Dolarul a continuat să slăbească față de un coș larg de valute, în contextul în care schimbările bruște de politică ale Casei Albe și proiectul de lege privind cheltuielile și reducerile de taxe au determinat investitorii să se îndepărteze de activele americane.
„Tema ‘Vinde America’, dominantă în aprilie, a revenit în forță”, a declarat Ray Attrill, șeful departamentului de analiză valutară din cadrul National Australia Bank. „Piețele par să fi conchis – probabil pe bună dreptate – că tarifele SUA-UE nu vor ajunge până la 50%, însă drumul până acolo este imprevizibil.”
Moneda unică europeană a crescut cu până la 0,55%, atingând 1,1418 dolari – cel mai înalt nivel din 29 aprilie. Ulterior, euro s-a stabilizat la 1,1375 dolari, marcând o apreciere de 10% de la începutul anului.
Lira sterlină a urcat cu 0,39%, ajungând la cel mai ridicat nivel din februarie 2022, iar apoi a oscilat în jurul valorii de 1,356 dolari.
Deși sentimentul de piață s-a îmbunătățit, yenul japonez și francul elvețian – considerate monede de refugiu – au continuat să se aprecieze față de dolar. Greenback-ul a pierdut până la 0,24%, coborând la 142,23 yeni – cel mai scăzut nivel al lunii – și a ajuns la un minim de două săptămâni și jumătate față de franc, la 0,8193.
Indicele dolarului american, care măsoară performanța acestuia față de șase valute majore, a rămas relativ stabil la 99,06 puncte.
Trump a anunțat duminică, după o discuție telefonică cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că amână impunerea tarifelor până pe 9 iulie. Aceasta este data la care expiră perioada de 90 de zile de „pauză tarifară” anunțată în 2 aprilie, denumită simbolic de Trump „Ziua Eliberării”.
Anunțul, deși a oferit un respiro piețelor, evidențiază cât de imprevizibilă a devenit politica comercială a Statelor Unite.
„După cea mai recentă răzgândire a lui Trump, rămâne să vedem ce urmează. Este posibil să se ajungă la un acord cu UE până la 9 iulie”, a declarat Michael Pfister, strateg valutar la Commerzbank. „Însă este discutabil ce s-a schimbat în esență după un simplu apel telefonic. Un lucru e clar: pauza de la tarife a fost doar temporară.”
Pe lângă aspectele comerciale, investitorii încep să manifeste îngrijorări și față de disciplina fiscală. Duminică, Trump a sugerat că proiectul de lege privind cheltuielile și reducerile de taxe va suferi „modificări semnificative” în Senat.
Potrivit Biroului pentru Buget al Congresului, versiunea adoptată de Camera Reprezentanților ar adăuga aproximativ 3,8 trilioane de dolari la datoria federală a SUA, estimată la 36,2 trilioane, în următorul deceniu.
„Este tot mai clar că Trump și secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, și-au schimbat complet strategia: au abandonat conservatorismul fiscal și se orientează acum spre o politică de creștere agresivă”, a explicat Chris Weston, șeful cercetării la Pepperstone.
„Devine o opinie aproape unanimă în piețe că dolarul american a intrat pe o traiectorie descendentă pe termen lung.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.