Donald Trump are obiceiul de a da porecle adversarilor săi. Nu face excepție nici președintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, căruia liderul de la Casa Albă i-a spus „Too Late” (prea târziu), amenințându-l, totodată, că-l dă afară.
De ce este atât de vehement Trump? Pentru că dorește ca Fed să reducă dobânzile de referință, ceea ce ar scădea ratele creditelor ipotecare și ale cardurilor de credit pentru americani – un impuls binevenit pentru economie.
Trump a reiterat această cerere duminică, într-un interviu difuzat de NBC: „(Powell) ar trebui să le reducă. Și la un moment dat o va face. Nu vrea acum pentru că nu e fanul meu.” A adăugat apoi: „Știți, nu mă place pentru că eu cred că e un tip foarte rigid.”
Greșelile trecutului: inflația „tranzitorie” care nu a fost
Dincolo de duelul verbal, se ascunde o întrebare esențială pentru investitori: acționează Fed prea târziu? Dilema eternă este dacă Fed ia deciziile la momentul potrivit – să majoreze dobânzile când inflația crește sau să le scadă când economia încetinește. Momentul este crucial: dacă lași inflația să scape, vei fi obligat să majorezi rapid dobânzile, riscând recesiunea. Dacă aștepți prea mult să le reduci, s-ar putea să fie deja prea târziu.
Iar istoria recentă oferă îi oferă lui Trump argumente. În primăvara lui 2021, redresarea economiei globale după pandemia de Covid a dus la tensiuni pe lanțurile de aprovizionare și la creșterea prețurilor energiei. Aceste presiuni asupra ofertei au antrenat majorări de prețuri, dar Fed le-a considerat temporare, vorbind despre o inflație tranzitorie.
Rezultatul? Inflația s-a răspândit în economie, alimentată și de tensiunile de pe piața muncii, iar Fed a fost nevoită să renunțe la această narațiune și să demareze ciclul de majorare a dobânzilor abia în iulie 2022.
Concluzia multora: Fed a acționat prea târziu, ignorând faptul că era vorba nu doar de un șoc de ofertă, ci și de unul de cerere – susținut prin planuri masive de stimulare sub administrațiile Trump și Biden. Fed a fost astfel „în întârziere”, ceea ce a permis inflației să explodeze, depășind 9% în vara lui 2022, scrie Reuters.
O situație delicată: între recesiune și inflație
Această secvență legitimează parțial criticile lui Trump la adresa lui Powell. Săptămâna trecută, în Michigan, în fața susținătorilor săi, Trump declara că „știu mai multe decât el despre dobânzi”. Realitatea este însă că Fed se află într-o poziție extrem de complicată. Cum spun englezii „between a rock and a hard place” – adică între ciocan și nicovală.
Pe de o parte, temerile legate de o recesiune sunt tot mai mari. JPMorgan, de exemplu, estimează la 60% probabilitatea unei recesiuni în SUA, în timp ce sondajele arată o scădere accentuată a încrederii, atât în rândul populației, cât și al companiilor – la niveluri nemaivăzute din 2008.
Pe de altă parte, tarifele vamale vor duce, inevitabil, la creșteri de prețuri. Rămâne de văzut cât de mari vor fi acestea și cât de mult se vor propaga. Misiunea Fed este acum să păstreze stabilitatea anticipațiilor inflaționiste – adică să arate suficientă fermitate pentru a preveni o nouă spirală inflaționistă.
Fed alege prudența: reduceri de dobândă doar pe bază de date clare
De aceea, Fed rămâne extrem de prudentă în privința reducerii dobânzilor, chiar dacă există temeri reale privind încetinirea economică. Situația a fost rezumată clar de Richard Clarida, fost vicepreședinte al Fed (2018–2022): „Nu va fi un ciclu în care Fed reduce preventiv dobânzile. Va trebui să existe date clare, în special de pe piața muncii”.
Aceasta este exact poziția lui Jerome Powell din ultimele săptămâni. Luna trecută, la Economic Club din Chicago, el a declarat că Fed are nevoie de „mai multă claritate înainte de orice ajustare”. Cu alte cuvinte, date convingătoare care să arate un real început de încetinire economică.
Deocamdată, aceste date – așa-numitele „hard data” – sunt încă solide. Raportul privind piața muncii, publicat vineri, confirmă acest lucru.
Așadar, va mai trece probabil ceva timp până când vom vedea o deteriorare clară. Din acest motiv, piețele se așteaptă la o menținere a dobânzii de politică monetară în această săptămână, iar prima posibilă reducere este anticipată abia în luna iulie, potrivit instrumentului FedWatch de la CME.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.