„Este posibil să intrăm într-o perioadă de șocuri de ofertă mai frecvente și, potențial, mai persistente – o provocare dificilă atât pentru economie, cât și pentru băncile centrale”, a declarat Jerome Powell în deschiderea unei conferințe organizate la sediul băncii centrale americane.
Impactul politicii protecționiste
Această declarație vine pe fondul ofensivei protecționiste lansate de președintele Donald Trump, revenit la Casa Albă în ianuarie, care a produs un adevărat „cutremur” în mediul de afaceri, atât în Statele Unite, cât și la nivel internațional.
Politicile comerciale agresive adoptate de administrația Trump, inclusiv impunerea de tarife vamale, au generat incertitudine în piețele globale și au afectat stabilitatea lanțurilor de aprovizionare.
Trump presează pentru scăderea dobânzilor
În fața acestor turbulențe, Fed a decis să mențină neschimbate dobânzile, preferând să evalueze mai întâi impactul economic și să adopte o reacție adecvată. Această poziție prudentă i-a atras critici repetate din partea lui Donald Trump, care consideră că banca centrală ar trebui să reducă dobânzile.
O astfel de măsură, susține președintele american, ar stimula o economie afectată de propriile măsuri comerciale, scăzând costul creditului pentru companii și consumatori. Cu toate acestea, oficialii Fed par mai preocupați de riscurile privind stabilitatea prețurilor, preferând să evite orice măsuri pripite care ar putea alimenta inflația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.