Fondurile de investiții- alternativa bună de economisire pentru persoanele care au un orizont de plasament pe termen mediu şi lung

DCBusiness Team |
Data publicării:

Randamentele fondurilor de investiţii din ultimii ani ne arată că acestea sunt o alternativă bună de economisire pentru persoanele care au un orizont de plasament pe termen mediu şi lung, este de părere Preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), Radu Hanga.

Fondurile de investiţii vor să finanţeze companiile în toate stadiile lor de dezvoltare, însă din păcate numărul ofertelor este încă unul redus în piaţa locală, astfel încât încă 5,5 miliarde de lei sunt investiţi în companii din afara graniţelor, a afirmat marţi Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

"Fondurile de investiţii reprezintă unul din cei mai mari investitori din economia locală. Cumulat, investim peste 11 miliarde de lei în capitalul companiilor româneşti şi le finanţăm prin obligaţiuni deţinute cu încă 1,6 miliarde de lei. Ne dorim să fim cât mai prezenţi în viaţa companiilor locale, să finanţăm companiile în toate stadiile lor de dezvoltare, din păcate însă numărul ofertelor este încă unul redus în piaţa locală, astfel încât încă 5,5 miliarde de lei le investim în companii din afara graniţelor României prin obligaţiuni corporative", a declarat Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management.

"Oferta de fonduri de investiţii prezentă pe piaţa românească este una bine diversificată, cu produse potrivite atât pentru românii care doresc plasamente mai conservatoare (fonduri monetare sau de obligaţiuni), cât şi pentru cei care au o abordare mai agresivă (fonduri diversificate sau de acţiuni), cu expunere pe piaţa românească, dar şi pe pieţele globale", a explicat Radu Hanga.

11 miliarde de lei, investite în companiile românești

În companiile româneşti, sunt investite fonduri în valoare de peste 11 miliarde de lei. Din acest motiv, fondurile de investiţii sunt considerate motorul economiei locale.

"Încurajăm investitorii să manifeste interes şi să urmărească evoluţia emitenţilor listaţi la Bursa de Valori Bucureşti, deoarece principalii indici arată evoluţii pozitive de la începutul anului. Prin urmare, investiţia în principalii indici bursieri poate reprezenta o soluţie de diversificare cu potenţial interesant', a afirmat Horia Gustă, Director General SAI Certinvest. Activitatea de investitor a devenit mai facilă în ultimii ani, datorită progreselor înregistrate în domeniul tehnologic şi modernizării infrastructurii utilizate. 'Avem astăzi în ţară peste 2.000 de locaţii fizice unde putem efectua operaţiuni de subscriere sau retrageri din fondurile de investiţii. Dacă punem la socoteală şi mobile banking-ul principalilor jucători bancari sau aplicaţiile dedicate oferite de diverşi administratori, putem concluziona că efectuarea unei investiţii este extrem de facilă. Cântăriţi decizia de alegere a unui fond adecvat şi investiţi cu uşurinţă!", a spus Aurel Bernat, director general BT Asset Management.

Dintre toate instrumentele disponibile pentru piaţa de capital din România, fondurile de tip multi-asset şi de tip liquid alternatives înregistrează cele mai mari vânzări în ultima perioadă. "Până la jumătatea anului 2018, vânzările nete de fonduri de investiţii de tip cross border, la nivel global au totalizat 198 miliarde de euro, din care Europa 108 miliarde de euro. În Europa, după un an record în 2017, vânzările nete de fonduri de obligaţiuni au devenit negative de la începutul anului 2018. Fluxurile de capital în fondurile de acţiuni au încetinit semnificativ în trimestrul doi, în timp ce fondurile de tip multi-asset şi de tip liquid alternatives rămân principalul generator de vânzări', a susţinut Ioan Gheorghiu, Amundi Asset Management.Putem obţine randamente satisfăcătoare, dacă alegem să plasăm fonduri pe termen lung, pentru a atenua şi perioadele de volatilitate ridicată. 'Disciplina reprezintă factorul principal pentru investiţiile de succes pe termen lung. Fie că investim sume considerabile la un anumit moment dat, fie că alegem să investim sume mai mici, într-un mod recurent, în fiecare lună sau trimestru, este important să reţinem că investiţiile pe termen lung au şanse semnificative de a genera randamente satisfăcătoare. A urmări evoluţia pieţelor financiare pe termen scurt reprezintă un comportament investiţional ce necesită multă atenţie şi presupune decizii luate extrem de rapid, iar de cele mai multe ori factorul emoţional conduce spre o experienţă investiţională nefericită, mai ales în momente de volatilitate ridicată", a afirmat Milan Pruşan, managing director NN Investment Partners.

Programe de educație financiară

În ultimii ani, se fac demersuri susţinute pentru generarea şi gestionarea unor programe de educaţie financiară, care să permită maselor utilizarea cu uşurinţă a unor concepte de bază din industria de capital, precum înţelegerea bugetului, au explicat specialiștii prezenți la discuții. "Noi, la şcoala de bani, credem că independenţa financiară se învaţă şi că este foarte important să începem discuţia despre bani plecând de la bază - de la înţelegerea bugetului şi a modului în care îl alocăm. Acesta este şi principiul pe care am construit programul Şcoala de bani având în minte nevoia de a înţelege viaţa financiară pe termen lung şi de a conştientiza care sunt factorii care o influenţează. Când aceste lucruri sunt clare putem să discutăm despre obiective financiare ample şi să ne folosim de toate instrumentele existente în piaţă pentru a le îndeplini", a declarat Vasile Cristian Pascu, şef Departament, Departamentul Instituţii Financiare, Direcţia Pieţe Financiare BCR.

Experţi din industria Asset Management, membri ai Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), s-au întâlnit cu jurnaliştii pentru a discuta cele mai importante teme ale momentului referitoare la fondurile de investiţii. Asociaţia Administratorilor de Fonduri (A.A.F.) este o organizaţie profesională independentă neguvernamentală a operatorilor din industria Organismelor de Plasament Colectiv (OPC) din România. Asociaţia reuneşte 28 de membri: 18 societăţi de administrare a investiţiilor (SAI), 5 Societăţi de Investiţii Financiare (A.F.I.A.), Fondul Proprietatea şi 4 bănci depozitare. Din 2009, AAF a devenit membru cu drepturi depline în cadrul European Fund and Asset Management Association (EFAMA). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 323418.77RON
1 ETH = 16382.71RON
1 LTC = 433.52RON
1 XRP = 2.84RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16928.98 0.59%
BET-BK 3104.20 0.52%
BET-FI 60700.98 0.95%
BET-NG 1217.08 0.61%
BET-TR 35125.60 0.59%
BET-TRN 34315.99 0.59%
BET-XT 1445.33 0.66%
BET-XT-TR 2965.22 0.66%
BET-XT-TRN 2901.75 0.66%
BETAeRO 1084.68 -0.45%
BETPlus 2497.77 0.56%
RTL 37198.07 0.62%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel