Moneda americană și-a revenit din minimele atinse în fața euro și a lirei sterline la începutul săptămânii, după ce datele privind locurile de muncă din SUA au depășit așteptările și au redus probabilitatea unor viitoare reduceri ale dobânzii de referință din partea Rezervei Federale.
Camera Reprezentanților, controlată de republicani, a adoptat la limită planul economic supranumit de Trump „Legea mea mare, frumoasă”, care prevede cheltuieli și reduceri de taxe estimate să adauge 3,4 trilioane de dolari la datoria publică de 36,2 trilioane. Președintele urmează să semneze legea vineri.
Odată cu închiderea piețelor americane pentru sărbătoarea Zilei Independenței, atenția se îndreaptă către data de 9 iulie, când intră în vigoare tarifele impuse de SUA țărilor care nu au finalizat acorduri comerciale - printre ele, Japonia.
„Această dinamică ridică semne de întrebare legate de sustenabilitatea fiscală și stabilitatea pieței obligațiunilor,” a declarat Kyle Rodda, analist senior la Capital.com. „Totuși, deocamdată, piețele privesc dincolo de aceste riscuri, încurajate de semnele de reziliență ale pieței muncii și de speranțele legate de viitoare acorduri comerciale”.
Indicele dolarului (USD), care urmărește evoluția monedei americane față de un coș de valute importante, a încheiat prima jumătate a anului cu cele mai slabe performanțe din 1973 încoace, pe fondul îngrijorărilor provocate de implementarea haotică a tarifelor și de impactul asupra economiei SUA și al obligațiunilor de stat.
Joi, indicele a crescut cu 0,4%, iar vineri rămânea aproape neschimbat, la 97,056 puncte. Euro urca ușor, cu 0,1%, până la 1,1765 dolari.
Trump a anunțat că SUA va trimite începând de vineri scrisori către diverse state, specificând tarifele aplicate – o schimbare de strategie față de angajamentul anterior de a negocia acorduri bilaterale.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE speră să ajungă „în principiu” la un acord comercial cu SUA până la termenul-limită. Japonia, țară vizată recent de criticile lui Trump, intenționează să trimită din nou principalul negociator comercial în SUA, posibil chiar în acest weekend.
Pe frontul datelor economice, raportul privind ocuparea forței de muncă publicat joi de Departamentul Muncii a arătat o creștere de 147.000 de locuri de muncă în luna iunie, mult peste estimarea analiștilor dintr-un sondaj Reuters, care preconizau un avans de 110.000.
„Piața muncii din SUA încetinește treptat, dar faptul că nu asistăm la o schimbare bruscă este liniștitor”, a spus Hirofumi Suzuki, strateg valutar-șef la SMBC. „Personal, cred că negocierile privind tarifele nu vor decurge favorabil, ceea ce va duce la o slăbire continuă a dolarului și la o întărire a yenului”.
Probabilitatea ca Fed să mențină dobânzile neschimbate la ședința din iulie a crescut la 94,8%, față de 76,2% pe 2 iulie, potrivit instrumentului FedWatch de la CME. Economiștii nu se așteaptă ca banca centrală să reia ciclul de reduceri înainte de luna septembrie sau chiar mai târziu.
Dolarul a scăzut vineri cu 0,2% în fața yenului, la 144,69 yeni, după ce în sesiunea anterioară urcase cu 0,8%. Lira sterlină a rămas aproape nemodificată, la 1,36495 dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.