Cum a ocolit o rețea elvețiană sancțiunile împotriva Rusiei

Simona Haiduc |
Data publicării:
Și uite așa au ajuns în Rusia tehnologii occidentale avansate
Și uite așa au ajuns în Rusia tehnologii occidentale avansate

În pofida sancțiunilor impuse Rusiei, tehnologia occidentală avansată a continuat să ajungă la armata rusă. 

"Odată ce te afli pe lista lor neagră, ești terminat", spune Hans-Peter Bomatter. Omul de afaceri elvețian a fost sancționat de Departamentul Trezoreriei SUA începând cu 24 februarie pentru presupusa sa implicare într-o rețea care a furnizat tehnologie și echipamente occidentale avansate serviciilor secrete și armatei ruse. "Nu am nimic de ascuns. Sunt pe listă pentru că am făcut afaceri cu persoane care au legătură cu Rusia", a spus Bomatter, citat de publicația belgiană L'Echo.

De atunci, totul s-a dat peste cap. "Băncile mi-au închis conturile. Santander mi-a dat zece zile pentru a-mi retrage banii. Mi-au luat tot, cardurile de debit și de credit. Au închis inclusiv conturile soției. Toate companiile americane, Amazon, PayPal, Google, au reziliat contractele cu firmele mele. Este greu, foarte greu", a recunoscut el. 

Hans-Peter Bomatter nu este primul om de afaceri care a suferit de mânia autorităților occidentale. Și nu va fi nici ultimul. Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni, al 11-lea. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dorește ca noul pachet să rezolve și problema eludării sancțiunilor. Printre altele, ar fi vorba despre persoanele și companiile care facilitează transferul ilicit de tehnologie occidentală către Rusia.

Rețeaua lui Walter Moretti

Hans-Peter Bomatter a ajuns pe "lista neagră" deoarece compania elvețiană Tamyna AG, al cărei președinte a fost, a trimis sume mari de bani prin transfer electronic către filiala din Dubai, Tamyna FZE. Ambele companii, specializate în tehnologii medicale și informatice avansate, sunt deținute de Walter Moretti, un om de afaceri elvețiano-italian care, potrivit Washingtonului, se află în centrul unei rețele de asociați care organizează eludarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Walter Moretti este acuzat că a "cumpărat în secret" tehnologie occidentală sensibilă pentru serviciile de informații rusești și pentru armata rusă. Comerțul ilicit include "prese hidraulice, ansambluri de armament, blindaje și echipamente pentru laboratoarele rusești de arme nucleare", potrivit documentelor administrației americane.

În operațiunile derulate, Moretti a fost ajutat de germanul Markus Gerhard Mueller, de elvețienii Ronald Eric Cosman și Bruno Koller, precum și de compania elvețiană Swisstec 3D Akus, fondată de Mueller. Sancțiunile îl vizează, de asemenea, pe cetățeanul elvețian-italian Frédéric Pierre Villa, care face parte din consiliul de administrație al companiei malteze Stratton Investment Group, o filială a companiei Taerio Limited, cu sediul în Emiratele Arabe Unite. Aceste societăți au fost folosite de Moretti "în planurile sale secrete de achiziții publice".

Transferuri de bani către Dubai

Bomatter respinge acuzațiile care i se aduc. "Nu am avut nimic de-a face cu acest caz. De îndată ce am văzut lista neagră, mi-am vândut acțiunile și am demisionat din consiliul de administrație al Tamyna AG", continuă el, "Am trimis apoi un e-mail Departamentului Trezoreriei pentru a le spune despre demisie și pentru a cere explicații. Nu am primit nimic".

El este acuzat că i-a oferit asistență financiară și tehnică lui Moretti. "Au existat transferuri de bani, în Dubai, dar nu știu motivul. Nu am fost implicat", spune Hans-Peter Bomatter. Compania sa produce tehnologie atât pentru uz civil, cât și militar. "Da, echipamentele noastre pot fi folosite în mai multe scopuri. Dar trebuie să ai un permis dacă vrei să vinzi un microcip în Rusia”.

O galaxie de companii

În centrul rețelei se află compania Swisstec 3D Akus, specializată în tehnologii de înaltă precizie și imprimare 3D, care i-ar fi permis lui Moretti să achiziționeze și să transfere tehnologii ilicite în Rusia. Se presupune că transferurile de materiale și bani au fost efectuate prin intermediul unei galaxii de societăți-paravan, Taerio FZE, Tamyna AG și Stratton Investment. La acestea se adaugă societatea bulgară Taerio International și societatea rusă Interpolytrade, cu sediul în Sankt Petersburg, deținută de Gerhard Mueller.

Întrebat despre copartenerul său, Bomatter este evaziv. "Îl cunosc pe Moretti. Locuiește în Rusia, este căsătorit cu o rusoaică, deține mai multe companii și probabil că pentru legăturile sale cu Rusia se află pe lista neagră", spune el. "Nu sunt la curent cu toate afacerile pe care le face. Eu nu sunt el", a adăugat el. "El are contacte cu companii rusești, poate cu unul sau altul dintre membrii guvernului. Dar nu se află printre favoriții lui Putin", a adăugat el. 

Transfer ilicit de tehnologie

De la începutul războiului din Ucraina, componente electronice fabricate de companii occidentale au fost găsite în resturile rachetelor și dronelor rusești căzute pe câmpul de luptă sau în orașele ucrainene bombardate. În urma unei recente investigații, experții de la RUSI, un think-tank britanic au descoperit 450 de componente de înaltă tehnologie de la companii americane și europene în structura rachetelor, a sistemelor de comunicații și electronice militare rusești. Rezultatele acestei investigații sunt consemnate într-un raport intitulat "Silicon Lifetime". Elveția este a patra țară din care provin aceste materiale.

Vechile metode ale KGB

Această strategie nu este nouă. Încă din timpul Războiului Rece, Rusia a depins de componente electronice occidentale sofisticate pentru a produce arme avansate. De asemenea, ea depinde de Occident pentru tehnologiile necesare pentru a efectua studii științifice de bază legate de apărare, cum ar fi calculatoarele cuantice sau modelarea focoaselor nucleare. Pentru a achiziționa aceste tehnologii, al căror export în Rusia este de obicei interzis sau strict controlat, serviciile de informații rusești recrutează oameni de afaceri occidentali care să acționeze în calitate de cumpărători. Acesta a fost cazul diviziei Line-X a KGB, iar acum este misiunea unei ramuri a FSB, succesorul KGB-ului.

Țări permisive

Acești intermediari ascund destinatarul final al achizițiilor, Rusia, prin crearea unei distanțe fizice cu ajutorul unor societăți fantomă sau al unor filiale presupus independente. Serviciile de informații rusești au propriile societăți fantomă. "FSB-ul însuși creează companii situate departe de Rusia, în Dubai sau în Insulele Virgine. Acesta este modul în care, de exemplu, a obținut ingredientele chimice pentru otrăvuri precum Novitchok de la companii germane", explică Roland Papp, membru al ONG-ului Tansparency International. "Deoarece Emiratele Arabe Unite nu aplică sancțiuni, activitatea acestor companii este greu de urmărit", continuă el.

Sancțiunile SUA și UE au încetinit fluxul de tehnologie cu aplicații militare către Rusia, dar rețelele de intermediari permit ocolirea sistemului. "Această evaziune se bazează pe permisivitatea unor țări precum Malta, Dubai, Bulgaria, Elveția și India, care închid ochii la acest trafic", explică o sursă europeană. "Acest lucru explică, de asemenea, de ce Emiratele, unde nu se aplică sancțiuni occidentale, au devenit o țară preferată de oligarhii ruși.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9763
Diferența 0.0009
Zi precendentă 4.9754
USD
Azi 4.6625
Diferența -0.0114
Zi precendentă 4.6739
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 19-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9763 RON
USD flag1 USD = 4.6625 RON
GBP flag1 GBP = 5.8158 RON
CHF flag1 CHF = 5.1291 RON
AUD flag1 AUD = 3.0043 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.3895 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4235 RON
SEK flag1 SEK = 0.4281 RON
XAU flag1 XAU = 356.8680 RON
Monede Crypto
1 BTC = 301329.50RON
1 ETH = 14487.41RON
1 LTC = 377.94RON
1 XRP = 2.33RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16870.51 -0.07%
BET-BK 3105.28 -0.15%
BET-FI 60575.49 0.14%
BET-NG 1206.04 -0.03%
BET-TR 35004.27 -0.07%
BET-TRN 34197.46 -0.07%
BET-XT 1438.72 -0.09%
BET-XT-TR 2951.63 -0.09%
BET-XT-TRN 2888.44 -0.09%
BETAeRO 1060.67 -0.35%
BETPlus 2492.77 -0.09%
RTL 37038.98 -0.06%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel