Dolarul a stagnat marți, după o săptămână de depreciere, afectat de prudența exprimată de Rezerva Federală în privința evoluției economiei americane și de perspectiva ca Congresul SUA să adopte o lege care ar putea extinde semnificativ deficitul fiscal.
Moneda americană a fost vândută masiv luni, în urma retrogradării ratingului suveran al SUA de către Moody’s, pe fondul îngrijorărilor legate de nivelul exploziv al datoriei publice. Acum, atenția se îndreaptă spre votul crucial din Congres pe marginea planului de reduceri fiscale propus de președintele Donald Trump.
Tăierile de taxe propuse de Trump ar putea adăuga între 3 și 5 trilioane de dolari la datoria națională, avertizează analiști independenți. Moody’s a redus ratingul de top al SUA invocând un deficit fiscal structural și o datorie de peste 36,2 trilioane de dolari.
„Piața este tot mai reticentă față de lipsa de austeritate fiscală în SUA”, a declarat Rodrigo Catril, strateg valutar la National Australia Bank. „Această situație ar putea alimenta slăbirea dolarului în trimestrele următoare, pe măsură ce investitorii vor cere prime de risc mai mari pentru a finanța deficitul american”, a adăugat el.
Slăbit de datorii și incertitudine, dolarul își pierde din strălucire
Dolarul a primit un scurt răgaz după ce Donald Trump a amânat unele dintre tarifele vamale anunțate anterior. Însă climatul geopolitic rămâne tensionat: Japonia a transmis marți că nu va face concesii în negocierile comerciale, iar Marea Britanie a convenit cu UE o resetare majoră a relațiilor de apărare și schimb post-Brexit.
Indicele dolarului a stagnat marți, după ce luni scăzuse cu 0,6%, atingând un declin cumulat de 10,6% față de maximele din ianuarie – una dintre cele mai abrupte corecții din ultimele trimestre.
Alte date cheie:
Rezerva Federală ar putea reduce dobânda de politică monetară cu cel mult 25 puncte de bază în acest an, potrivit președintelui Fed Atlanta, Raphael Bostic, din cauza riscurilor inflaționiste generate de tarifele vamale.
Dolarul australian a reușit să-și mențină câștigurile, în așteptarea deciziei Băncii Centrale a Australiei, care ar putea reduce rata dobânzii.
Ministrul de Finanțe japonez intenționează să discute politicile valutare și alte subiecte bilaterale cu secretarul Trezoreriei SUA, în cadrul reuniunii G7 din Canada.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.