Industria diamantelor, în mijlocul unui scandal lingvistic

DCBusiness Team |
Data publicării:
Un bijutier studiază un diamant
Un bijutier studiază un diamant

Industria diamantelor a fost implicată într-o dispută cu privire la terminologia adecvată pentru diamantele artificiale. Între timp, comercianții cu amănuntul de bijuterii care au contact direct cu publicul spun că sunt mai preocupați de transparență atunci când vine vorba despre prezentarea acestor pietre prețioase.

Dezbaterea privind vocabularul a reapărut la începutul acestei luni, când guvernul francez a cerut ca toate diamantele artificiale să fie descrise ca fiind "sintetice". De asemenea, țara a restricționat utilizarea cuvântului "diamant".

Industria diamantelor tratează această evoluție ca pe o victorie

"Lăudăm decizia guvernului francez de a insista ca toate pietrele, altele decât diamantele naturale, să fie denumite "sintetice"", a reacționat Yoram Dvash, președintele Federației Mondiale a Burselor de Diamante (WFDB).

Decizia Ministerului francez al Economiei și Finanțelor a venit după un proces lung și minuțios, a declarat Iris Van der Veken, director executiv și secretar general al Watch & Jewellery Initiative 2030 (WJI 2030). Acesta a inclus consultări cu Uniunea Franceză a Bijuteriilor, Orfevreriei, Pietrelor și Perlelor (UFBJOP), care reprezintă industria bijuteriilor și pietrelor prețioase din țară.

"WJI 2030 crede în transparență și în integritatea lanțului de aprovizionare, iar regulile și reglementările trebuie respectate în orice moment", a declarat Van der Veken într-o declarație pentru Rapaport News. "Dezvăluirea caracteristicilor produselor este o componentă cheie pentru încrederea consumatorilor."

3. Diamante n... (8-20colorprc-20diamonds_08263100.jpg)

Termenul "sintetic" este folosit în mod obișnuit în această țară pentru a descrie diamantele artificiale, a declarat Antoine Borde, directorul general al mărcii de bijuterii cu diamante cultivate în laborator de la De Beers, Lightbox, care nu își distribuie produsele în Franța.

"A fost ridicată o întrebare în jurul schimbării acestuia în "diamant crescut în laborator", care în limba franceză nu prea are o traducere adecvată. Sintetic este ceea ce descrie cel mai bine pentru consumatorii francezi, iar aceștia sunt obișnuiți ca această terminologie să fie folosită pentru un diamant cultivat în laborator", a declarat Borde într-un e-mail. "Voi continua să folosesc termenul "diamant crescut în laborator", deoarece acesta este acum folosit în mod obișnuit de către consumatori. Aceasta, desigur, trebuie adaptată la fiecare limbă și piață".

În SUA, Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a aprobat "cultivat în laborator" în "Ghidul bijuteriilor" ca termen care poate fi folosit pentru a comercializa diamantele artificiale. Aceasta a eliminat "sintetic" din denumirile pe care le permitea. Termenul "cultivat în laborator" sau "crescut în laborator" este termenul acceptat pe scară largă pentru diamantele artificiale în SUA și în cea mai mare parte a lumii.

"Angrosiștii, comercianții de diamante, diversele organizații, de la WDC [Consiliul Mondial al Diamantelor] la Federația Mondială a Burselor de Diamante, toate procedează greșit. Chiar nu contează cum îl numiți. Pentru mine, este vorba de transparență", a comentat David Mazer, director de vânzări și formare și cumpărător de diamante la Marks Jewelers, care are magazine în Montgomeryville, Pennsylvania, și Mount Laurel, New Jersey. "Puteți să-i spuneți "compot de mere", dar eu tot am obligația de a împărtăși cu publicul exact ceea ce cumpără. Pentru a mă asigura că înțeleg pe deplin unde se duc banii câștigați cu greu."

2. -imagine fara descriere- (diamante-alrosa_98753800.jpg)

În cele din urmă, clienții decid ce este mai bine pentru ei, a adăugat Rich Goldberg de la Safian & Rudolph Jewelers din Philadelphia, Pennsylvania.

"Cred că mulți din industria noastră s-au lăsat prea mult prinși cu privire la cum ar trebui să numim aceste diamante artificiale. În opinia mea, nu prea contează", spune Goldberg. "Eu personal îmi instruiesc personalul să educe mai întâi clientul și să înțeleagă diferența dintre natural și cultivat în laborator. Ne concentrăm pe transparență și pe construirea încrederii. Clientul poate cumpăra orice dorește".

Brandul danez de bijuterii Pandora, care a ținut prima pagină a ziarelor în 2021 când a anunțat că va folosi numai diamante artificiale în bijuteriile sale, preferă termenul de diamant crescut în laborator.

"Un diamant este un diamant, indiferent dacă este cultivat într-un laborator sau dacă iese din pământ", a subliniat Mads Twomey-Madsen, vicepreședinte senior pentru sustenabilitate și comunicare la Pandora, într-un e-mail. "Diamantele cultivate în laborator sunt identice cu diamantele extrase din mine, dar sunt cultivate deasupra solului. La fel cum gheața din congelator nu este falsă, dar este identică cu gheața din natură. Această afirmație este susținută de instituții importante, cum ar fi Comisia Federală pentru Comerț din SUA, care au declarat că diamantele cultivate în laborator nu sunt sintetice sau false, ci diamante reale. A numi "sintetice" diamantele crescute în laborator este înșelător."

4. -imagine fara descriere- (diamante_2__97008000.jpg)

Douglas Meadows, de la David Douglas Diamonds & Jewelry din Marietta, Georgia, s-a declarat mulțumit de asemenea de denumirea acestor diamante cultivate în laborator. La fel ca și alți bijutieri intervievați, el vinde atât diamante naturale, cât și cultivate în laborator. El a spus că cei doi termeni utilizați în mod obișnuit pentru diamante în SUA fac o distincție corectă între ele. Terminologia este distinctă și simplă pentru consumatori și bijutieri.

"Utilizarea denumirii "cultivat în laborator" a fost bine primită de către consumatori", a precizat Meadows. "Nu cred că am avut cazuri în care oamenii să fie confuzi cu privire la ceea ce cumpără."

Meadows a fost unul dintre primii care a adoptat diamantele cultivate în laborator, făcând patru călătorii în India pentru a urmări procesul de fabricație a pietrelor naturale și a celor cultivate în laborator. "Din punctul de vedere al tăietorului, nu poți face diferența", a observat el. El a avut unele preocupări practice în cazul în care numele "sintetic" ar reveni, sau dacă s-ar folosi un alt nume. "Ce se întâmplă cu diamantele care sunt inscripționate ca fiind crescute în laborator pe brâu și cu documentația acestora?", a întrebat el.

"Îmi place termenul "lab-grown". Funcționează pentru noi. Orice altceva și tot ce faceți este să amețiți oamenii", a continuat el. "Eu sunt pentru a le oferi consumatorilor posibilitatea de a alege. Le prezint opțiuni și îi las să aleagă. Menirea mea este să mă asigur că primesc informațiile corecte de ambele părți ale baricadei."

Mazer este un bijutier la a patra generație și un membru al consiliului de administrație al American Gem Society (AGS), crede că diamantele naturale sunt o alegere mai bună pentru majoritatea consumatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.97
Diferența 0.0010
Zi precendentă 4.969
USD
Azi 4.5781
Diferența -0.0004
Zi precendentă 4.5785
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 27-07-2024
EUR flag1 EUR = 4.9700 RON
USD flag1 USD = 4.5781 RON
GBP flag1 GBP = 5.8914 RON
CHF flag1 CHF = 5.1865 RON
AUD flag1 AUD = 3.0027 RON
DKK flag1 DKK = 0.6660 RON
CAD flag1 CAD = 3.3139 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0297 RON
NOK flag1 NOK = 0.4154 RON
SEK flag1 SEK = 0.4235 RON
XAU flag1 XAU = 349.3503 RON
Monede Crypto
1 BTC = 310999.26RON
1 ETH = 14913.21RON
1 LTC = 326.83RON
1 XRP = 2.74RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.86% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.80%
6 luni: 5.85%
12 luni: 5.90%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET18562.570.62%
BET-BK3451.260.29%
BET-EF1000.000.00%
BET-FI60522.910.44%
BET-NG1324.700.60%
BET-TR40567.250.64%
BET-TRN39460.390.64%
BET-XT1582.580.60%
BET-XT-TR3406.050.63%
BET-XT-TRN3319.700.63%
BETAeRO1041.04-0.45%
BETPlus2742.330.56%
RTL40817.270.65%

Opinii

Preț halucinant ca să îți pui prosopul pe plajă

200 de lei ca să stai cu prosopul pe plajă. Românul, mai tare ca francezul de la Saint Tropez

Litoralul românesc continuă să ne surprindă...

Tren deraiat / Foto: Replica Online

Călătoriile cu trenul au devenit sport extrem în România

Căile Ferate din România se mai țin în doar...

Cosmin Marinescu

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel