursieră", a subliniat ministrul Finanţelor.


În opinia sa, ar trebui adus mult mai mult capital "către zona de investiţii pe active şi nu pe partea pasivă"



"După cum ştiţi, avuţia netă a populaţiei de exemplu, nu este una care să ne facă campioni în Europa. Parteneriatul cu Bursa de Valori Bucureşti şi succesul acestui instrument Fidelis confirmă faptul că Bursa este un canal propice atât pentru finanţarea statului român, cât şi pentru oferirea de instrumente şi mecanisme complexe de economisire şi de tranzacţionare pentru persoanele fizice. Consider că doar printr-un efort comun a tuturor factorilor implicaţi în dezvoltarea pieţei de capital putem contribui la finanţarea companiilor autohtone, inclusiv în ceea ce priveşte proiectele verzi", a adăugat Adrian Câciu.

El a afirmat că, în acest sens, Ministerul Finanţelor are ca obiectiv pentru perioada următoare crearea cadrului general aplicabil pentru emiterea de obligaţiuni verzi.

"Chiar avem acest lucru expres prevăzut şi în programul de Guvernare şi vrem să venim cu instrumente care să poată ajuta chiar din acest an accesul la acest tip de finanţare. La acest moment sunt negocieri la nivel european pentru avansarea reformelor privind uniunea pieţelor de capital. Discutam chiar înainte că trebuie să ne întâlnim şi să punem la punct o strategie pentru ca această uniune a pieţelor de capital să ne surprindă într-un context structural creat astfel încât să putem să nu avem un dezechilibru pe competitivitate din perspectiva pieţelor de capital", a subliniat ministrul Finanţelor.

Citeşte şi: ROBOR le dă frisoane românilor cu credite. Nouă creştere. Nu a mai fost la acest nivel din 2014!

Potrivit acestuia, cetăţenii români, investitorii individuali sau instituţionali vor avea acces permanent transparent digital şi informaţii la cele mai noi oportunităţi de plasament investiţional pe termen lung, în baza acestui pachet amplu de măsuri pe care Uniunea Europeană îl pregăteşte şi la care "va trebui şi noi să răspundem cu instrumentele naţionale".

 

Strategie naţională pentru piaţa de capital


"De asemenea, în acest moment elaborăm împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară o strategie naţională pentru piaţa de capital unde din punctul meu de vedere trebuie să lucrăm împreună cu toţi actorii instituţionali din zona pieţei de capital", a mai spus Adrian Câciu.

În opinia sa, această strategie va asigura o dezvoltare coerentă a pieţei de capital în România şi va pregăti cadrul pentru implementarea unor noi strategii europene în domeniu legate de digitalizare, finanţare sustenabilă şi finanţare verde.

"Nu în ultimul rând vreau sa profit de această ocazie şi să vă invit, domnule preşedinte, dar şi pe ceilalţi actori instituţionali din zona pieţei de capital, dar şi din zona de reglementare să faceţi parte din comitetul consultativ pe care îl creăm la nivelul Ministerului Finanţelor în sensul în care, acolo, aş vrea să identificăm împreună soluţii pentru dezvoltarea rapidă, structurală şi sustenabilă a pieţei de capital, a pieţelor de capital, aducerea lor într-o zonă de confort din perspectiva competiţiei regionale şi mai ales din perspectiva exploatării potenţialului masiv de capital care există în zona noastră", a mai spus ministrul Finanţelor, citat de Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9761
USD
Azi 4.6386
Diferența -0.0181
Zi precendentă 4.6567
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 25-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6386 RON
GBP flag1 GBP = 5.8067 RON
CHF flag1 CHF = 5.0843 RON
AUD flag1 AUD = 3.0283 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3920 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0298 RON
NOK flag1 NOK = 0.4234 RON
SEK flag1 SEK = 0.4274 RON
XAU flag1 XAU = 346.8933 RON
Monede Crypto
1 BTC = 297058.03RON
1 ETH = 14508.94RON
1 LTC = 389.74RON
1 XRP = 2.41RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17061.15 0.67%
BET-BK 3129.20 0.35%
BET-FI 60255.94 -0.37%
BET-NG 1218.86 0.53%
BET-TR 35399.80 0.67%
BET-TRN 34583.88 0.67%
BET-XT 1452.48 0.57%
BET-XT-TR 2979.85 0.57%
BET-XT-TRN 2916.05 0.57%
BETAeRO 1057.55 -0.06%
BETPlus 2519.01 0.62%
RTL 37471.86 0.66%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel