„Nu știu”, a răspuns președintele american, întrebat duminică de NBC dacă, în opinia lui, trebuie să respecte Constituția, ce garantează o procedură judiciară echitabilă pentru toate persoanele aflate pe teritoriul american.
„Am avocați foarte buni care lucrează pentru mine, iar ei vor respect, evident, ceea ce a decis Curtea Supremă”, a adăugat el totuși.
De la începutul celui de-al doilea mandat al său, în ianuarie, Donald Trump a exercitat puterea executivă ca niciun alt președinte din istoria modernă, semnând peste 140 de decrete pentru a reduce drastic imigrația ilegală, a combate programele de diversitate sau incluziune detestate de conservatori și a demantela birocrația federală.
Dar chiar și autoritatea președintelui are limite, iar mai multe dintre deciziile sale au fost blocate de judecători, ceea ce provoacă frecvent furia republicanului.
Tribunalele și curțile de apel federale, precum și Curtea Supremă, au blocat temporar utilizarea unei legi din 1798 privind „inamici străini”, folosită anterior doar pe timp de război și reactivată de administrația Trump pentru a putea aresta imigranți acuzați că fac parte din bande și a-i expulza forțat în El Salvador fără altă formă de proces.
Această procedură a fost de asemenea denunțată de organizații pentru drepturile omului și organisme internaționale. Întrebat dacă străinii aflați pe teritoriul american ar trebui să beneficieze de o procedură judiciară corectă, așa cum prevede Constituția, miliardarul republican a declarat: „Nu sunt avocat. Nu știu.”
Fără al treilea mandat
Viziunea foarte personală pe care republicanul o are în privința puterii îngrijorează o parte dintre americani, care se tem de o posibilă alunecare spre autoritarism.
„Conduceți țara pe o cale autoritară?”, l-a întrebat duminică jurnalista de la NBC.
„De ce nu puneți întrebarea altfel? Mulți oameni vor să vină în țara noastră. Mulți oameni îl iubesc pe Trump. Am câștigat alegerile”, a afirmat el.
De asemenea, a spus că americanii au „absolut” dreptul să-l critice fără teama de represalii, dar i-a calificat pe unii dintre detractorii săi drept „persoane rău intenționate”.
A profitat de ocazie pentru a-l ataca din nou pe principalul său adversar, fostul președinte democrat Joe Biden, pe care îl consideră responsabil pentru „aspectele negative” ale economiei americane, în timp ce își atribuie „aspectele pozitive”.
Economia americană a intrat în teritoriu negativ în primul trimestru, o răsturnare spectaculoasă de situație, având în vedere că la sfârșitul lui 2024 era încă în plină expansiune.
În interviu, Donald Trump a părut să respingă și ipoteza, interzisă de Constituție, a unui al treilea mandat: „Nu asta urmăresc să fac”, a declarat el.
Dezechilibru comercial cu Canada
Cu toate acestea, de la revenirea sa la Casa Albă, a făcut numeroase aluzii la această posibilitate, afirmând că există „metode” pentru a o face și mergând până la a propune haine cu inscripția „Trump 2028” – anul viitoarelor alegeri prezidențiale – în magazinul său online.
„Îmi doresc să am patru ani foarte buni și apoi să las locul altcuiva, ideal ar fi unui mare republican”, a spus el, menționându-i ca potențili succesori pe vicepreședintele JD Vance și pe secretarul de stat Marco Rubio.
Dar a adăugat că este „mult prea devreme pentru a spune” cine va prelua ștafeta.
Cu două zile înainte de vizita, marți, la Washington a noului prim-ministru canadian Mark Carney, Donald Trump a fost întrebat și dacă intenționează să reia apelul de a transforma Canada în cel de-al 51-lea stat american.
„Voi vorbi mereu despre asta”, a răspuns republicanul, care denunță constant dezechilibrul comercial dintre cele două țări – un dezechilibru care, în opinia sa, nu ar avea sens decât dacă Canada ar deveni americană.
Totuși, liderul de la Casa Albă a considerat că este „foarte puțin probabil” ca SUA să recurgă la forță împotriva vecinului lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.