China controlează cu o mână de fier piața cuprului

DCBusiness Team |
Data publicării:
Topitorie
Topitorie

China se află în plină expansiune a industriei sale de cupru, care modifică fluxurile globale ale acestui metal esențial pentru tranziția energetică mondială.

Controlul Chinei asupra aprovizionării cu alte metale ecologice, precum litiul, cobaltul și nichelul, utilizate în bateriile vehiculelor electrice, a determinat deja guvernele occidentale îngrijorate să încurajeze lanțurile de aprovizionare separate. Între timp, producția chineză de cupru rafinat - și cota sa din producția mondială - se îndreaptă spre un record în acest an, după o explozie a construcției de noi topitorii, remarcă Bloomberg.

Creșterea rapidă a capacității aduce o nouă dinamică pe o piață care, timp de 20 de ani, a fost determinată în mare parte de cât de mult sunt dispuși să plătească cumpărătorii din China. Țara va importa în continuare cantități tot mai mari de cupru, dar mai mult sub formă de minereu decât de metal rafinat.

Cuprul a fost etichetat drept cea mai importantă marfă în era decarbonizării pentru utilizarea sa în toate domeniile, de la vehiculele electrice la turbine eoliene și rețelele de energie electrică foarte extinse. Cererea chineză în plină expansiune din partea tehnologiilor verzi a fost un punct luminos pentru o piață mondială a metalelor altfel asediată în 2023.

"La fel ca toate țările, China vede o nevoie strategică de cupru - în special acum, odată cu creșterea aplicațiilor în domeniul energiei verzi - iar China, ca și alte țări, dorește să își asigure autosuficiența", a declarat Craig Lang, analist principal la compania de cercetare CRU Group. Potrivit CRU, China va reprezenta în acest an aproximativ 45% din producția mondială de cupru rafinat.

Construirea topitoriilor va fi un subiect cheie de discuție pentru sutele de directori din industria cuprului care vor veni săptămâna aceasta la Shanghai, centrul de mărfuri al Chinei, pentru evenimentul Asia Copper Week. Minerii și topitorii vor negocia contracte anuale cheie de aprovizionare cu minereu, iar participanții vor lua ultimele date despre cererea chineză.

În ciuda taxei financiare a pandemiei și a crizei imobiliare din China, consumul de metale al națiunii a fost relativ puternic în 2023. Acest lucru a ajutat, probabil, cuprul să evite o prăbușire și mai profundă a pieței, cu prețuri doar ușor mai mici decât în această perioadă a anului trecut.

CRU vede cererea de cupru în China în creștere cu 5% în acest an, în timp ce Goldman Sachs Group Inc. a numit cuprul ca fiind una dintre principalele sale alegeri de mărfuri pentru anul viitor, pe baza unui "mediu robust de cerere verde" - în special în puterea asiatică.

"Ne așteptăm să găsim jucători chinezi puțin mai puțin prudenți decât s-ar fi temut în urmă cu două luni", a scris într-o notă Colin Hamilton, director general pentru cercetare în domeniul materiilor prime la BMO Capital Markets Ltd., înainte de adunarea de la Shanghai.

Aceeași cale

Extinderea capacității de topire este un ecou al istoriei altor industrii ale metalelor din China. Până în 2006, țara a fost un importator net de oțel, de exemplu. Dar un val de noi capacități a dus în cele din urmă la o avalanșă de exporturi - ceea ce a afectat producătorii internaționali de oțel și a alimentat tensiunile comerciale globale în era pre-Trump.

Capacitatea de topire a cuprului din China va crește cu încă 45% până în 2027, reprezentând 61% din noile fabrici așteptate în întreaga lume în acea perioadă, potrivit lui Carlos Risopatron, director economic la Grupul internațional de studiu al cuprului.

Simon Hunt, un veteran cu 50 de ani de experiență în industria cuprului, care în prezent își conduce propria firmă de consultanță, consideră că China ar putea deveni exportator net de cupru până în 2025 sau 2026, pe măsură ce producția va crește. Aceasta nu este o opinie consensuală, dar viabilitatea exporturilor este un subiect de discuție în industrie.

În orice caz, topitoriile de cupru din China ar putea exercita presiuni asupra colegilor lor la nivel mondial în anii următori, pe măsură ce "plătesc mai mult" pentru a obține materia primă de care au nevoie, a declarat Hunt. Închiderea topitoriilor mai vechi din restul lumii ar putea fi rezultatul.

Importator net

Deocamdată, extinderea rapidă a capacității de topire a cuprului declanșează o cursă pentru a asigura concentratul de cupru care să alimenteze topitoriile, negocierile contractuale anuale având loc săptămâna aceasta pe fondul unei piețe tot mai restrânse pentru materia primă.

Taxele de tratare pe care minerii le plătesc topitoriilor pentru a prelucra minereul scad atunci când concentratul este rar. Această dinamică se va reflecta probabil într-o scădere a taxelor pentru anul viitor la 84 de dolari pe tonă, de la 88 de dolari, potrivit unei estimări a Shanghai Metals Market.

"Oferta globală de concentrat de cupru va fi slabă în prima jumătate a anului înainte de a trece la un deficit în a doua jumătate", a declarat analistul Mysteel Meng Wenwen, care se așteaptă, de asemenea, la o scădere a taxelor.

În același timp, creșterea topitoriilor face China mai puțin dependentă de importurile de cupru metalic, ceea ce duce la așteptări privind o ofertă excedentară a formei rafinate care stabilește prețul la Bursa de Metale de la Londra, referința mondială.

Acest lucru dă bătăi de cap furnizorilor tradiționali ai Chinei, precum Chile, și a forțat cel mai mare producător de cupru din lume, Codelco, să reducă prima anuală pe care o percepe cumpărătorilor chinezi.

Cu siguranță, China nu este singura națiune care construiește noi topitorii. India, Indonezia și centura de cupru a Africii adaugă, de asemenea, capacități. Iar China se gândește la limitarea extinderilor topitoriilor din motive de mediu, deși este puțin probabil ca restricțiile să fie iminente.

Perspectivele cererii

Evenimentul de la Shanghai privind cuprul vine într-un moment de incertitudine sporită pentru creșterea globală, în condițiile în care marile economii sunt încă expuse riscului de recesiune, iar investitorii nu sunt siguri că Rezerva Federală a terminat cu majorările de rate.

Luni, cuprul a crescut de la cea mai scăzută închidere din ultimele două săptămâni, tranzacționându-se la 8.053 de dolari pe tonă la ora 10:28, ora Shanghai. Acesta a scăzut cu aproximativ 3,8% în acest an.

Deși analiștii din domeniul cuprului se așteaptă, în general, la o expansiune ușor mai lentă a cererii chinezești anul viitor, China va depăși în continuare restul lumii, deoarece Beijingul continuă să susțină economia. Analiștii de la Citigroup Inc., inclusiv Wenyu Yao, au declarat că o China stabilă ar trebui "să ofere un anumit sprijin consumului și prețurilor materiilor prime" anul viitor.

"Există riscuri, cum ar fi creșterea producției de metale, dar preocupările legate de cerere se vor concentra mai mult în jurul restului lumii", a declarat Jiang Hang, șeful departamentului de tranzacționare de la Yonggang Resources Co. din Shanghai. "Pentru China, nu există prea multe îngrijorări".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența 0.0005
Zi precendentă 4.9759
USD
Azi 4.65
Diferența 0.0139
Zi precendentă 4.6361
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 03-05-2024
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.6500 RON
GBP flag1 GBP = 5.8180 RON
CHF flag1 CHF = 5.0964 RON
AUD flag1 AUD = 3.0368 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.3893 RON
HUF flag1 HUF = 0.0128 RON
JPY flag1 JPY = 0.0299 RON
NOK flag1 NOK = 0.4198 RON
SEK flag1 SEK = 0.4254 RON
XAU flag1 XAU = 344.1075 RON
Monede Crypto
1 BTC = 276179.31RON
1 ETH = 13889.64RON
1 LTC = 372.05RON
1 XRP = 2.41RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17220.62 0.94%
BET-BK 3164.24 0.85%
BET-FI 60122.56 -0.35%
BET-NG 1230.92 0.64%
BET-TR 35730.69 0.94%
BET-TRN 34907.14 0.94%
BET-XT 1464.79 0.75%
BET-XT-TR 3005.12 0.75%
BET-XT-TRN 2940.77 0.75%
BETAeRO 1054.57 0.33%
BETPlus 2542.77 0.93%
RTL 37780.44 0.89%

Comunicate de presa

Vacanță în Grecia / Foto: Freepik
Se iau la puricat documente / FOTO: Freepik

Cum se face schimbarea sediului social al unei firme în România

Sediul social al unei societăți reprezintă un...

Foto: Pexels.com

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel