Elena Mateescu a declarat că ”primele aproape trei săptămâni din luna mai au adus precipitații, ne aproapiem de media climatologică a acestei luni, însă distribuția neuniformă la nivel regional nu a refăcut rezerva de apă în totalitate, având în vedere deficitul mare acumulat încă din toamna anului trecut.
Prin urmare, vorbim în continuare de areale în partea de sud-est a țării - Dobrogea, Bărăganul -, și în partea de nord și sud-est a Moldovei, Banat, sudul Transilvaniei, unde, chiar și pe profilul de sol 0-50 cm. la cultura de porumb, deficitele de apă sunt mari, a precizat șefa ANM.
Citește și Agricultura României, potențial imens, cum îl valorificăm?
Nu în ultimul rând, pe profilul de sol de 0-100 cm. discutăm despre aproape toată țara, unde seceta pedologică este puternică și extremă. Pentru că am avut un interval deosebit de secetos, de la 1 septembrie 2019 și până în 25 mai 2020, cantitatea medie la nivelul României însumează doar 311,9 litri/mp.
La nivel regional însă, discutăm despre o distribuție neuniformă. Discutăm, de asemenea, și despre un an agricol deosebit de cald, pentru că din septembrie anul trecut, cu excepția lunii mai, în fiecare lună am avut abateri termice.