Singurul oficial de la Moscova care îi spune lui Putin lucruri neplăcute

DCBusiness Team |
Data publicării:
Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei
Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin a schimbat miniștri și generali de pe câmpul de luptă de când a invadat prima dată Ucraina, în urmă cu un deceniu. În tot acest răstimp, o constantă a fost Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale de care nu se poate lipsi.

Legătura ei cu Putin, și dacă aceasta poate rezista mai mult timp, ar putea ajunge să definească economia care va ieși din cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Încă de la începutul invaziei declanșate de Rusia, în februarie 2022, ea a adoptat o ținută monocromă în public, lăsând deoparte broșele pe care le folosea pentru a ”telegrafia” indicii pe piață. A fost actul ei disidență în Rusia în timp de război, unul urmat de o încercare de a demisiona și apoi de o ruptură cu încetinitorul asupra mai multor politici cheie susținute de Putin și guvernul său.

La câțiva ani de la începerea celui de-al treilea mandat, Nabiullina și-a făcut loc pentru nonconformism într-un establishment rusesc fixat pe loialitate mai presus de orice. Și, în timp ce un cabinet reînnoit - ancorat de unii dintre cei mai mari critici ai săi - preia conducerea, Nabiullina rămâne o anomalie pe care Putin dorește să o protejeze.

Oleg Viugin, un fost oficial de top al Băncii Rusiei care o cunoaște pe Nabiullina de peste 20 de ani, spune că Putin o vede ca pe o persoană care vorbește direct și care nu este afectată de corupție - cu rezultate care să demonstreze că a avut rezultate în anii punctați de crize.

„Elvira are dreptul exclusiv de a-i spune președintelui ce nu-i place să audă”, a declarat Vyugin. „Ea poate vorbi deschis despre situație, iar el o acceptă”.

2. -imagine fara descriere- (elvira-nabiulina_77372000.jpeg)

Aflată acum în al doilea deceniu la conducerea unei instituții care a fost mult timp printre cele mai independente din Rusia modernă, Nabiullina, în vârstă de 60 de ani, este la câteva luni distanță de a deveni guvernatorul cu cea mai lungă vechime în funcție și rămâne ca una dintre puținele femei din Rusia care ocupă poziții de putere.

Putin apreciază și are încredere în sfaturile Nabiullinei, considerând că prezența ei este o chestiune de echilibrare a echipei economice a președintelui, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune.

Alți tehnocrați de top cu un cuvânt de spus în ceea ce privește politica economică sunt mult mai sincronizați cu războiul liderului rus. Ministrul de finanțe Anton Siluanov vorbește despre modelarea bugetului pentru „sarcina de a asigura victoria”, în timp ce Maxim Oreșkin - fostul consilier economic al lui Putin, promovat recent în funcția de adjunct al șefului de cabinet al Kremlinului - prezintă acum războiul ca pe un „conflict global cu Occidentul din cauza Ucrainei”.

Un oficial guvernamental de rang înalt o descrie pe Nabiullina ca fiind o idealistă cu principii care încă joacă ca la carte atunci când vechile reguli ale jocului nu se mai aplică.

Timp de luni de zile, Nabiullina a tras un semnal de alarmă cu privire la repercusiunile în economie ale penuriei de forță de muncă cauzate de război și de un buget umflat de cheltuielile record pentru apărare.

3. Vladimir P... (9a3w1prljrsf2p1aoighcninauodzx5d_62473000.jpg)

Banca centrală s-a opus, de asemenea, unor controale de capital mai dure care să le impună exportatorilor să își vândă câștigurile din străinătate pe piața internă pentru ruble. Singură Nabiullina nu a semnat un proiect de decret pentru reimpunerea măsurilor pe care Putin le-a aprobat apoi și le-a promulgat peste obiecțiile ei la sfârșitul anului trecut, potrivit unor persoane familiare cu situația.

Iar în timp ce autoritățile au trecut la confiscarea acțiunilor investitorilor minoritari de la fabrica de magneziu Solikamsk, un producător de metale din pământuri rare, banca centrală a făcut apel în luna mai la o decizie judecătorească care a creat un precedent și care a aprobat confiscarea.

Explicând intervenția în acest caz la care banca centrală nu este parte, Nabiullina părea să nu țină cont de războiul care sfâșie vieți.

„Suntem îngrijorați”, a spus ea, „în cel mai serios mod, deoarece protejarea drepturilor investitorilor, protejarea cumpărătorilor de bună credință de acțiuni prin intermediul tranzacțiilor organizate este piatra de temelie a încrederii investitorilor în piața financiară, în piața bursieră și în încredere în general”.

4. Vladimir P... (vladimir-putin-si-elvira-nabiulina_97417500.jpg)

După invazia din 2022 a Ucrainei, printre oficialii ruși a circulat o glumă despre cele două mari surprize care îl așteptau pe Putin când a început războiul: armata sa era atât de inutilă încât nu a putut obține victoria în ciuda unei pregătiri îndelungate, iar tehnocrații săi erau atât de inteligenți încât au împiedicat prăbușirea economiei, deși nu au primit niciun avertisment despre ceea ce avea să urmeze.

Interviurile cu oficiali și persoane care o cunosc pe Nabiullina dezvăluie o persoană care a dezvoltat o viziune de tunel în jurul economiei, în timp ce războiul continua. Dar, așa cum a explicat ea în culise după ce au început luptele, prevenirea unei implozii acasă a servit și unui alt scop.

Colapsul economic ar însemna o represiune internă și mai mare și ar putea crea un haos politic asemănător cu ceea ce a văzut Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice în anii '90, a declarat Nabiullina la acea vreme. Era misiunea băncii centrale să evite acest scenariu: un guvern aflat în dificultate financiară nu ar ezita să elimine ceea ce a mai rămas din libertatea din Rusia, le-a spus ea colegilor.

5. -imagine fara descriere- (elvira-nabiulina_80881300.jpg)

O parte din acest sentiment s-a revărsat în spațiul public la mai puțin de o săptămână de la începerea războiului. Într-o înregistrare video difuzată către personalul băncii centrale, Nabiullina a declarat că „cu toții am fi vrut ca acest lucru să nu se întâmple”. Descriind o situație economică pe care a numit-o „extremă”, ea a pledat pentru evitarea „dezbaterilor politice” care „nu fac decât să ne consume energia, de care avem nevoie pentru a ne face treaba”.

Ceea ce s-a întâmplat în continuare a fost foarte apropiat de abordarea de stingere a incendiilor folosită de Nabiullina în crizele din trecut - deși banca centrală a trebuit să restricționeze mișcările de capital în străinătate și a renunțat la intervențiile în apărarea rublei după ce sancțiunile au imobilizat aproximativ 300 de miliarde de dolari, adică aproximativ jumătate din rezervele sale.

O creștere abruptă a ratei dobânzii și restricții asupra tranzacțiilor valutare au oprit ieșirile de fonduri și au stins panica financiară. În curând, veniturile excepționale din energie au inundat visteria guvernului, iar producția de apărare a intrat în viteză. O prăbușire de două cifre a economiei, de care unii se temeau, s-a transformat într-o scădere de abia peste 1%, urmată de o revenire rapidă.

„Acțiunile coordonate de urgență ale guvernului și ale băncii centrale au atenuat consecințele sancțiunilor occidentale”, a declarat Olga Belenkaia, economist la Finam din Moscova. Acestea „s-au completat reciproc și, în general, au salvat economia”, a spus ea.

Nabiullina se află în vizorul liderului rus încă din 2006, când orașul său natal Sankt Petersburg a găzduit un summit al liderilor din Grupul celor Opt, în ceea ce a fost poate un moment de vârf al acceptării globale la care Putin râvnea la acea vreme. Rusia și-a pierdut locul în clubul marilor puteri industriale opt ani mai târziu, după ce a invadat și anexat regiunea uncraineană Crimeea.

În timpul unei scurte perioade de timp în care a lucrat la un grup de reflecție între două slujbe guvernamentale, Nabiullina a fost responsabilă pentru pregătirea agendei evenimentului G-8, care s-a axat pe teme precum independența energetică. Programul, la care au participat, de asemenea, șefii principalelor națiuni emergente, precum China și Brazilia, a sfârșit prin a avea rezonanță la nivel internațional, iar Putin a luat act.

Un an mai târziu, Putin a ales-o pe Nabiullina în funcția de ministru al economiei, iar aceasta a rămas în funcție și după ce Dmitri Medvedev a devenit președinte în anul următor. Când Putin a revenit la președinție în 2012, ea i s-a alăturat la Kremlin fiind numită consilier economic, iar un an mai târziu a devenit alegerea sa surpriză pentru a prelua conducerea băncii centrale.

6. -imagine fara descriere- (vladimir-putin_1_27808200.jpg)

Nabiullina - al cărei mandat actual se încheie în 2027 - este în siguranță în rolul ei în viitorul apropiat, mai ales având în vedere istoricul lui Putin de a evita epurările de personal care ar putea fi considerate destabilizatoare sau făcute sub presiune, spun surse din Kremlin. Putin și-a lăsat predecesoarea să plece mai devreme, dar a așteptat cu decizia aproape un an după instalarea unui nou guvern în 2012.

Acest lucru nu înseamnă că opiniile Nabiullinei vor avea întâietate - și cu siguranță nu a făcut-o imună la critici.

Oreșkin s-a angajat de mult timp în discuții publice cu ea, iar premierul Mihail Mișustin lansează în mod regulat plângeri. Parlamentarii și cel mai mare grup de afaceri din Rusia îi reproșează politici pe care le consideră excesiv de restrictive sau care se îndreaptă prea mult spre combaterea inflației.

Chiar și înainte de invazie, oficialii ruși o ironizau pe Nabiullina pentru o abordare a politicii monetare care se concentra asupra inflației mai presus de orice.

Dar puțini sunt cei care au făcut ceva pentru a proteja economia rusă împotriva sancțiunilor înainte de conflict sau pentru a limita șocul financiar ulterior.

Și se știe că ea a urmat linia de demarcație. Când Rosneft - condusă de un aliat apropiat al lui Putin, Igor Sechin - a avut nevoie urgentă de 7 miliarde de dolari pentru a rambursa un împrumut în 2014, Nabiullina a primit ceea ce a fost perceput ca o cerere din partea lui Putin de a ajuta gigantul petrolier de stat, potrivit unor persoane care au cunoștință despre acest lucru.

7. Banca Cent... (banca-centrala-a-rusiei_81700100.jpg)

Guvernatoarea a fost de acord că o eventuală neefectuare a plății de către Rosneft ar putea provoca o mică criză financiară, au spus surse pentru Bloomberg. Este un episod care i-a pătat reputația mai mult decât oricare altul înainte de război și a fost acuzată de prăbușirea rublei în decembrie acel an.

„Ea este un membru al echipei lui Putin care își îndeplinește în mod clar rolul, dar are un grad mai mare de libertate decât guvernul”, a declarat Viugin. "Ea are, de asemenea, capacitatea de a fi independentă datorită caracterului ei. Se poate conta pe ea".

Sancționată acum de SUA, Marea Britanie și alții pentru că a menținut economia de război pe șine, Nabiullina a prezidat o bancă centrală care a acumulat unul dintre cele mai mari stocuri de valută și aur din lume, a eliminat creditorii considerați prost gestionați sau subcapitalizați și a adus inflația la cel mai scăzut nivel din istoria post-sovietică a Rusiei.

După primele valuri de sancțiuni după declanșarea invaziei Ucrainei, în urmă cu un deceniu, Nabiullina a ajutat la înființarea unei alternative proprii a Rusiei la serviciul de mesagerie financiară SWIFT și a eliminat din rezervele sale titlurile de trezorerie americane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.97
Diferența 0.0010
Zi precendentă 4.969
USD
Azi 4.5781
Diferența -0.0004
Zi precendentă 4.5785
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 27-07-2024
EUR flag1 EUR = 4.9700 RON
USD flag1 USD = 4.5781 RON
GBP flag1 GBP = 5.8914 RON
CHF flag1 CHF = 5.1865 RON
AUD flag1 AUD = 3.0027 RON
DKK flag1 DKK = 0.6660 RON
CAD flag1 CAD = 3.3139 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0297 RON
NOK flag1 NOK = 0.4154 RON
SEK flag1 SEK = 0.4235 RON
XAU flag1 XAU = 349.3503 RON
Monede Crypto
1 BTC = 309859.36RON
1 ETH = 14859.55RON
1 LTC = 325.87RON
1 XRP = 2.73RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.86% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.80%
6 luni: 5.85%
12 luni: 5.90%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET18562.570.62%
BET-BK3451.260.29%
BET-EF1000.000.00%
BET-FI60522.910.44%
BET-NG1324.700.60%
BET-TR40567.250.64%
BET-TRN39460.390.64%
BET-XT1582.580.60%
BET-XT-TR3406.050.63%
BET-XT-TRN3319.700.63%
BETAeRO1041.04-0.45%
BETPlus2742.330.56%
RTL40817.270.65%

Opinii

Preț halucinant ca să îți pui prosopul pe plajă

200 de lei ca să stai cu prosopul pe plajă. Românul, mai tare ca francezul de la Saint Tropez

Litoralul românesc continuă să ne surprindă...

Tren deraiat / Foto: Replica Online

Călătoriile cu trenul au devenit sport extrem în România

Căile Ferate din România se mai țin în doar...

Cosmin Marinescu

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel