Urmărește dezbaterea live

În ce moment al zilei sistemul imunitar funcționează la maximum

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Sistemul imunitar are un ritm cicadian
Sistemul imunitar are un ritm cicadian

Oamenii de știință elvețieni și germani arată că activarea sistemului imunitar oscilează pe parcursul zilei, cu un vârf chiar înainte de începerea zilei.

Ceasurile circadiene, care reglează majoritatea proceselor fiziologice ale ființelor vii pe un ritm de aproximativ 24 de ore, reprezintă unul dintre cele mai fundamentale mecanisme biologice. Descifrând mecanismele de migrare celulară care stau la baza răspunsului imunitar, oamenii de știință de la Universitatea din Geneva (UNIGE), din Elveția, și de la Universitatea Ludwigs-Maximilians (LMU), din Germania, au demonstrat că activarea sistemului imunitar este modulată în funcție de momentul zilei. Într-adevăr, migrația celulelor imunitare de la piele la ganglionii limfatici oscilează pe o perioadă de 24 de ore. Funcția imunitară este cea mai ridicată în faza de repaus, chiar înainte de reluarea activității - după-amiaza în cazul șoarecilor, care sunt animale nocturne, și dimineața devreme în cazul oamenilor. Aceste rezultate, care pot fi citite în revista Nature Immunology, sugerează că ar trebui, eventual, să se țină cont de momentul zilei la administrarea vaccinurilor sau a imunoterapiilor împotriva cancerului, pentru a le spori eficacitatea.

Spre deosebire de sistemul imunitar înnăscut, care reacționează imediat, dar într-un mod nemijlocit, sistemul imunitar adaptativ construiește un răspuns pe termen lung, specific fiecărui agent infecțios. "Sistemul imunitar adaptativ are nevoie de săptămâni pentru a forma un răspuns specific unui anumit agent patogen. Acest răspuns durează apoi mult timp datorită unui mecanism de memorie celulară", spune Christoph Scheiermann, profesor în cadrul Departamentului de Patologie și Imunologie și al Centrului de Cercetare a Inflamației din Geneva (GCIR) de la Facultatea de Medicină a UNIGE, care a condus această cercetare. "Acesta este, de obicei, mecanismul care acționează în timpul vaccinării împotriva unui virus, de exemplu".

Pentru a înțelege rolul ritmurilor circadiene asupra activării imunitare, cercetătorii au analizat migrarea celulelor dendritice din piele în sistemul limfatic, unul dintre pilonii răspunsului imunitar adaptativ. Situate în multe organe periferice, inclusiv în piele, celulele dendritice migrează prin vasele limfatice către ganglionii limfatici, unde sunt prezentați antigenii, pentru a declanșa un răspuns imunitar împotriva unui agent patogen care intră.

Citește și: COVID în ultimele două săptămâni: 400 de morți, zilnic. Unde era România cu 80% rata de vaccinare

Ceasuri sincronizate

Oamenii de știință au observat mai întâi capacitatea de migrare a celulelor dendritice la șoarecii sălbatici de patru ori pe zi, apoi la șoarecii fără ceasuri interne funcționale. "Pentru ca migrația celulară să aibă loc corect, nu numai celulele dendritice, ci și celulele vaselor limfatice trebuie să răspundă unui ritm circadian", explică Stephan Holtkamp, pe atunci cercetător la Centrul Biomedical al Universității Ludwig-Maximilian și primul autor al acestui studiu. Prin urmare, ceasul circadian trebuie să fie funcțional pe ambele părți ale mecanismului: în celulă și în mediul său. În caz contrar, vârfurile de activitate nu se mai produc, iar sistemul imunitar funcționează în permanență cu încetinitorul.

Cercetătorii și-au repetat apoi experimentul pe celule de piele umană prelevate de la pacienți în diferite momente ale zilei. "Am identificat numeroase molecule, în special chemokine, care sunt implicate în procesul de migrație și a căror expresie este reglată de ceasurile circadiene", spune Christoph Scheiermann. "Aceleași molecule au fost descoperite în celulele umane și de șoarece cu un ritm inversat care corespunde obiceiurilor de viață ale celor două specii, nocturn pentru rozătoare, diurn pentru om. Acest lucru confirmă faptul că acest ritm este guvernat de activitatea naturală în funcție de alternanța dintre zi și noapte."

Stimularea sistemului imunitar într-un moment favorabil

Date suplimentare indică, de asemenea, că, dacă sistemul imunitar este stimulat în momente diferite ale zilei, apar aceleași oscilații, cu un vârf dimineața. Dar de ce este sistemul imunitar guvernat de un ritm oscilator? "Ritmurile circadiene funcționează ca un sistem de economisire a energiei pentru a utiliza cât mai bine resursele energetice în funcție de nevoile cele mai imediate. Ar putea fi aceasta o modalitate prin care sistemul imunitar să fie în alertă în momentele în care riscul de expunere la agenți patogeni este mai mare, prin ingerarea de alimente și/sau interacțiuni sociale?" De asemenea, am putea fi mai vulnerabili la agenții patogeni seara și noaptea? Este imposibil de spus pentru moment. Cu toate acestea, importanța ritmului circadian asupra sistemului imunitar este abia acum în curs de a fi dezvăluită și ar putea avea o importanță majoră atât pentru vaccinarea preventivă, cât și pentru administrarea de terapii antitumorale sau pentru gestionarea bolilor autoimune. Echipa lui Christoph Scheiermann va explora acum mai în detaliu prima etapă a răspunsului imunitar, atunci când agentul patogen sau vaccinul intră în organism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 323145.53RON
1 ETH = 16367.83RON
1 LTC = 467.85RON
1 XRP = 2.89RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.06%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16966.82 0.22%
BET-BK 3100.46 -0.12%
BET-FI 60105.40 -0.98%
BET-NG 1222.48 0.44%
BET-TR 35204.12 0.22%
BET-TRN 34392.70 0.22%
BET-XT 1446.25 0.06%
BET-XT-TR 2967.10 0.06%
BET-XT-TRN 2903.59 0.06%
BETAeRO 1082.38 -0.21%
BETPlus 2502.91 0.21%
RTL 37277.36 0.21%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel