Rublul rusesc s-a depreciat luni dincolo de pragul psihologic de 80 de unități față de dolar, o premieră în ultimele șase săptămâni, pe fondul reacției pieței la decizia Băncii Rusiei de a reduce dobânda-cheie până la 18%, la finalul săptămânii trecute.
Tăierea de vineri este cea mai amplă scădere a costului creditării din mai 2022 încoace, semnalând intenția autorităților monetare de a impulsiona creditarea și de a stimula o economie aflată în impas, în contextul în care inflația ridicată dă primele semne de temperare.
Potrivit datelor LSEG, rublul scădea cu 0,6% la ora 10:57 GMT, fiind cotat la 79,90 unități pentru un dolar american, după ce anterior atinsese un minim al sesiunii de 80,60 – cel mai slab nivel din 12 iunie.
„Este evident că sprijinul pe care politica monetară restrictivă îl oferea rublei va începe treptat să-și piardă din influență asupra monedei naționale”, a comentat Maxim Timoșenko, analist în cadrul Russian Standard Bank.
Față de yuanul chinezesc – cea mai tranzacționată valută străină în Rusia – rublul s-a depreciat cu 0,7%, ajungând la un curs de 11,13.
În același timp, prețul țițeiului Brent, principalul produs de export al Rusiei și reper pe piața internațională, era în creștere cu 1,1%, până la 69,17 dolari barilul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.