Majoritatea partenerilor comerciali ai SUA se confruntă cu perspectiva unor taxe vamale mai ridicate, la încheierea perioadei de grație de 90 de zile stabilite de președintele Donald Trump pentru impunerea tarifelor „reciprocității” de Ziua Eliberării, care expiră miercuri.
Trump a precizat duminică faptul că noile tarife vor intra în vigoare de la 1 august. Totodată, a anunțat că va nominaliza, luni, aproximativ o duzină de țări cărora li se vor transmite notificări oficiale cu noile taxe mărite. În plus, a amenințat cu o taxă suplimentară de 10% pentru statele care susțin politicile „anti-americane” promovate de blocul economiilor emergente BRICS.
„Se simte în continuare că această administrație caută căi de a evita declanșarea unor măsuri tarifare dure. Se vorbește mult, dar între vorbe și acțiuni e o diferență uriașă”, a declarat Chris Beauchamp, analist-șef la IG.
„Au văzut ce s-a întâmplat în aprilie, când piețele au fost lovite de o volatilitate puternică, și probabil nu vor să repete acel scenariu.”
Pe piețele valutare, datele privind opțiunile arătau că traderii se așteaptă la o volatilitate moderată înainte de termenul-limită, mizând pe posibilitatea unei noi amânări.
Dolarul a urcat cu 0,2%, ajungând la 0,7972 franci elvețieni, aproape de minimul atins în ianuarie 2015. Euro a pierdut 0,5%, coborând la 1,1726 dolari, deși în acest an câștigase deja peste 13%. Totodată, dolarul a recuperat pierderile inițiale și a crescut cu 0,54%, atingând un maxim al ultimei săptămâni de 145,38 yeni.
Investitorii sunt tot mai îngrijorați de faptul că Japonia și Uniunea Europeană ar putea să nu ajungă la un acord cu Washingtonul până la termenul-limită, negocierile înregistrând progrese lente în ciuda mai multor runde de discuții.
Indicele dolarului (care compară moneda americană cu un coș de șase valute importante) a crescut cu 0,41%, ajungând la 97,363, atingând pentru scurt timp un maxim al ultimei săptămâni.
Evoluția continuă trendul pozitiv de săptămâna trecută, când datele privind reziliența pieței muncii din SUA au redus așteptările privind o relaxare rapidă a politicii monetare din partea Rezervei Federale.
Totuși, indicele rămâne aproape de un minim al ultimilor 3 ani și jumătate, cu o scădere totală de 10% în acest an, pe fondul îndoielilor privind statutul de „refugiu” al dolarului în caz de recesiune globală.
Lira sterlină a pierdut 0,26%, ajungând la 1,36 dolari, dar rămâne aproape de cel mai înalt nivel din octombrie 2021. Dolarul american a câștigat aproximativ 0,4% și în raport cu dolarul canadian.
Valutele sensibile la apetitul pentru risc, precum dolarul australian și cel neozeelandez, au pierdut 0,7%, respectiv 1%, în așteptarea deciziilor de politică monetară din Australia (marți) și Noua Zeelandă (miercuri). Se așteaptă ca banca centrală australiană să reducă din nou dobânda de politică monetară, în timp ce în Noua Zeelandă rata ar urma să rămână neschimbată.
„Incertitudinea privind politica SUA nu mai are același impact ca în aprilie, dar această corelație rămâne relevantă”, a subliniat Paul Mackel, șeful departamentului de analiză valutară globală de la HSBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.