Peste 1.200 de dosare de daună au fost avizate în doar câteva zile, în urma furtunilor puternice care au afectat mai multe zone din țară săptămâna trecută, potrivit datelor transmise marți de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Organizația atrage atenția că impactul tot mai frecvent al fenomenelor meteo extreme arată clar că schimbările climatice nu mai sunt o problemă a viitorului, ci o realitate prezentă.
„Peste 1.200 de daune avizate în doar câteva zile reprezintă un semnal clar: schimbările climatice nu mai sunt o problemă a viitorului, ci o realitate a prezentului. În faţa acestor riscuri, asigurările reprezintă un instrument esenţial de protecţie financiară – contează doar de noi cât de bine pregătiţi vrem să fim în faţa acestor provocări”, a declarat Alina Bărbulescu, specialist în asigurări de bunuri și proprietăți în cadrul UNSAR.
Locuințele, cele mai afectate: 78% dintre daune
Cele mai multe daune – aproximativ 78% – au fost înregistrate în cazul locuințelor, conform datelor UNSAR. Proprietarii au raportat acoperișuri smulse, ferestre sparte, pereți afectați de vânt puternic, dar și inundații produse de ploi torențiale. Aceste incidente au avut loc în principal în zonele afectate de vijelii și grindină, unele dintre ele fiind lovite de rafale violente și cantități mari de apă într-un interval scurt de timp.
Pagube și în sectorul comercial și auto
Potrivit comunicatului, 10% dintre dosarele de daună vizează proprietăți comerciale și industriale. Halele de producție, magazinele și alte spații comerciale au fost afectate de furtuni, unele dintre ele suferind avarii care au dus la întreruperea temporară a activității.
Un alt segment afectat este cel auto: aproximativ 9% dintre dosare se referă la pagube produse autovehiculelor – acoperite prin polițe CASCO. Printre daunele frecvente se numără caroserii lovite de crengi rupte sau copaci doborâți, geamuri sparte și deteriorări cauzate de grindină.
6,5 milioane de euro plătiți zilnic de asigurători
UNSAR, organizație care reprezintă 21 de companii ce dețin peste 90% din piața locală de asigurări, reamintește că firmele de profil plătesc în medie 6,5 milioane de euro în fiecare zi calendaristică drept despăgubiri. Astfel de cifre subliniază importanța de a avea o poliță de asigurare, mai ales în contextul intensificării riscurilor naturale.
Context climatic: vremea extremă devine noua normalitate
Raportările recente vin pe fondul unui an marcat de intensificarea fenomenelor meteo extreme, cu episoade frecvente de grindină, rafale violente și ploi abundente. Asigurătorii atrag atenția că astfel de fenomene sunt în creștere, iar protecția financiară oferită de o asigurare poate face diferența între o recuperare rapidă și pierderi majore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.