Departamentul Transporturilor din SUA și oficiali ai Administrației Federale a Aviației (FAA) discută cu operatorii aerieni posibilitatea unor reduceri voluntare ale zborurilor pe aeroportul Newark Liberty, situat în apropiere de New York, în contextul unor defecțiuni repetate ale sistemelor radar și al lipsei de personal din centrul de control aerian din Philadelphia.
Potrivit unor surse familiare cu situația, FAA și companiile aeriene urmează să se întâlnească în perioada următoare pentru a stabili limite temporare privind numărul de zboruri operate zilnic. Discuțiile vin după două episoade recente în care radarele și comunicațiile s-au întrerupt brusc, ultimul incident având loc vineri dimineață, la ora 3:55, și durând aproximativ 90 de secunde.
Deși niciunul dintre incidente nu a dus la accidente sau răniri, impactul asupra traficului aerian a fost major. Lipsa de personal și echipamentele învechite au afectat capacitatea centrului FAA din Philadelphia de a gestiona traficul în condiții de siguranță. Drept urmare, autoritățile ar putea impune un plafon temporar de zboruri care să nu depășească 48 pe oră în perioada lucrărilor la pistă, și maximum 77 în condiții normale – cifre propuse și de CEO-ul United Airlines, Scott Kirby.
United, operatorul cu cele mai multe curse din Newark (68% din plecări), a fost deja nevoit să reducă 35 de zboruri zilnice de tip dus-întors. Compania a mai făcut astfel de reduceri de trei ori din 2020 încoace. Înainte de pandemie, avea cu o treime mai multe zboruri decât în prezent.
FAA a anunțat instalarea unui sistem de rezervă temporar în Philadelphia și accelerarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii, inclusiv înlocuirea cablurilor vechi de cupru cu fibră optică. Secretarul Transporturilor, Sean Duffy, a declarat joi că se pregătește un program național amplu de modernizare a sistemelor de control al traficului aerian, care se va întinde pe 3-4 ani.
La Newark operează, pe lângă United, și Delta Air Lines, Spirit Airlines și American Airlines. O reducere a numărului de zboruri pe termen scurt ar putea ajuta la fluidizarea traficului și la prevenirea unor eventuale situații periculoase cauzate de defecțiuni tehnice sau supraîncărcare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.