Formula prin care Rusia reușește să importe electronicele necesare industriei de război

DCBusiness Team |
Data publicării:
Portul Tanger Med / Foto: Freepik
Portul Tanger Med / Foto: Freepik

Cu ajutorul unor site-uri specializate de comerț electronic, al unor soluții de transport maritim secrete și al unei constelații de intermediari, Rusia a obținut componentele electronice de care are nevoie pentru a-și menține economia și războiul din Ucraina.

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, inginerii de la Convex, o companie rusă de telecomunicații, trebuiau să găsească echipamente americane pentru a transmite date către FSB, temutul serviciu de informații al țării. Dar niciun echipament nu a mai sosit după ce națiunile occidentale au impus noi limite comerciale radicale Rusiei.

Angajații de la Convex au găsit curând o soluție.

În timp ce Cisco, un furnizor de tehnologie din SUA, a oprit vânzările către Rusia la 3 martie 2022, inginerii de la Convex au obținut cu ușurință echipamentul Cisco de care aveau nevoie prin intermediul unui site de comerț electronic rusesc obscur numit Nag, care a reușit să evite restricțiile comerciale internaționale prin achiziționarea de echipamente americane prin intermediul unei rețele de furnizori din China.

Inginerii de la Convex au vizitat apoi birourile Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, cunoscut sub numele de F.S.B., din Ekaterinburg pentru a instala echipamentul care va ajuta la clasificarea și trimiterea datelor către autorități. "Coordonați cu F.S.B. am amplasat switch-ului Cisco Catalyst WS-C4948E", a scris un inginer Convex la 23 martie 2022, potrivit unui jurnal de comunicații al companiei obținut de The New York Times.

În cele 22 de luni de când a început războiul din Ucraina, Rusia a continuat în mare parte să obțină tehnologia de care are nevoie pentru a-și menține economia în funcțiune. După ce restricțiile la export și interdicțiile corporative au dus inițial la întreruperi ale comerțului, furnizorii ruși au găsit portițe de scăpare și au cultivat noi variante. Aproape nicio piesă de hardware comercial - inclusiv echipamente de telecomunicații de bază, echipamente de supraveghere, microcipuri pentru sisteme avansate de calcul și de armament și drone - nu a fost prea greu de obținut.

2. -imagine fara descriere- (fsb_26870100.jpg)

Sediul FSB

Autoritățile și companiile rusești și-au unit forțele pentru a profita de fisurile din răspunsul global

Acestea au exploatat rețele de intermediari, inclusiv intermediari din China, și și-au mascat activitatea prin intermediul unor companii fantomă, potrivit unor scurgeri de informații din e-mailurile guvernului rus, documente comerciale și înregistrări ale unor conversații online între inginerii ruși obținute de The Times.

De asemenea, au apelat la țări care au adoptat poziții neutre în conflict, cum ar fi Maroc și Turcia, și au folosit porturile acestora pentru a primi bunuri de la centrele de producție tehnologică la nivel mondial, care sunt apoi plasate pe alte nave care se îndreaptă spre Rusia, un proces cunoscut sub numele de transbordare. Produsele tehnologice interzise au fost apoi puse la dispoziție pentru a fi cumpărate de la furnizori cunoscuți și de pe site-uri de comerț electronic ușor de utilizat, precum Nag.

Nou lanț de aprovizionare

Flexibilitatea a fost primordială. În e-mailuri săptămânale, oficialii ruși din domeniul comerțului au împărtășit sfaturi cu privire la porturile care ar transfera bunuri, cine ar face comerț în ruble și unde ar putea fi reparate navele sub pavilion rusesc, arată documentele. Dacă un furnizor înceta să mai vândă, ei găseau altul. Dacă o rută maritimă era tăiată, altele noi preluau ștafeta.

Documentele oferă o privire rară asupra unei curse în care comercianții ruși au rămas în mod fiabil cu un pas înaintea eforturilor conduse de SUA de a le tăia calea. Succesul lor arată cât de dificil este să oprești circulația globală a tehnologiei comerciale, ridicând întrebări cu privire la eficiența restricțiilor comerciale occidentale și dacă giganții din domeniul tehnologiei ar trebui să controleze mai bine destinațiile produselor lor - și dacă este posibil să facă acest lucru.

Anchetatorii guvernamentali cu personal insuficient din Statele Unite și din Europa nu pot ține pasul cu fluxul de bunuri, deseori tenebroase, a declarat Elina Ribakova, un economist care a studiat evaziunea de sancțiuni la Peterson Institute for International Economics, un think tank american. Marile companii de tehnologie, a adăugat ea, trebuie să facă mai mult pentru a întrerupe livrările către Rusia.

Când sancțiunile împotriva Rusiei au intrat în vigoare anul trecut, ProSoft, un furnizor de electronice cu sediul la Moscova, a avut de suferit.

Oficialii companiei, care vinde echipamente de supraveghere biometrică și tehnologie pentru industria grea și infrastructura critică, au trimis un e-mail misiunii comerciale a guvernului rus în Maroc pentru ajutor, potrivit unui mesaj analizat de The Times.

"Cu doar o săptămână în urmă, nu a fost dificil să le primim de la furnizorii americani și europeni", a scris un director al ProSoft, referindu-se la tehnologia interzisă acum. Acum "riscăm să începem să reducem producția (există mici rezerve în depozit)".

O foaie de calcul atașată mesajului enumera sute de microcipuri și senzori americani, europeni și japonezi de care ProSoft avea nevoie.

La acea vreme, economia Rusiei absorbea efectele inițiale ale restricțiilor comerciale. Rubla s-a prăbușit, inflația și ratele dobânzilor au crescut vertiginos, băncile rusești au fost izolate de mari părți ale sistemului financiar global, iar oligarhii au rămas neputincioși în timp ce iahturile lor erau confiscate.

Dar durerea nu a durat, deoarece președintele Vladimir V. Putin a refăcut economia Rusiei. Oficialii și directorii ruși au făcut rapid echipă pentru a găsi soluții de rezolvare. Loialiștii politici au profitat în timp ce companiile occidentale fugeau.

4. -imagine fara descriere- (vladimir-putin_75496100.jpg)

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

În Maroc, biroul comercial al Rusiei, care se ocupă de interesele economice ale țării peste hotare, a ajutat, de asemenea, companiile rusești să își recapete poziția. După ce ProSoft a cerut ajutor, oficialii din domeniul comerțului au intrat în acțiune.

"Suntem în contact permanent cu directorul general" al portului de stat marocan Tanger Med, a scris un oficial rusîntr-un e-mail din aprilie 2022. "În cazul în care navele intră sub pavilion rusesc, nu vor exista probleme cu întreținerea".

Marocanii spun că nu știu nimic

O purtătoare de cuvânt a Tanger Med, port aflat la strâmtoarea Gibraltar, a declarat că portul închiriază spațiu companiilor de transport maritim și nu are "nicio informație și nici responsabilitate" cu privire la navele care se deplasează prin complex. Portul, care gestionează anual peste opt milioane de containere care fac legătura cu 180 de porturi internaționale, "nu avea cunoștință" de mărfuri transportate care să facă escală în porturile rusești înainte sau după ce au fost la Tanger Med, sau de faptul că se efectuează lucrări de întreținere a navelor rusești, a adăugat ea.

Până în noiembrie 2022, oficialii comerciali ruși din Maroc se lăudau că "sprijinul lor direct" a transformat țara africană într-un centru de transbordare a produselor electronice. Mărfurile din Taiwan, China și alte centre de producție erau descărcate la Tanger Med și apoi plasate pe alte nave care se îndreptau spre Rusia.

"Având în vedere natura pe termen lung a cooperării cu partenerul marocan, volumul livrărilor s-ar putea ridica la aproximativ 10 milioane de dolari pe an", au scris oficialii comerciali despre activitatea lor pentru ProSoft.

ProSoft a menținut, de asemenea, aprovizionarea cu tehnologie occidentală cu ajutorul unei companii obscure de fier vechi înregistrată în Casablanca, Maroc. După începerea războiului, compania, Invent Maroc, a creat un nou site web și a direcționat tehnologie restricționată prin Maroc către Rusia, inclusiv microcipuri de la Texas Instruments, Intel și NXP, potrivit datelor comerciale. În 2022, Statele Unite au limitat exportul de semiconductori realizați cu echipamente sau proprietate intelectuală americane către Rusia.

Invent Maroc, condusă de un bărbat pe nume Alexander Trinz, nu avea un istoric anterior de exporturi internaționale. Cu toate acestea, s-a aprovizionat cu produse electronice din Costa Rica, Malaezia, Taiwan, China, Japonia și Mexic, potrivit datelor comerciale.

Într-o convorbire telefonică din această lună, Trinz a declarat că a furnizat tehnologie Rusiei în trecut, dar nu de la război încoace. "Înainte, am lucrat cu Rusia, dar în acest moment nu mai putem", a spus el.

3. -imagine fara descriere- (moscova_22902900.jpg)

O analiză a ofertelor ProSoft a descoperit aproape 300 de produse de vânzare care conțin cipuri Intel, precum și componente fabricate de Nvidia și un cip de calculator optimizat pentru inteligența artificială proiectat de Google. Deși nu este clar cum au fost folosite în cele din urmă importurile, cipurile americane au fost găsite pe rachete și drone rusești, potrivit experților în armament.

Nvidia, Intel și Google au refuzat să comenteze. Texas Instruments a declarat că se opune "deturnării ilicite a produselor noastre către Rusia". ProSoft, NXP și reprezentantul comercial al Rusiei în Maroc nu au răspuns la solicitările de comentarii.

În octombrie 2022, oficialii ruși din domeniul comerțului au declarat că au înființat 20 de operatori în portul Tanger Med pentru a "efectua cu promptitudine" logistica de a obține încărcarea mărfurilor pe navele "de alimentare" care se îndreaptă în cele din urmă spre Rusia, potrivit unui raport săptămânal de transport maritim. Un alt raport a precizat că porturile din Turcia, membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, au acceptat plata în ruble.

"Restricțiile impuse de sancțiuni au fost depășite cu succes", a declarat un raport guvernamental cu privire la o rută comercială din Turcia în luna martie a acestui an.

Pe site-uri rusești de comerț electronic puțin cunoscute, precum Nag, OCS Distribution, 3Logic Distribution și 4Telecom, sunt listate spre vânzare tehnologii complexe realizate de marii producători americani și europeni de telecomunicații, cum ar fi Cisco, HP, Juniper, Ericsson și Nokia.

China și Hong Kong au furnizat 85% din semiconductorii importați în Rusia din martie 2022 până în septembrie 2023, față de 27% înainte de conflict, potrivit Silverado Policy Accelerator, o organizație non-profit care studiază rutele comerciale rusești.

Nag, care vinde echipamente hardware contractorilor regionali din domeniul telecomunicațiilor și al supravegherii, reprezintă o platformă majoră. Prin intermediari, a cumpărat tehnologie americană restricționată în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari de la începutul războiului, conform datelor comerciale. În total, a importat hardware în valoare de 150 de milioane de dolari din China în acest an, arată datele. Echipamentul de comunicații, care aparent nu a fost interzis să ajungă în Rusia, este ușor de găsit pe site-ul său, filtrat în funcție de preț, tip de produs și cantitate.

Angajații Nag au vorbit despre provocările logistice pe care le-au avut din cauza sancțiunilor internaționale, potrivit comunicărilor interne. În mai 2022, un angajat Nag a scris unui client rus că "vechiul sistem de tranzit s-a încheiat", întârziind livrarea a 20.000 de dolari de echipamente Juniper. O lună mai târziu, Nag a revenit pentru a spune că problema a fost rezolvată și că echipamentul va ajunge în lunile următoare.

5. -imagine fara descriere- (servere_57659900.jpg)

De asemenea, era disponibilă tehnologie pentru construirea de sisteme de supraveghere și cenzură online. Operatorii de telecomunicații din Rusia sunt obligați prin lege să furnizeze date de comunicații despre clienți serviciilor de securitate, ceea ce înseamnă că trebuie să cumpere echipamente specializate care să trimită informațiile către agenții guvernamentali. Pe panourile de mesaje Nag, accesibile acum doar din Rusia, inginerii au postat sfaturi tehnice pentru a face ca sistemele să funcționeze conform specificațiilor F.S.B.

Ericsson, Juniper, Nokia și IBM au declarat că orice importuri în Rusia au fost făcute fără acordul lor. OCS Distribution a declarat că "nu vinde produse care încalcă sancțiunile și restricțiile internaționale" și că orice astfel de tehnologie listată pe site-ul său pentru cumpărare se afla acolo deoarece se afla în plin proces de revizuire. HP, 3Logic Distribution și 4Telecom nu au răspuns la solicitările de comentarii.

O rețea de companii și mărci operate de Nag în Kazahstan, Uzbekistan și Emiratele Arabe Unite a contribuit, de asemenea, la ascunderea transporturilor de tehnologie sancționată. În total, Nag a adus în Rusia aproape 10 milioane de dolari în echipamente Cisco și aproximativ 1 milion de dolari în produse Nokia și Intel în ultimul an.

La birourile F.S.B. din Ekaterinburg, echipamentele Cisco pe care inginerii Convex le-au instalat au stat alături de routere produse de Juniper, conform înregistrărilor Convex. Mai puțin de un an mai târziu, disponibilitatea tehnologiei occidentale era atât de abundentă încât inginerii Convex puteau face cumpărături.

Într-o conversație pe sistemul intern de mesagerie al Convex din acest an, inginerii s-au concentrat asupra unui nou furnizor pe care îl "reperaseră". Operând sub numele sale-server.ru, furnizorul avea o mulțime de tehnologie de  de la HP, IBM și alții și și mai important, prețul era cel corect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9722
Diferența -0.0002
Zi precendentă 4.9724
USD
Azi 4.5831
Diferența -0.0034
Zi precendentă 4.5865
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9722 RON
USD flag1 USD = 4.5831 RON
GBP flag1 GBP = 5.9672 RON
CHF flag1 CHF = 5.2983 RON
AUD flag1 AUD = 3.0642 RON
DKK flag1 DKK = 0.6666 RON
CAD flag1 CAD = 3.3168 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4202 RON
SEK flag1 SEK = 0.4353 RON
XAU flag1 XAU = 403.0756 RON
Monede Crypto
1 BTC = 308714.32RON
1 ETH = 12085.27RON
1 LTC = 322.33RON
1 XRP = 2.49RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.55%
6 luni: 5.59%
12 luni: 5.64%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17441.390.20%
BET-BK3270.42-0.08%
BET-EF937.640.24%
BET-FI61167.95-0.42%
BET-NG1228.310.27%
BET-TR38452.230.23%
BET-TRN37376.280.23%
BET-XT1501.620.09%
BET-XT-TR3254.380.11%
BET-XT-TRN3170.040.11%
BETAeRO951.12-0.33%
BETPlus2581.780.17%
RTL38690.230.21%

Comunicate de presa

Bancomat CEC Bank

CEC Bank lansează serviciul de plăți instant RoPay

CEC Bank lansează serviciul de plăți instant...

Fidelis

FIDELIS, ediția de toamnă a înregistrat record dupã record

A fost cea mai mare sumã investitã, cel mai...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel